Što je novo na blogu?

Poginuo Poljski predsjednik Lech Kaczynski(slika Jutarnji.hr)
Jutros me je neugodno iznenadila vijest kako je pao predsjednicki zrakoplov Poljskog predsjednika Lech Kaczynskog. Iznenadila me je iz razloga sto sam posumnjao da ovaj pad ne moze biti slucajnost. Naime predsjednicki zrakoplov se odrzava puno vise i pedantnije nego obican putnicki zrakoplov, imao sam prilike vidjeti da su standardi i vremena odrzavanja potpuno drugacija nego za obican zrakoplov, stoga mi je cudno da se ovakva nesreca dogodila. Ujedno, znacajno je da je Poljski predsjednik bio u avionu sa skoro cijelim drzavnim vrhom Poljske, a to su: šef glavnog stožera poljske vojske, general Franciszek Gagor, predsjednik Poljske narodne banke Slawomir Skrzypek, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrzej Kremer, šef Ureda poljskog predsjednika Władysław Stasiak, biskup poljske vosjke Tadeusz Płoski, predsjednički kandidat i potpredsjednik poljskog parlamenta Jerzy Szmajdziński.

Ovo naslucuje da je na Poljsku jutros izvrsen drzavni udar. Navodi poput:" Kao jedan od mogućih uzroka nesreće navodi se pogrešna procjena pilota predsjedničkog zrakoplova. Naime, pilot je odbio preporuku da zbog lošeg vremen produži let do Minska." su potpuna laz, i svaki pilot zna sto znaci voziti predsjednicki avion, procjena, on ne procjenjuje sam, vec ima nekoliko pilota sa sobom koji su sve visoki casnici i dugogodisnji piloti, stoga kriva procjena ne postoji u njihovom nacinu rada.

Sto se tice samog aviona dovoljno je reci da je Tu-154 sposoban slijetati i na nepriređene piste i često je korišten u arktičkim ekstremnim uvjetima, stoga radi se o iznimno dobrom avionu.

Ne zelim raditi nekakve pretpostavke (ipak..pretpostavka je majka svih zajeba), no znacajno je da su isli u Katynu na obiljezavanje 70. godina pokolja nad poljacima od strane Rusa. Zanimljivo je da se avion srusio u Rusiji, a dobro su poznati odnosi ovih dviju zemalja.

Sto tocno stoji iza ovoga, tesko je reci, no sumnjam da je nesreca, zapravo kladio bih se da nije, ovo vise zvuci kao los odgovor na neku ucjenu, ili pak ekonomsko ucjenjivanje (za one koji nisu gledali Zeitgeist- radi se o ekonomskim hitmanima, gdje su vec rusili predsjednicke avione).

Sve u svemu, ne znam kamo sve to vodi, no ovo je vrlo lose.