Što je novo na blogu?

Razotkrivena tajna: Sanaderovi čuvari ispalili 13 metaka u disku via jutarnji.hr


Dragi citatelji moga bloga, vjerujem da ste vec do sada shvatili da ne moze proci clanak/tekst o zastiti predsjednika, tjelohraniteljima i slicno a da to ne komentiram. Iako sam sto se tice tjelohraniteljske struke, potpuno drugacija skola od Europskih, kako sam radio sa mnogim drugim sluzbama, pravila rada su u pravilu ista.

Naime, da ne objasnjavam previse, prvo link na clanak- http://www.jutarnji.hr/sud--cuvari-sanaderove-kceri-pucali-su-u-disku/846665/

Puno je nelogicnosti u samim iskazima, od devetorica jakih koji su pucali prema napadacima, do 13 cahura iz dva tipa pistolja.
" Jedan je svjedok pričao o muškarcu sa srebrnim pištoljem i pucanju. Tvrdio je da bi ga mogao prepoznati, ali osoba nije pronađena. Ranjeni garderobijer, kojega su pogodila 4 projektila, ispričao je da je dozivao u pomoć jer nije osjećao noge. -Čuo sam glas u smislu “što ste sad nestali, gdje ste se povukli”. Nisam vidio kome glasovi pripadaju, a nisam ni želio - izjavio je mladić."

Naime, prvo da ukazem puno veci problem ovog dogadjaja i ovakvih zakljucaka nego sto je to prikazano u clanku Jutarnjeg Lista. Cak i izjava sutkinje nije primjerena:
"-To što je nekoliko policajaca, koji su bili u pratnji štićene osobe, a koji su visoko educirani da procijene opasnost, počelo pucati prema vama svjedoči o opasnosti u koju ste doveli ljude - kazala je sutkinja optuženicima. "

Krenimo od osnova rada sluzbenih osoba, ukoliko su tjelohranitelji dodjeljeni da stite kcerku Ex-Premijera Sanadera koristili sluzbeno vatreno oruzje, morali su to prijavit, i morao je postojati pisani trag o uporabi sluzbenog oruzja. Takodjer, onda nebi bilo cahura dvije vrste pistolja, vec bi koristili hrvatski standard sluzbenog vatrenog oruzja, vjerojatno HS2000 9mm.

Ono sto mene vise zabrinjava, i sto bi trebalo zabrinjavati sticene osobe u RH, je njihova losa procjena i dokaz da zapravo nisu niti osposobljeni za takav rad, a ni sposobni. Da ne zalazim u samu struku, tjelohranitelji bi trebali biti elita nad elitom. Posebno educirani i pripremljeni za rad sticenja duznosnika i VIP osoba (iako ne volim tu rijec, moram je ovdje upotrijebit). Znaci, tjelohranitelj je posebna struka, koja se uci i obucava na poseban nacin, niti policajac moze biti tjelohranitelj, niti tjelohranitelj moze biti policajac, i to je najveci problem u RH.

Zasto su tjelohranitelji u ovom slucaju zakazali?

Prvenstveno ukoliko su koristili vatreno oruzje, a po svemu sudeci jesu, oni nisu nikoga ubili, i tu su zapravo zakazali.
Tjelohranitelj nikada ne koristi svoje vatreno oruzje, i zapravo u cijeloj svojoj karijeri, ukoliko nije niti jednom na duznosti koristio vatreno oruzje, moze se reci da je imao puno srece, i da je dobro odradio posao. (ne samo on, vec i 80% zastite sticene osobe koja je obavjestajnog tipa).

Za razliku od policije, tjelohranitelji se treniraju da gadjaju kako bi ubili, te u tom segmentu dosta cesto prolaze obuke sa pripadnicima vojske. Policija koristi vatreno oruzje kako bi u krajnjoj nuzdi zastitila sebe i civile, a treba biti obucavana da kada i koristi to oruzje, da pokusava izbjeci smrtne poslijedice.

Tjelohranitelj kada vadi vatreno oruzje i koristi ga, koristi ga u namjeri da ubije prijetnju sticenoj osobi. Tu nema puno mudrosti, i u struci je to vrlo jasno. Shoot to kill je krilatica cesto koristena na raznim shooting rangeovima za obuku tjelohranitelja.

Tu dolazimo do drugog problema.

Kako rijetko koriste vatreno oruzje, za razliku od policajaca, tjelohranitelji su opremljeni i osposobljeni za hand to hand combat, odnosno moraju biti na najvisem standardu obuceni da koriste sva moguca sredstva prisile i obrane prije uporabe vatrenog oruzja.

Prema navodima, napadaci su se vratili naoruzani, sjekirom, palicama, nozevima i bocama. Svaki visokokvalificirani tjelohranitelji bi uporabom teleskopske palice, suzavca ili slicno, bez problema eliminirali polupijane napadace, koji takvim profesionalcima ne predstavljaju nikakvu opasnost, niti njima niti sticenoj osobi. A ne zaboravimo da su tamo se nalazili i redari koji su tamo da takve situacije rijese.

Izgleda da su ovime, nazalost opet, tjelohranitelji u RH, pokazali koliko su zrtve stednje na krivim mjestima, te umjesto dobre obuke, oni ne znaju postupiti u takvim situacijima. I ovaj dogadjaj bi trebao otvoriti oci sefovima i nacelnicima u MUP-u da se potrude kako bi njihova "elita nad elitom" zbilja opravdala taj naziv.

Dosta kritika, kako je ta situacija trebala proci?

Obzriom da ne znam broj tjelohranitelja, pretpostavit cu neke standarde, obzirom na rizik sticene osobe i samu lokaciju.

4 tjelohranitelja bi bila i vise nego dovoljna uz sticenu osobu, jedno sticeno vozilo parkirano vrlo blizu sa vozacem, tjelohranitelj na ulazu sa redarima, te jedan na izlazu. (uvijek se treba imati dva izlaza). Takodjer, obzirom da se radi o sluzbenim osobama, ne privatnoj zastiti, podrska temeljne policije bi bila dovoljna. U smislu patrolnog vozila parkiranog u blizini kluba.

Ovi momci da su se pojavili na ulazu, tjelohranitelj bi sa redarima pokusao smirit situaciju, javio bi kolegama stupanj opasnosti te po potrebi, oni bi ispratili sticenu osobu kroz drugi izlaz do automobila i otisli na sigurnu lokaciju. Ujedno pozvao bi kolege policajce ciji je posao smiriti pijanu i palicama naoruzanu bandu.

To bi bilo po standardu i jednostavno rjeseno.

Da su napadaci imali vatreno oruzje, situacija bi se u toliko promjenila, jer bi tjelohranitelj na ulazu koristio vatreno oruzje, a scenarij bjega sticene osobe bi ostao isti.

Potpuno mi je suludo da su oni bili sami u klubu, i oslanjali se na redare na ulazu, te tehnicki nisu imali ni oci ni usi na cesti (osim ukoliko je bio vozac parkiran u blizini, te time rekao situaciju vani).

Uz to, obrana sitcene osobe na lokaciji je krajnje suluda, pravila su jednostavna, sto prije izbaviti sticenu osobu iz rizcine situacije.

I ovaj puta, struka je zakazala, jer nazalost nije struka.