Što je novo na blogu?

Sada je dosta, maknite divljake s ulica


ja bih se samo nadovezao, maknite divljake iz saborskih klupa, vladinih ureda te ostalih tijela uprave.Potaknut ovim zadnjim tragicnim slucajem premlacivanja mladica, uzeo sam si nesto vremena i razmisljao o mogucim uzrocima ovakog ponasanja. Svatko od nas je bio pubertetlija, netko je gnjavio slabije, netko je bio meta maltertiranja, no u moje vrijeme (zadnja generacija pionira), sve se svodilo na cistu salu u skoli, od ljepljenja pernice na stol, sakrivanja torbe, pa tu i tamo kojeg samara, bilo je tucnjava, oko cura, nogomentnih klubova ili politickih uvjerenja, tucnjava koje nisu trajale 3 sata, nitko nije zavrsio u bolnici, i u najgorem slucaju smo doma skrivali masnice, da nebi jos od tate ili mame dobili po „guzici“.

Stoga, pitam se, sto se promjenilo, kao generacija,nismo imali toliko modernih tehnologija, ali smo imali nasilja, generacija smo smrtonosnog oruzja,terminatora, drvenih pusaka, drvenih maceva, cepovki i ostalih „opasnih“ igracaka, pa smo prezivjeli. Danas je cak i bolje, no opet, vidim da nije. I tako razmisljajuci, dosao sam do zakljucka, problem je generacija, ekipa koja je rodjena krajem 70-tih godina, te pocetkom 80-tih godina, vec je krenula u skolu pocetkom domovinskog rata, roditelji su vecinom bili na ratistu, a mi smo bili svjesni sto se dogadja. Djete od 14 godina, rodjeno je 1996. godine, taman nakon Oluje, u domu vjerojatno razorenom ratom,ili u domu u kojem je otac obolio od PTSP-a, u domu u kojem nije imao uzore,niti ih je mogao kreirati, jer se obitelj umjesto blagostanja morala kao i danas, boriti za ekonomsku egzistenciju. Sa 10 godina, on je u 2006. godini, u medijima slusa o korupiranoj vlasti, o premijerima koji bez problema drze svoje stolice i polozaje, jednostavno on upija, i upija vrlo jednostavnu stvar, da nema posljedica. Stoga, u drustvu u kojem nema posljedica, a koje je preuzelo dominantnu stranu u Hrvatskoj, ovo su posljedice na koje nitko nije racunao. Jer, prije ili kasnije, ukoliko posljedica nema, nesto dodje na naplatu, nazalost to su djeca.

Stoga, naravno, problem je puno dublji, no svi pricaju o problemu,najlakse je sada izvlaciti sve najgore, te to definirati kao problem, ajmo ponuditi rjesenje? Nasilja ima, i u Hrvatskoj i u BiH, i u Madjarskoj i u Austriji i u Njemackoj, a na kraju krajeva i u SAD-u. Primjerice, u uspredbi sa Norveskom, Hrvatska ima puno veci postotak kriminala, uzeo sam za primjer Norvesku jer Norveska ima priblizno isti broj stanovnika kao i Hrvatska. Primjerice Norveska ima 2666 zatvorenika dok Hrvatska ima 2584 ,no Norveska ima porast kriminala od 3% a Hrvatska od 44%. Stoga ovdje se vidi da mi imamo problem.

Osobnog sam stajalista da price Vlade RH, da treba prepoznati to u skolama, domovima i slicno je potpuno krivo. Jer kada frustrirani nezaposleni otac tog 14-togodisnjaka doma dolazi, polu pijan ( a Hrvatska prednjaci po alkoholizmu), isfrustriran na policiju, sudstvo, korupciju, Vladu, onda to djete od 14 godina sve upija, te pocinje stvarati osjecaj, da ukoliko napravi neki zlocin, vjerovatno ce se izvuci iz njega, jer je primjerice vidio tatu kako daje 200 kn policajcu da mu progleda kroz prste pri prometnom prekrsaju. Zbog korupcije i kriminala, odrasli su prestali postivati ovu zemlju i njezine institucije, policija prolazi tecajeve od 6 mjeseci te je daleko od kvalificiranosti za obavljanje posla, i ovo su poslijedice kojih ce biti sve vise.

Koje je rjesenje? Osim rjesavanja korupcije na najvisim nivoima, te vracanje vjere ljudi u institucije drzave, vladu i demokratske procese, treba i vratiti srednju policijsku skolu, treba podignuti standarde policijskih sluzbenika, treba ih opremiti, nauciti i adekvatno platiti. Treba im izmjeniti zakon o policiji, treba biti strog prema njima kada nesto pogrijese. Treba promjeniti sudstvo, odnosno zakon o kaznenom postupku, treba pomnoziti trenutne kazne sa brojkom 2 ili 3, te treba dosudjivati dugogodisnje zatvorske kazne.

To se lako vidi na primjeru SAD-a, koji prednjaci sa ogromnom stopom kriminala, no ipak koliko god kriminalac bio kriminalac, poremecena osoba, svjestan je da kad ce biti ulovljen a biti ce, da ga ceka dugogodisnja zatvorska kazna ili injekcija, s time u glavi, budi se u svom drustvu, radi i ukoliko se ogrijesi o zakon, zna koje su konsekvence. Ova djeca, jer to jesu djeca, sto su ovo napravila, trebaju kazneno odgovarati, trebaju odlezati 5-10 godina u zatvoru, trebaju shvatit da za sve postupke trebaju odgovarati i da ce odgovarati, jer ukoliko toga nece biti, ukoliko nece biti drustvenih i drzavnih posljedica, onda se pretvaramo u drustvo kakvo je bilo u SAD-u pri kraju 19. Stoljeca, pa cemo svatko imati svoje oruzje, i braniti sebe i svoju obitelj. Jer i to je jedna od odlika zemalja 3. Svijeta kakva je i Republika Hrvatska. I nikakve gradjanske inicijative to nece promjeniti, prvi puta kada ce ljuti otac, prebijenog djecaka naci krivce,i sam im presuditi, tada ce se nesto promjeniti, jer dok nema placanja posljedica koje dolaze ovakim postupcima, tada nema niti mira. Nije bez vraga ona stara krilatica „If you do the crime, you do the time