Što je novo na blogu?

Inside Iraq - Hans Blix

Vezano za moj prijasnji post o ratu u Iraku - LINK , donosim vam intervju sa g. Hansom Blixom, sefom inspekcijskog UN inspekcijskog teama za razoruzavanje Iraka, i o tome kako zapravo oruzja za masovno unistenje nije ni bilo- WMD (Weapons of Mass Destruction).

Info o United Nations Monitoring, Verification and Inspection Commission UNMOVIC

The United Nations Monitoring, Verification and Inspection Commission (UNMOVIC) was created through the adoption of United Nations Security Council resolution 1284 of 17 December 1999.

UNMOVIC was to replace the former United Nations Special Commission (UNSCOM) and continue with the latter's mandate to disarm Iraq of its weapons of mass destruction, and to operate a system of ongoing monitoring and verification to check Iraq's compliance with its obligations not to reacquire the same weapons prohibited to it by the Security Council.

Following the mandate of the United Nations Security Council Resolution 1441,
The president of Iraq, Saddam Hussein, allowed UN inspectors to return to Iraq in November 2002. UNMOVIC led inspections of alleged chemical and biological facilities in Iraq until shortly before the U.S. invasion of Iraq in March 2003, but did not find any weapons of mass destruction.

Based on its inspections and examinations during this time, UNMOVIC inspectors determined that UNSCOM had successfully dismantled Iraq’s unconventional weapons program during the 1990s.The mandate of UNMOVIC was terminated on 29 June 2007.


Sam g. Hans Blix ne vjeruje u razloge rata u Iraku (koje je SAD prezentirao), i unatoc negativnim izvjescima UNMOVIC-a, SAD je sa koalicijskim snagama napao Irak. Bez obzira, osudjivali mi Irak i tadasnji Hussein rezim, osobnog sam misljenja, da dok god Irak ne napada zemlje oko sebe, da ne postoji niti jedno medjunarodno tijelo koje bi smjelo dozvoliti napad na jednu suverenu i neovisnu zemlju. UN je napravljen sa svrhom mira, i kontrole mira, i 2003. godine, UN kao organizacija je potpuno zakazala, te dovela u pitanje svoje postojanje. Ukoliko UN i njegova UNMOVIC agencija nisu mogle zaustaviti nekoliko clanica da napoadnu drugu clanicu, smatram da bi sam UN trebao odgovarati za to.

Nazalost, niti jedan diplomata (osim g. Blixa) nije zapoceo ovakvu raspravu, i nazalost nitko nije ukazao javnosti da je upravo UN zakazao. Te da UN kao organizacija vise ne funkcionira. Nitko se nije zapitao zasto se toliko novaca odvaja za rad inspekcije, koja nije utvrdila nikakva oruzja masovnog unistenja u Iraku, a unatoc svemu, vojna kampanja se i dalje planira i izvrsava.

Americka vojska je u okupaciji Iraka vec nekoliko godina, i nitko o tome ne prica. Unatoc tome sto nije imala nikakvih legitimnih razloga za okupaciju Iraka. Doveli smo se u stanje da jedna drzava rjesava unutarnje probleme druge drzave.

I dobro je netko rekao na internetu, sto bi bilo da neki tamo u Pentagonu odluci da je u Hrvatskoj Osama bin Laden, koje bi medjunarodno tjelo pomoglo Hrvatskoj da razuvjeri takve navode? UN zasigurno ne.