Što je novo na blogu?

Google Buzz plagijat ili revolucija?


Jucer je Google predstavio svoje rjesenje za drustvene mreze- Google Buzz. Google Buzz biti ce spoj google maila i drustvene mreze. Pitam se da li je to dobar potez Googla ili pokusaj konkuriranju Facebooku. Trenutno imamo nekoliko drustvenih mreza, tu je glavni Facebook, poslovni LinkedIn, Twitter, MySpace, hi5 i mnogi drugi. Google je i prije pokusao napraviti drustvene mreze, tu su neuspjeli ili djelomicno uspjesni projekti poput Orkut-a (Brazil i Indija) te Open Social, no niti jedan zapravo nije mogao zasjeniti Facebook.

Sto nudi novi Google Buzz? Pisanje statusa (Twitter/Facebook), dodavanje i djeljenje fotografija i video snimaka (Facebook), djeljenje geografske lokacije s prijateljima, djeljenje linkova, clanaka i zanimljivosti s interneta i mnoge druge dodatke.

Stoga, pitam se slijedece, dali ce Google Buzz uspjeti zazivjeti ili ce biti marginalan u odnosu na Facebook. U brojkama, Google Mail ima 140 milijuna korisnika, Facebook trenutno ima 400 miliona aktivnih korisnika, dali ce se ova razlika smanjiti ili povecati?

Osobno aktivno koristim tri drustvena kanala, Facebook (prijatelji i zabava), LinedIn (poslovni kontakti) te Twitter (poslovno/osobno). Stoga mislim da sam dovoljno "pokriven", pa se sa stanovista obicnog usera pitam, dali mi je potreban Google Buzz. Osobno sam svjedocio propasti drustvenih mreza na regionalnoj i lokalnoj bazi, odnosno njihovi pokusaji, stoga se pitam dali ce biti takav slucaj i sa Google-om?

Bojim se, da se sa drustvenim mrezama ne pocinje dogadjati isto kao i sa forumima, kao dugogodisnji forumas, te jos stariji BBS user (ako se starije generacije sjete C64 i Carnet-a) vec sam se umorio od raznih foruma koji rastu kao gljive poslije kise. Koristim forum.hr kao glavni i najveci hrvatski forum, koristim cafe.mobil.hr te red-gsm.net kao specijalizirane forume (to je razlog zasto nisam na mobile-place.info otvarao forum), koristim miata forum (klubski za mazdu mx-5) te jos par specijaliziranih. Ukoliko se otvori neki novi opceniti, u pravilu ga zaobilazim.

Stoga, opceniti forumi koji su se stvorili prije 10-tak godina, danas dobro zive, plagijati takvih foruma se gase. Specijalizirani forumi s druge strane rastu, posebice ako nemaju konkurencije. Stoga jos jedna opcenita drustvena mreza sa 140 miliona potencijalnih korisnika moze vrlo lako propasti. Jer ukoliko od 10 prijatelja, njih 8 pocinje koristit Buzz , vjerovatno cu ga i ja poceti koristit, no ja imam gmail, sto je s onima koji ga nemaju?

Mislim da je buducnost u specijaliziranim drustvenim/profesionalnim mrezama,jer smo ovakvih opcenitih vec jako umorni. No posebna mreza za vozace kamiona, psihijatre, PR profesionalce ili vojnike je vec nesto sto je vrijedno razmatranja.

S druge strane, Facebook postaje tezak, velik, spor, naporan.... da se drzao osnova (moja poslovica Keep it simple and stupid) mozda bi i bio ok, sada je pun Farma, glupih aplikacija koje nemaju smisla itd.. postao je sve samo ne socijalna mreza. Twitter je pak jednostavan, ogranicen znakovima, ali brz i relativno pouzdan, stoga nesto izmedju je pravi uspjeh. Pitam se dali je to Gogole Buzz.

Do tada, pricat cu na facebooku, twitteru a i trazit posao i poslovne kontakte na LinedIn-u.