Što je novo na blogu?

USA vs Iran


Na temelju objave New York Timesa, da je ministar obrane SAD-a Robert Gates u sijecnju poslao memorandum u Bijelu Kucu o nemogucnosti obrane SAD-a ukoliko Iran pribavi nuklearno oruzje, vratio je opet temu USA vs Iran u aktualac.

Mike Mullen, nacelnik zdruzenog stozera OS SAD-a, izjavio je kako bi nukelarni program Irana, odnosno postanak Irana nukelarnom silom destabilizirao regiju. U isto vrijeme karizmaticni predsjednik Irana Ahmandinedjad izjavio je kako Iran posjeduje snaznu vojsku te neprijatelj nece niti razmisljati da krsi nacionalni integritet Irana.


Iran vec sada ima vrlo zavidni vojni i tehnoloski arsenal.

Gdje je zapravo problem? I sto bi se zbilja moglo dogoditi?

Osobno, ne bih zelio da Iran postane nukelarna sila, s druge strane, pitam se tko sam ja, ili Obama da branimo jednoj suverenoj zemlji da bude nukelarna sila? Nije li zapravo licemjerno da jedina zemlja koja je upotrijebila nuklearno oruzje DVA puta, sada po svijetu dijeli mudrost i nakon hladnog rata i utrke u naoruzavanju nuklearnim oruzjem pokusava braniti drugim zemljama da kreiraju svoj nuklearni program, samo zato jer nisu na njihovoj strani.

Potaknut izvrsnim predavanjem Hans Roslinga o Usponu Azije, govori o tome da ce zemlje Azije preuzeti ekonomsko i intelektualno vodstvo nad zapadom, te se boji da ce zapad reagirati na novi svjetski poredak ratom. To se upravo dogadja, SAD si nece moci dopustiti niti oprostiti da jednog dana svijetski vodja bude Indija, Kina ili pak Iran, no takvo vrijeme dolazi.

Stoga tko su trenutno nuklearne sile?

SAD vodi
Rusija
UK
Francuska
Kina
Indija
Pakistan
Sjeverna Korea
Izrel

Ima li mjesta na tom popisu za Iran? Naravno da ima, cudno je kako se samo SAD, UK, Francuska i Izrael bune protiv Iranskog nuklearnog programa, dok jedan Pakistan koji granici sa Iranom jednostavno suti. Iran izgleda da zeli postati regionalni lider, te je vrlo zabrinut za nacionalni integritet obzirom da je granici sa razrusenim Irakom i Afganistanom. On ima vrlo temeljito pravo na nuklearno oruzje, jer su mu dvije susjedne zemlje okupirane i napadnute nuklearnim silama.

S druge strane, Izrael je tu najvise u strahu, iako vec 2 godine tajno pripremaju vojni plan protiv Irana, znaju da Iran nije Palestina ili Libanon, Iran je vrlo mocna zemlja, te su njihove molitve usmjerene na SAD.


Izrael je prije godinu dana vojnom vjezbom Mediteran dokazao da moze letjeti od Tel Aviva do Gibraltara i nazad, sto odgovara dosegu do Irana. Uz to Izrael ima dugogodisnje iskustvo u ratovanju sa susjedima, ima motivaciju, ima tehniku i ima ekonomsku snagu. No on ne zeli sam uci u kampanju protiv Irana jer se boji lokalne odmazde Hamasa iz Palestine i Libanona.

Trenutno si SAD ne moze priustiti novu vojnu kampanju, jedno je bio Irak, drugo je Iran, i sumnjam da ce moci naci 100% podrsku u NATO saveznicama, jer tu stoji i Rusija, koja ima vrlo dobre ekonomske i vojne ugovore s Iranom.
SAD je trenutno u najgoroj mogucoj situaciji, opterecen unutarnjom financijskom krizom, u nedostatku vojnog osoblja, te opterecenim vojnim kampanjama, SAD ovakvom diplomacijom zapravo pokusava napraviti svjest medju ostalim drzavama svijeta kako bi Iran oznacili kao osovinu zla, te u najmanju ruku, pomogle u mogucoj kampanji protiv Irana.

A i javna je tajna da Iranski nuklearni program financira Arapska liga naroda, odnosno Saudijska Arabija koja ne zeli oruzje, no zeli susjeda sa nuklearnim oruzjem iste vjere. Situacija je vise nego ozbiljna, i ne moze se svesti na jednostavno prepoucavanje i ocekivanje svijeta da ce SAD jednostavno uci u Iran.

Iran ima svo legitimno pravo razvijati nuklearni program, i spekulacije da bi za 1 godinu mogao imati obogaceni uran, pa za nekih 2-3 godine i nuklearne bombe su vrlo diskutabilne, u 2010. godini, nuklearna bomba je daleko od "rocket science", nju je uz dovoljno opreme moguce napraviti u 7 dana, stoga izgleda da SAD pokazuje zube, ali samo zube, odnosno laje. Iako ima izvrsnu stratesku poziciju, obzirom da vec 75% svojih snaga ima rasporedjeno u Iraku i Afganistanu, te je tehnicki Iran vec dugo pod opsadom.

Ono s cime se slazem sa nacelnikom Mullenom, je da je tesko predvidjeti ishod, dogodili se da Iran ima nuklearno oruzje, trenutna Obamina administracija ce se tesko odvaziti na konflikt sa Iranom, Izrael sigurno ima vecih problema kod kuce, nego da sam bez podrske ulazi u Iran, a Francuska, V. Britanija i Njemacka su u Europi, iskreno, njihovi interesi su tu vrlo mali.

Stoga, sto ce se dogoditi? Zanimljivo je da nitko ne prica o mogucoj reakciji Pakistana, pa time i Indije, pa i Kine. A na kraju zaboravljamo Rusiju.

Iransko pitanje je daleko kompliciranije od Iraka i Afganistana, i razvoj bilo kakve situacije, znacajno ce poremetiti svijetski poredak i otezati vec tesku situaciju na Bliskom Istoku.

I na kraju, i da Iran ima nuklearno oruzje, pitanje je dali Iran zeli to oruzje koristiti, ili samo zeli biti regionalna nuklearna sila, te pruziti zastitu osiromasenom i razrusenom Iraku i ostalim susjedima. Koliko mi je poznato, Iran nema niti zelje niti volje siriti svoj teritorij na Irak, Afganistan, Saudijsku Arabiju ili Pakistan, Iran nema program "borbe protiv terorizma" niti je Iranska vojska u kampanjama van teritorija Irana.