Što je novo na blogu?
17.04.2010. u Subotu se odrzava TEDxZagreb, prvi TEDx dogadjaj u nasim prostorima. Mogu se pohvaliti, da sam izabran za sudionika te ce mi biti cast slusati zanimljiva predavanja i sudjelovati u TEDx dogadjaju. Program nam je izvrstan, krecemo vec u petak sa neformalnim druzenjem i prijavama a u subotu cijeli dan sirimo ideje vrijedne sirenja. Jer upravo to je smisao TED-a.

Što je TEDx? (via TEDxZG website).

U TED-u su, u duhu ideja vrijednih širenja, osmislili program kojega su nazvali TEDx. | TEDx je program samostalno organiziranih lokalnih događaja na kojima se zainteresirani okupljaju radi sudjelovanja u događaju u TED-stilu. Naš događaj zove se TEDxZagreb, gdje 'x' u nazivu označava samostalno organiziran TED događaj. Na konferenciji TEDxZagreb kombinirat ćemo video snimke predavanja s TED-a (TEDTalks) i prezentacije uživo kako bismo potaknuli duboke rasprave te međusobno upoznavanje i povezivanje sudionika. | TED konferencija daje nam naputke za osmišljavanje TEDx programa, no pojedini TEDx događaji samostalno su organizirani, uključujući i naš.

A što je to TED?

TED je godišnji događaj na kojem su vodeći svjetski mislioci i praktičari pozvani govoriti o svojoj najvećoj strasti. "TED" je skraćenica za Technology, Entertainment, Design (hrv. Tehnologija, zabava, dizajn) - a to su tri široka tematska područja koja u međudjelovanju oblikuju našu budućnost. Zapravo, TED je još i širi događaj na kojem se vatreno predstavljaju ideje koje su značajne u bilo kojoj disciplini. Sudionici su TED nazivali "vrhunskim odmaralištem za pamet" i "četverodnevnim putovanjem u budućnost". Šarolika publika - među kojima ima direktora, znanstvenika, kreativaca, filantropa - gotovo je jednako toliko izvanredna kao i govornici, među kojima su bili Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck i Bono.

Održavanje TED-a započelo 1984. je u Montereyu u Kaliforniji. Fondacija Sapling koju je osnovao Chris Anderson otkupila je 2001. TED od Richarda Saula Wurmana, njegova utemeljitelja. Posljednjih se godina TED širi pa danas uključuje i međunarodnu konferenciju TEDGlobal; medijske programe, u koje spada objavljivanje TEDTalk video zapisa i TED.com portal; te nagradu TEDPrize.
TED2010 pod nazivom "What the World Needs Now" (hrv. "Što svijet treba odmah") održan je od 9. do 13. veljače 2010. u Long Beachu u Kaliforniji, uz izravni prijenos okupljenima u Palm Springsu u Kaliforniji. Konferencija TEDGlobal 2009 pod nazivom "The Substance of Things Not Seen" (hrv. "Suština neviđenoga") održana je od 21. do 24. srpnja 2009. u Oxfordu u Velikoj Britaniji, a konferencija TEDIndia održana je od 4. do 7. studenog 2009.

Higihlight from TEDx events:Uz to, donosim vam TED talks 10 best:


Vratimo se na prvi samostalni TEDx dogadjaj u ZG-u, znaci, cijeli dan, zabava i ideje, od ranog jutra do kasne veceri.

A slusati cu ideje ovih govornika:

- Miroslav Abruš Kiš
- Nenad Bach
- Igor Jurić
- Veljko Kukulj
- Boris Ljubičić
- Milenko Milinković
- Tina Lee Odinsky-Zec
- Davor Pavuna
- Staša Puškarić
- Marko Rakar
- Nebojša Stanojević
- Hrvoje Marko Vitturi
- Mladen Vukmir
- Jeff Widman

Za one koji nece biti u dvorani moci ce pratiti live stream http://www.tedxzagreb.info/naslovna/novosti/2010/04/webcast.aspx

Na kraju mogu samo reci.. cant wait :)