Što je novo na blogu?

Marko Rakar- Mea Culpa - Kome zapravo smeta?
Sve je krenulo natpisom u indexu dan prije inauguracije predsjednika Josipovica, pa se nastavilo replikom Marka "Mea Culpa" i jucerasnjim izvrsnim clankom Kresimira Macana "Kome smeta Marko Rakar?"
Nekako po meni cudno tempirano vrijeme za napad na buduceg savjetnika predsjednika Josipovica, iako se ova informacija znala puno prije,i mogla se plasirati i tokom predsjednickih izbora.

Marka Rakara upoznao sam dok sam radio u Hewlett-Packardu, bio je prijatelj mog tadasnjeg sefa, izvrstan i open minded, tek sam kasnije saznao da se poceo baviti politikom, i da je pokrenuo izvrsni blog pollitika.com koji je i mene potaknuo na politicko izjasnjavanje. Cak i na otvaranje ovog bloga. Kao jedan od pionira Interneta u Hrvatskoj, njegova specijalizacija je Internet. Cak smo u ovim izborima bili u suprotnim taborima, no na slicnim poslovima, te koristili slicne Internetskim kanale. Covjek od kojega sam puno naucio i od kojega puno mogu i nauciti.

Clan je i jedan od osnivaca nekoliko udruga (Initium, Crowd..), a clan je i EAPC (Europaen association of political consultants) te upravnog odbora IAPC (International association of political consultants). Uz to, visegodisnji je clan zirija za dodjelu Pollies nagrada americke udruge AAPC (American association of political consultants) te jedini hrvatki clan TED-a. Osoba koja je posvetila sve politiici i njezinom djelovanju u najboljem mogucem nacinu.

Njegova pogreska, odnosno situacija u kojoj se nasao i koju je pokusao rijesiti je u najmanju ruku za pohvalu,no nije mi jasna ova hrvatska javnost. U svom prijasnjem postu o izvrsno odradjenom PR-u Radimira Cacica, te njegovoj pogreski, nekako sam probudio razne duhove, te su me i na pollitici prozivali za taj clanak.

Osobnog sam stava i uvjerenja da smo svi mi ljudi, od krvi i mesa, sposobni raditi greske, sposobni nekome nauditi, sposobni za mnogo toga. Odgojen sam i naucen, da onaj tko radi taj i grijesi, no samo veliki ljudi priznaju greske te ih ispravljaju. Kao takav, vjerujem ljudima, i vjerujem da su sposobni grijesiti, ali da su sposobni te greske i popravljati.

Stoga, na mom clanku o Ostavci, koji je slucajno/namjerno bio taman nekih tjedan dana prije ostavke premijera Sanadera objavljen na pollitici, te bio dobro prihvacen, napisao sam sto znaci moralna odgovornost, te kako je u hrvatskoj nema. I nema je, zbilja je nema, vec smo naviknuli da se afera pojavi, afera zaboravi te politicar ostaje na svojoj funkciji. Nismo cak naviknuli niti na poteze poput Radimira Cacica, gdje se politicar obraca javnosti, priznaje gresku i daje svoje neko misljenje o njoj.

I onda ukoliko je ovaj narod "oprostio" afere Brodosplit, Verona, Podravka, razni odbori sumnjivi, cak i glupe afere poput sina predsjednika sabora koji ima tvrtku sa ekskluzivnim ugovorima, pa i ribarenje predsjednika sabora, cak i vozaci ministara, sve to se zaboravilo, bez ikakve normalne rasprave te objasnjenja. Sada taj isti narod licemjerno napada one koji su pogrijesili, te koji su se javno ispricali i rade na ispravci greske.

Svi mi koji se bavimo privatnim poslom, znamo kolika je borba na trzistu, znamo sto se moze dogoditi, znamo koliko drzava gazi privatnike, stoga situacija kao Markova, je potencijalno moguca svakome. Na kraju krajeva, i INA nije vratila mnoge dugove.

Unatoc tome, Marko je mogao proglasiti stecaj, i otici dalje, on se osjetio odgovornim, te poceo vracati ne tako mali dug, sto moze biti sigurno primjer svakom vlasniku d.o.o.-a. Svi mi koji smo zapoceli neke projekte, koji ih zivimo, i koji cemo umrijeti s njima,znamo kolika je vjera u njih, te koliki je moguc promasaj. Stvarno ovakva situacija se mogla bilo kome dogoditi, no ono sto je za pohvalu,je to sto on to rijesava i rijesio je. Znaci ne boji se ODGOVORNOSTI, kao mnogi drugi u ovoj zemlji, nije licemjeran.

Nadao sam se da ce se mnogo toga promjeniti, kada strucnjak poput mraka moze uci u ured predsjednika te pokusati napraviti nesto za dobrobit drustva,jer on je jedan od pravih politicara, koji na politiku gledaju kao na javnu i drustvenu djelatnost za opce dobro drustva, a ne za ekonomsko stjecanje bogatstva.
No balkanska politika je opet udarila, te pokazala kako stvari stoje, nekom je ocito kako to Kresimir Macan otkriva, zasmetao Marko Rakar, jer Marko je pravednik, politicar te borac za istinu, kao i svi njegovi dosadasnji projekti (Popisi biraca, afere itd..).

Iskreno se nadam, da ce se sve rijesiti, i da ce mrak uci u UPRH te nastaviti svoj javni rad, da ga ova situacija nece obeshrabriti u borbi za boljitak ove zemlje, jer ukoliko osobe poput njega dignu ruke od ove zemlje, onda nam je propast neizbjezna.


Stoga da, hrvatski narode, licemjeran si, jer ukoliko si nagradio vladu sa novim mandatom,unatoc Kalmeti, Sukeru, Marini Dropulic Matulovic, Kosor i njezinom stanu itd... a covjek poput mraka mora ispastati..onda da, licemjerno je... i pokazuje koliko je ovo zapravo zemlja 3. svijeta.