Što je novo na blogu?

Sticena pratnja VIP osobe u prometuMoguci scenarij napada na sticenu povorku: a to je da povorka stoji na semaforu, u prvo vozilo se zaletava kamion, obzirom da nije zasticeno (blindirano), vjerovatnost prezivljavanja pratnje je 10%, pozadinu kolone blokira kombi, iz kojeg izadje 3-4 profesionalca koji neutraliziraju zadnje sticeno vozilo (koje nije blindirano), te pomocu RPG-a ili slicnog, takodjer neutraliziraju blindirano vozilo u kojem je premijerka.

Da se ta ista kolona krece, takav scenarij je krajnje nemoguc. Kad smo vec kod toga, primjetih da se nasi vozaci pratnje ni ne drze previse pravila voznje, ne stite svojim vozilima VIP vozilo prilikom primjerice prelaska raskrizja i slicno. Iz osobnog iskustva znam da je pratnja jednog EU predsjednika kod nas u Hrvatskoj s kojom sam radio bila vrlo neugodno iznenadjena nacinom rada.

Evo primjera kojeg ste vidjeli i kod nas:


Iako je tesko analizirati ovakvu povorku koja ima zatvoren promet, mozemo barem sagledati elemente

1. motori- cistaci, prethodnica povorke
2. temeljna policija - oni ne stite, takodjer prolaze u smislu prethodnice
3. dva indenticna sticena vozila
4. oruzana pratnja- Secret Service/SWAT/Ambulanta/komunikacijski centar

Ono sto je lijepsi primjer je Belgija, gdje su ljudi dovoljno prometno kulturni da znaju da se ukoliko mogu, maknu sticenoj povorci, jer je njihov posao ne stati.

To mozemo vidjeti na ovom videu, kako se probijaju kroz gradsku guzvu. Ono sto se sjecam da su mi rekli, nije bitna toliko brzina, bitno je da se kreces.


Uz to, postoji fizicka mogucnost da takva povorka prodje po sredini ceste (znam to iz osobnog primjera na prometnicama poput Slavonske avenije).

Evo jos jednog skolskog primjera kojeg kod nas nema:
Prag- sticena povorka:


Na 7. sekundi videa vidite kako vozilo iz pratnje skrece prema autu koji stoji u ulicici i nakratko ga blokira, da bi glavno vozilo proslo. Jer cesti scenarij je da se atentatori zalete u sticeno vozilo i time ga pokusaju ostetiti i ubiti VIP osobu.

Jos jedan EU primjer - Engleska, kako se koriste motoristi:


I malo zanimljivosti, mislili ste da US predsjednik ima veliku pratnju:


The Prime Minister Sheikh Mohammed bin Rashid of the United Arab Emirates