Što je novo na blogu?

Windows Phone 7 - kao prijelaz sa Win 3.11 na Win95

Kako pratim Mobile World Congress koji se odrzava u Barceloni, jucer nisam mogao zaobici veliki press event odrzan od strane Microsofta i njegovog karizmaticnog vodje Stevea Ballmera.

Jucer je predstavljena revolucija u mobilnim uredjajima- Windows Phone 7.

Iako im je trebalo oko 1.5 godina, da se pregrupiraju i osnaze, Microsoft je jucer pokazao da se vraca u utrku. Tokom tih godina dok su iz Microsofta trazili, na scenu je stupio Google Android a i Apple je sa iPhoneom uzimao dio trzisnog kolaca. Stoga prvo pitanje koje mi dolazi na pamet je, dali su mozda zakasnili?
Iako sam oduvijek volio windows mobile uredjaje, ponekad su me znali kostati i zivaca a i da nije bilo HTC-a sa njegovim dodacima poput HTC TouchFlo 3D-a, tko zna kako bi Windows Mobile zavrsio.

Drago mi je da je Microsoft shvatio jedno, a to je da desktop nema veze sa smartphoneom. Stoga Windows Mobile 7 je dobio novi kod, novi izgled i novi pristup. Vise nije onako dosadan, monoton i preobican. A vjerujem da mu integracija Xboxa i Zune-a moze samo pomoci. Stoga izgleda da prvi puta Microsoft misli na sve korisnike a ne samo poslovne.

Uz to, tu je implementacija multitoucha, za koji su do sada svi iPhone useri (koji su u najmanju ruku cudni) uvijek napadali konkurenciju, i unatoc multitaskingu, kamerama s bljeskalicama i slicno,njihovo prvo pitanje za konkurenciju je bilo, ima li taj uredjaj multitouch? e pa Windows Phone 7 ga ima! :).

Xbox live je nesto sto me veseli, ukoliko ce biti poput nGagea kod Nokije. A ako ce pruzati veliki community igraca i same igre,sto uopce ne sumnjam, obzirom da je ipak Xbox uspjeh, onda vjerujem da bi za godinu dana mogli uzivati u Xbox igrama na svojim Windows Phoneovima.

Ono sto me je ipak malo zabrinulo a tice se njihovog brandinga,naime svi uredjaji ce biti slicni, imati ce naziv Windows Phone 7 te ce morati zadovoljiti posebne specifikacije (CPU, memorija i slicno). Iako se nadam velikom communityu developera na xda-developers.com koji ce poceti izradjivati custom rom-ove, jer da njih nije bilo i mogucnosti samih HTC-ovih platformi, Windows Mobile bi bio na marginama smartphone trzista.


Partneri ostaju isti, od AT&T-a, T-Mobile-a do HP-a, HTC-a, Samsunga i drugih, stoga imati ce podrsku, kako hardversku tako i operatersku.

Implementacija drustvenih mreza je danas must have, i to je naravno postao standard i u novom OS-u iz Microsofta.

Znaci kako nam je krenula 2010. godina, pojavio se iPad, ocekujemo novi iPhone, Android je izbacio svog prvaka Google Nexus One, pitam se dali je Microsoft zakasnio,ili je sada njegovo vrijeme?

Jucer dok sam gledao press event, nekako sam dobio osjecaj da se uspavani div probudio, Microsoft se radikalno pregrupirao te izdao vrlo dobar i konkurentan proizvod, a ukoliko mu je do sada islo izvrsno sa Windows Mobile 6.1 i Windows Mobile 6.5, kako ce mu tek ici sa ovom novom verzijom, koja je u neku ruku revolucija.

Ovo je kao prijelaz 1995. godine sa Windows 3.11 na Windows 95, sve je bilo novo, a ako se povijest ponovi, onda znamo kako ce to izgledati, ja pisem ovaj blog sa Windows 7 a vi ga citate sa? :)