Što je novo na blogu?

Vozila s pravom prvenstva prolaska (Čl.149 Zakona o sigurnosti prometa na cestama)

(Foto by Drago Sopta/Cropix-jutarnji.hr)Incident koji se dogodio u Zagrebačkoj Dubravi opet je izvuklo raspravu o hrvatskoj prometnoj kulturi, interventnim vozilima i semaforima, stoga prije mojeg osvrta na dotični problem, da vidimo što nam kaže Zakon o sigurnosti prometa na cestama.
(1) Na vozila službe hitne pomoći, vatrogasne službe, unutarnjih poslova i vojne policije, kad posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, ne primjenjuju se odredbe ovoga Zakona o ograničenju brzine (članak 52. – 55.), o prednosti prolaska (članak 57.), o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku (članak 70. stavak 1. točka 1., članak 74. i članak 75. stavak 1.), o zabrani presijecanja kolone pješaka (članak 89.) te obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom (članak 163.).
(2) Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila s prednošću prolaska ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila (članak 46. – 48. a kada je obustavljen promet i članak 49.), uključivanju u promet (članak 45. stavak 1.) i o zaustavljanju i parkiranju te polukružnom okretanju (članak 79. stavak 1., članak 80. stavak 1. i 3., članak 82. stavak 1. točka 5., 10., 11. i 12., članak 83. stavak 1., članak 12. stavak 4. i članak 140.).
(3) Kad vozilo unutarnjih poslova i vojne policije upotrebom plavih svjetala osigurava prolaz jednom vozilu ili koloni vozila koja se kreću iza njega, vozači su dužni obratiti pažnju i na vozila kojima se osigurava prolaz, propustiti ih i, prema potrebi, zaustaviti svoja vozila dok ta vozila ne prođu.

(4) Glede međusobnog prava prednosti prolaska vozila iz stavka 1. i 3. ovoga članka važe odredbe ovoga Zakona o prednosti prolaska.

Tehnički gledano, zapravo ništa ne piše o semaforima, no zanimljivo je kako je pravilo u svim zemljama da interventna vozila (navedena u zakonu), imaju pravo ,odnosno koriste pravo prolaska kroz semafor. Naime oni su se ovdje ogradili ovom stavkom:
"Vozač koji na cesti susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojega sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su zaustaviti svoje vozilo, noću umjesto dugih svjetala upotrijebiti kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, držati se naredbi koje im daju osobe iz pratnje i kretanje nastaviti tek nakon što prođu sva vozila pod pratnjom."

Ovo se odnosi na štićenu pratnju, kao i na vozila s pravom prvenstva. Stoga, bez obzira, bilo crveno ili zeleno na semaforu, vozač je dužan zaustaviti svoje vozilo te omogućiti prolaz.
Problem je sljedeći, kod nas interventna vozila u pravilu ne koriste sirene (iz samo njihovih razloga), što može napraviti problem u prometu, jer vozač, pješak ili sudionik prometa jednostavno ne čuje i ne vidi interventno vozilo. I vjerujem da je to bio slučaj u Dubravi, kao i što sam ja prije nekoliko godina bio sudionik prometne nesreće uzrokovane vatrogasnim kamionom koji je prošao kroz crveno svijetlo ali uz svjetlosne signale, bez sirene, da je imao sirenu, vozači bi je vjerovatno čuli i postupili po zakonu.
Osobno sam bio puno puta svjedok u takvim vozilima kako mnogi vozači jednostavno ignoriraju interventna vozila s upaljenim svjetlosnim i zvulnim signalima. Najviše me smeta kada se ignorira vozilo hitne pomoći. 

U SAD-u čak rade na posebnim niskofrekventnim sirenama,kako bi ljudi koji slušaju glasnu glazbu u autu, ili ne obračaju pažnju, osim obične sirene osjetili policiju kako dolazi, te postupili prema zakonu.
Primjeri iz SAD-a gdje je visoka razina kulture propuštanja interventnih vozila:
Primjer prolaska kroz crveno svijetlo i propuštanja policijskog vozila na intervenciji:Civilno policijsko vozilo prolazi kroz raskrižje na kojem je upaljeno crveno svjetlo, na snimci se vidi kako policija usporava te pazi na druge sudionike i prolazi.I za kraj, sličan primjer u Njemačkoj gdje je nažalost došlo do nepažnje i nesreće:FDNY - prolaze kroz raskršće. I za kraj, apeliram na vas vozače i ostale sudionike prometa, pazite na interventna vozila, propuštajte ih kada je potrebno, omogućite im lakši prolaz u prometu kako bi što prije došli na destinaciju.  Apeliram i na HAK te auto škole da bolje educiraju mlade vozače.

Hitna pomoć, policija, vatrogasci, žure se radi vas, ne radi sebe, i sebe ugrožavaju u cijelom procesu, a i jedan komentar na jutarnjem je potpuno na mjestu:
" kriv je po zakonu ali da nekome od nas gori kuća i gledaš kako vatrogasci idu ulicom i staju na svaki semafor te tako nekoliko pta što je na kraju desetak minuta počupao bi si kosu."

Stoga, u toj hitnoj može biti i vama netko blizak, i vama može biti nesreća, i računate da će interventne ekipe doći što prije kako bi vam pomogli.
Svim vozačima i sudionicima interventnih vozila SRETNO!