Što je novo na blogu?

Predsjednik na pladnju? Osiguranje (po 2. puta)

Danas ujutro me pomalo šokirao naslov na jutarnjem.hr kada sam ugledao članak (http://www.jutarnji.hr/predsjednik-na-pladnju--neblindirani-automobil-i-samo-jedan-tjelohranitelj/632680/) Predsjednik na pladnju: Neblindirani auto bez pratnje i samo jedan tjelohranitelj. Jednostavo, ne mogu vjerovati novinarima koji idu raditi takve pompozne članke bez nekog pravog razlog, odnosno idu samo na „ekskluzivnost“. Prvenstveno, cak i takav odabir osiguranja je puno bolji nego primjerice premijerke Kosor. Pa sada cisto da u svome komentaru ukazem na neke propuste i probleme osiguranja te zasto je ovakav clanak potpuno neutemeljen i prenapuhan. Prvo da kazem, da je komentar gospodina Lausica potpuno na mjestu, naime predsjednicko osiguranje mora biti dirigirano iz nekoliko razina, obavjestajnih, protokolarnih i onih neposrednih. Kao sto rekoh, predsjednik ima pravo birati osiguranje i sam intervju izgleda ovako (kako je prikazano u seriji, Martin Sheen je predsjednik Bartlet i intervjuira buducu tjelohraniteljicu svoje kceri).

Takodjer kod nas se ne vrsi rotacija osiguranja, vec u pravilu tjelohranitelji ostaju uz cjeli mandat predsjednika, dok je pravilo sluzbe da se rotiraju najmanje svakih 6 mjeseci. No ono sto je bitno,je da predsjednik ne moze odredjivati tko ce ga i na koji nacin stititi. Vec sam pisao da predsjednik moze sugerirati, odnosno birati koga zeli uz sebe, no nacin osiguranja i samo izvodjenje ne moze. Jednostavno, ukoliko mu to smeta, neka odstupi od duznosti predsjednika i vrati se normalnom zivotu. Svaki citatelj mora uzeti u obzir da Predsjednik drzave, je Ustavna funkcija, on je temeljni i sastavni dio svake demokratske zemlje, on se stiti ne zato jer je on Pero Peric, nego napad na Predsjednika drzave je napad na suverenitet i neovisnost moderne republike,uz to to je vrlo dobar nacin destabilizacije samog morala vojske te gradjana drzave. Zato osiguranja mora biti, oni ne cuvaju osobu,nego funkciju,i ta funkcija mora imati odstupanje od „normalnih gradjana – civila“, bas iz tog razloga. Stoga, komentari da njima to ne treba, ili da je to bez veze,su neutemeljeni, od antickih vremena, vladari su imali svoju gardu, jedna od najpoznatijih, i mozemo reci preteca danasnjih tjelohranitelja je Pretorijanska garda Cezara (http://sh.wikipedia.org/wiki/Pretorijanci) koja ga je u jednom trenutku i izdala, no to je posebna tema. Ono sto me dotaknulo u ovom clanku koji je osvanuo i na drugim portalima je da je ispalo kako premijerka ima bolje osiguranje od predsjednika, sto ne mora znaciti.

Imao sam prilike vidjeti kako premijerka (obzirom da smo relativno susjedi) dolazi kuci nakon radnog dana, obicno oko 19 sati, prolazi sa dva prateca vozila i glavnim (BMW/Mercedes), no ono sto je bitno reci, oni imaju upaljene svjetlosne signale, no postuju prometna pravila, pa cak i stoje na semaforu, sto apsolutno nema smisla, uz to, prateca vozila su tamo potpuno nepotrebna,jer ne vrse ulogu ciscenja i fizicke blokade prilikom prelaska raskrizja (sto im je jedna od bitnijih funkcija) i nisu blindirana, sto je najbitnije. To dovodi i do problema kako dosta nasih tjelohranitelja nije opremljeno ni sa pancirnim kosuljama, sto isto nema smisla, naime od uvijek su nas u struci ucili jednu bitnu stvar, mi smo tu da prezivimo kako bi spasili svoju sticenu osobu, znaci nije pancirna kosulja zbog tjelohranitelja, nego ukoliko on padne sa jednim hicem, automatski sticena osoba gubi jednog tjelohranitelja. Prateca vozila nisu blindirana,stoga gube na vrijednosti, nisu dovoljno cvrsta da pruzaju fizicku zastitu glavnom vozilu, uz to, tjelohranitelji u njemu su otvorena meta te se vrlo lako mogu neutralizirati. Kao sto sam vec pisao, blindirano vozilo nije neunistivo, ono samo kupuje maksimalno 1-2 minute vremena uz dobro obucenog vozaca da se sticena osoba ukloni iz rizicne situacije. Stoga, premijera i nema bas tako izvrsno osiguranje.

Varijanta u civilnom autu bez pratnje bi bila cak i puno bolja,odnosno bila bi adekvatna za odlazak s posla kuci, plus sto bi bilo pametno da se mjenjaju vozila i rute kojima se ide. Stoga, predlazem osiguranju predsjednika Josipovica da zadrzaju ovu politiku,jednio zamjene vozilo blindiranim i dodaju jednu sticenu pratnju (blinidranu) i neoznacenu na razumnoj udaljenosti. Uz to, predsjednik mora imati potpunu sigurnost u svoju obavjestajnu sluzbu kada bira ovakvo osiguranje, odnosno tu sigurnosna zastita ne smije popustiti, niti pogrijesiti. Kao sto i gospodin Lausic kaze, meki trbuh, odnosno ja volim reci, Ahilova peta osiguranja je kcer predsjednika i njegova obitelj. Jer ukoliko se njima nesto dogodi,ili u najgorem slucaju oni budu zrtva otmice, tada predsjednik prestaje biti Ustavna stavka, i postaje otac, otac koji je vrhovni zapovjednik oruzanih snaga, sto je naravno najgori moguci scenari. U izvrsnoj americkoj seriji West Wing,upravo je to napravljeno kao imaginarni slucaj:

Stoga potreba za sticenjem ne samo predsjednika vec i njegove obitelji uvijek ce postojati, i sve ovisi o sigurnosnim procjenama. Ovakav nacin osiguranja predsjednika Josipovica ne mora biti los,ukoliko je obavjestajna procjena 100% tocna, te kvalificiranost tjelohranitelja na najvisem nivou. Misljenja sam da je ipak jedan tjelohranitelj premalo za funkciju koju obavlja, da je jedan tjelohranitelj bio uz predsjednika Regana, vjerovatno bi pokusaj atentata uspio:

Ovako su tjelohranitelji obavili svoj posao. Sve u svemu, ovakav danasnji natpis nema veze sa stvarnoscu, i samo potkopava samo osiguranje predsjendnika i trazi publicitet. Predsjednik Josipovic zeli pravednu Hrvatsku, zeli sigurnu Hrvatsku, i kao najvisa Ustavna licnost, on to zeli pokazati svojim primjerom, i to je mozda potpuno u redu. Nadamo se samo da Hrvatska nece doci na listu drzava koje su izgubile svoje vodstvo u atentatima poput nasih susjeda iz Srbije.

Uvjeren sam da ce biti jos govora o osiguranju predsjednika, no i dalje ponavljam, dobra edukacija tjelohranitelja te njihova kvaliteta i oprema su najbitniji u cjeloj prici, i rad po pravilima struke.