Što je novo na blogu?

Knezevina Hutt River dio 1.

Kao jedan od prvih dijelova ovog bloga, donosim prvi dio o Knezevini Hutt River.

Na teritoriju danasnje Knezevine Hutt River zivjelo je nekoliko obitelji koje su se bavile poljoprivredom, najvise su izvozile u Singapur i Japan, te uz proizvodnju psenice i drugih dobara, proizvodile i rijetko zacinsko bilje.

U Studenom 1969. godine, Federalna vlast Zapadne Australije donijela je nekoliko nepravednih zakona i uredbi koje su utjecale na kvotu godisnje proizvodnje psenice, i to bez rasprave u parlamentu. U takvoj situaciji, cijela proizvodnja se nasla u teskim uvjetima, te je obitelj Casley zeljela nesto napraviti kako bi nastavili sa svojim radom i spasili tadasnju provinciju Hutt River.

Protest je poslan Sir Douglasu Kendrewu, premijeru i guverneru Zapadne Australije, no odgovora nije bilo, a kvota je i dalje ostala vazeca. Sir Kendrew je tada zatrazio savjetovanje kod ministara, te je politika kvote ostala na snazi. Kako su stanovnici pokrajne Hutt River iskoristili sve resurse kojima bi spasili proizvodnju, donesena je odluka o slanju apela Njezinom Visocanstvu, kraljici Elizabethi sa pozivom na neovisnost. Stanovnici su se okupili te su odlucili da uz pomoc odvjetnickog team-a, pregledaju zakone i uredbe Commonwealtha. Tokom pregleda, otkrili su zanimljiv podatak koji je postao legalnim temeljem za odcjepljenje Hutt Rivera od Commonwealtha.

Kapetan Stirling koji je u sluzbi Britanskog imperija dosao prvi na teritoriji Zapadne Australije, nikada nije proglasio (sto je bilo nuzno) taj teritorij djelom Britanskog imperija, vec ga je samo proglasio kolonijom. Slican status koji je tada imao SAD. Obzirom da se to nije promjenilo do 20. stoljeca, stanovnici su odlucili proglasiti neovisnost od Zapadne Australije te pokrenuti samoupravu kao sto je to ucinjeno u ratu za nezavisnost od strane SAD-a.

Tako je 21. Aprila 1970. godine poslana sluzbena obavjest o odvajanju od Zapadne Australije. Poslana je Sir Davidu Brandu, premijeru Zapadne Australije, Sir Davidu Kendrewu guverneru Zapadne Australije, premijeru Australije gospodinu Johnu McEwenu i guverneru Australije Sir Paulu Haslucku.

Dokument odcjepljenja sadrzavao je dva djela, jedan je bio deklaracija nezavisnosti i odcjepljenje a drugi je bio ponuda vrhovne vladavine Njezinom Visocanstvu kraljici Elizabethi. Kraljica Elizabetha je mogla prema kraljevskom pravu apsloutno prihvatiti ovu ponudu bez ministarskog savjetovanja.

Guverner Zapadne Australije je odmah organizirao sastanak svog kabineta i administratorom pokrajne Hutt River gospodinom Leonardom Casleyem. Sir Paul Hasluck je savjetovao da se nista ne radi po tom pitanju dok se Commonwealth Australije ne izjasni. Premijer Commonwealtha Australije je poslao pismeni odgovor Sir Paulu Haslucku da se Commonwealth Australije ne smije mjesati u odcjepljenje provincije Hutt River jer je to protivno ustavu Commonwealtha.

Time je nezavisnost Knezevine Hutt River potvrdjena. Kako se provnicija Hutt River odcjepila od Commonwealtha Australije te Zapadne Australije, u provniciji je izabrana vlada na celu sa administratorom Leonardom Georgeom Casleyem koji je sa cetri administratora usvojio zastavu te grb provincije. Nakon toga slijedila je diplomatska komunikacija sa Ujedinjenim Kraljevstvom, koji je prema svojim zakonima priznao novu stranu vladu, prvo kraljevskom povlasticom a onda i zakonom.

Vlada i uprava pokrajne Hutt River bila je prava takva vlada koja direktno komunicirala narodom koji zivi u provinciji te je proizasla iz tog naroda. Uslijedila je komunikacija sa Commonwealthom Australije koji je potvrdio Administratorsku poziciju gospodina Leonarda Casleya.

Nakon promjene vlasti u Australiji, dosao je novi premijer koji je javno istaknuo da Austalija nije priznala provinciju Hutt River,no ubrzo je povukao tu izjavu pod pritiskom Britanskih vlasti. Kako bi ucvrsnuli vlast u Hutt Riveru, te osigurali se od mogucih sudskih procesa od strane Australije, pokrajna Hutt River je ubrzo postala Knezevina Hutt River, a administrator Princ Knezevine Hutt River.

Kasnije pod novom upravom Australije, Nje. Vis. Princ Leonard je dosao do zanimljivog zakljucka, te je uz pomoc svojih savjetnika proglasio rat Australiji. Dogadaj koji je prethodio toj odluci dogodio se 70 km od Knezevine Hutt River u vojnoj bazi Geralton. 2. 12. 1977, Knezevina je poslala formalnu objavu rata mocnoj Australiji. Australija se naravno oglusila na takav ishod dogadjaja, no novinari nisu pustili ovu zanimljivu pricu, mala Knezevina protiv velike Australije. Ubrzo, Princ Leonard poslao je obavijest generalnom guverneru Australije o prekidu rata i uspostavljanju mira. Gledano sa medjunarodnog prava, Knezevina Hutt River je izasla iz sukoba sa Australijom sa potvrdjenim i suverenim teritorijalnim granicama, te s time potvrdila svoj suverenitet i neovisnost.

Vjerujem da se pitate, ovakav cin, vojska Australije, pa cak i policija, mogla je ugusiti i rijesiti u par dana, no obzirom na cinjenicu da bi Australija postala agresor na malu Knezevinu i naravno uz temelj Knezevine i podrsku Velike Britanije, ishod je bio ocekivan.

Zanimljivo je da je nedugo nakon toga, Department of Territories u Canberri izdao Austeo Seceret, dokument kojim kaze:

1. Principality is a legal entity
2. Prince Leonard of Hutt River Province is a person exempted in the Australian Law from Taxation under the current guidelines
3. The Passport as used by the persons claiming to be Principality Citizens are valid.
4. Nothing in any legislation currently, would preclude recognition of these facts ever saw the light of day.
Kasnije je bila zanimljiva izjava jednog od poznatijih odvjetnika iz Australije, Anthonya Fishera “This damned place had really seceded and we are talking about a true independent country” Knezevina Hutt River je zatim usvojila Zenevske i Becke konvencije te time obavjestila medjunarodni sud pravde i UN. Danas, Knezevina Hutt River je konstitucionalna naslijedna monarhija.