Što je novo na blogu?

Vozila s pravom prvenstva prolaska (Čl.149 Zakona o sigurnosti prometa na cestama)

(Foto by Drago Sopta/Cropix-jutarnji.hr)

Incident koji se dogodio u Zagrebackoj Dubravi opet je izvuklo raspravu o hrvatskoj prometnoj kulturi, interventnim vozilima i semaforima, stoga prije mojeg osvrta na doticni problem, da vidimo sto nam kaze Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

(1) Na vozila službe hitne pomoći, vatrogasne službe, unutarnjih poslova i vojne policije, kad posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, ne primjenjuju se odredbe ovoga Zakona o ograničenju brzine (članak 52. – 55.), o prednosti prolaska (članak 57.), o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku (članak 70. stavak 1. točka 1., članak 74. i članak 75. stavak 1.), o zabrani presijecanja kolone pješaka (članak 89.) te obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom (članak 163.).
(2) Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila s prednošću prolaska ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila (članak 46. – 48. a kada je obustavljen promet i članak 49.), uključivanju u promet (članak 45. stavak 1.) i o zaustav ljanju i parkiranju te polukružnom okretanju (članak 79. stavak 1., članak 80. stavak 1. i 3., članak 82. stavak 1. točka 5., 10., 11. i 12., članak 83. stavak 1., članak 12. stavak 4. i članak 140.).
(3) Kad vozilo unutarnjih poslova i vojne policije upotrebom plavih svjetala osigurava prolaz jednom vozilu ili koloni vozila koja se kreću iza njega, vozači su dužni obratiti pažnju i na vozila kojima se osigurava prolaz, propustiti ih i, prema potrebi, zaustaviti svoja vozila dok ta vozila ne prođu.
(4) Glede međusobnog prava prednosti prolaska vozila iz stavka 1. i 3. ovoga članka važe odredbe ovoga Zakona o prednosti prolaska.

Tehnicki gledano, zapravo nista ne pise o semaforima, no zanimljivo je kako je pravilo u svim zemljama da interventna vozila (navedena u zakonu), imaju pravo ,odnosno koriste pravo prolaska kroz smafor. Naime oni su se ovdje ogradili ovom stavkom:

"Vozač koji na cesti susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojega sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su zaustaviti svoje vozilo, noću umjesto dugih svjetala upotrijebiti kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, držati se naredbi koje im daju osobe iz pratnje i kretanje nastaviti tek nakon što prođu sva vozila pod pratnjom."

Ovo se odnosi na sticenu pratnju, kao i na vozila s pravom prvenstva. Stoga, bez obzira, bilo crveno ili zeleno na semaforu, vozac je duzan zaustaviti svoje vozilo te omoguciti prolaz.

Problem je slijedeci, kod nas interventna vozila u pravilu ne koriste sirene (iz samo njihovih razloga), sto moze napraviti problem u prometu, jer vozac, pjesak ili sudionik prometa jednostavno ne cuje i ne vidi interventno vozilo. I vjerujem da je to bio slucaj u Dubravi,kao i sto sam ja prije nekoliko godina bio sudionik prometne nesrece uzrokovane vatrogasnim kamionom koji je prosao kroz crveno svijetlo ali uz svjetlosne signale, bez sirene, da je imao sirenu, vozaci bi je vjerovatno culi i postupili po zakonu.

Sam sam sudjelovao i vozio nekoliko pratnji, te primjetio nekulturu vozaca, te jednostavno ne mogucnost prolaska, iako fizicke/cestovne mogucnosti dozvoljavaju, kao i svjedok jednostavnog ignoriranja hitne pomoci u Zagrebu koja je vozila ozlijedenu osobu.

U SAD-u cak rade na posebnim niskofrekventnim sirenama,kako bi ljudi koji slusaju glasnu glazbu u autu, ili ne obracaju paznju,osim obicne sirene osjetili policiju kako dolazi, te postupili prema zakonu.


A sada primjeri iz SAD-a gdje je visoka razila kulture propustanja interventnih vozila:Primjer prolaska kroz crveno i propustanja policijskog vozila na intervenciji:


Civilno policijsko vozilo prelazi raskrizje kroz crveno svjetlo, na snimci se vidi kako policija usporava te pazi na druge sudionike i prolazi raskrizje.


I za kraj, slican primjer u njemackoj gdje je nazalost doslo do nepaznje i nesrece:


FDNY- prolaze kroz raskrizje


I za kraj, apeliram na vas vozace i sudionike prometa, pazite na interventna vozila, propustajte ih i pomognite da dodju tamo gdje trebaju.

Apeliram na HAK te auto skole da bolje educiraju mlade vozace.

Na kraju price, i hitna, i policija i vatrogasci, zure se radi vas, ne radi sebe, i sebe ugrozavaju u cjelom procesu, a i jedan komentar na jutarnjem je potpuno na mjestu:
" kriv je po zakonu ali da nekome od nas gori kuća i gledaš kako vatrogasci idu ulicom i staju na svaki semafor te tako nekoliko pta što je na kraju desetak minuta počupao bi si kosu."

Stoga, u toj hitnoj moze biti i vama netko blizak, i vama moze biti nesreca, i racunate da ce momci doci sto prije kako bi vam pomogli.

Svim vozacima i sudionicima interventnih vozila SRETNO!.