Što je novo na blogu?

Green Zone- Operation Iraqi FreedomNedavno sam pogledao ovaj film, i zapravo me impresionirao, obzirom da je u US produkciji a zapravo pokazao je djelic onoga sto se zapravo dogodilo i prethodilo zadnjem ratu u Iraku.

Vjerujem da je barem 90% vas koji citate bilo neugodno iznenadjeno 2003. godine kada je SAD napao Irak u suradnji sa koalicijskim snagama. Ratu u Iraku prethodile su razne UNMOVIC inspekcije koje su trazile poplarni WMD odnosno Weapons of Mass Destruction. U knjizi koju toplo preporucam Hansa Blixa "Razoruzavanje Iraka -Istina i Obmana" jasno stoji kako u Iraku nikada nije postojalo oruzje za masovnu destrukciju -

"Shortly before the invasion Hans Blix, the lead weapons inspector, advised the UN Security Council that Iraq was cooperating with inspections and that the confirmation of disarmament through inspections could be achieved in a short period of time if Iraq remained cooperative."

Ova izjava nije pretjerano utjecala, te je kao sto svi znate, War in Iraq poceo, zestoko i snazno. Razlozi kampanje u Iraku mogu biti razni, od onih ocitih, a to je manipulacija trzistem nafte do onih malo dubljih, a to je obveza republickog kandidata Busha i predsjednika SAD-a prema sponzorima predsjednicke kampanje, vecinom to su lideri u proizvodnji oruzja i opremi za americku vojsku.

Problem je da koji god razlog bio, ovaj dogadjaj je prosao pre lako, odnosno i dalje prolazi. Jer 2003. godine, ne samo da je SAD zakazao, zakazalo je i samo Vijece Sigurnosti te UN kao organizacija. To me dovodi do pitanja, sto ce nam onda UN? Zasto su drzave clanice UN-a koji nakon stotine inspekcija i negativnih izvjesca ne moze zaustaviti SAD da sa koalicijskim snagama srusi legitimnu vlast Iraka.

Uz to, tokom kampanje dogodile su se i tenzije sa Iranom, a Iran je puno organiziraniji i legitimniji nego Irak,i tu je SAD stao. Vec sam pisao o Iranu i njegovom nuklearnom programu. Za razliku od Iraka, Iran ne suradjuje sa UNMOVIC-om te zadrzava pravo na nacionalnu sigurnost. I koliko god ne zelio jos jednu muslimansku zemlju kao nuklearnu silu, pravo Irana je da razvije nuklearni program.

Jeli rat bio predordjedjen? (Hans Blix)

g. Blix smatra da je, i nije daleko od istine. osim financijskog dobitka, Irak je savrseno stratesko podrucje za raspodjelu Americkih snaga. I to je potez koji bi svaki strateg odobrio i zelio, rekao bih utopijska pozicija za SAD. U blizini je Afganistan, na obali mediterana je veliki prijatelj SAD-a Izrael a takodjer tu je i Turska. Sve u svemu SAD trenutno drzi izvrsnu poziciju u odnosu na Afganistan i Iran i smatram da je to bio njihov krajnji cilj. Nafta i ogromni ugovori za poslove u Iraku su samo dobar dodatak.

Stoga, preporucam vam i knjigu i film, posebice ukoliko vas zanima kako je UN zakazao.

Osobno, 2003. godine UN je prestao imati svoju funkciju, i za mene kao organizacija je pokazao da ne moze nista.