Što je novo na blogu?

The Agency

Ne, nije "The Agency" a.k.a. CIA, vec obicne reklamne/PR/marketing agencije. Naime odlucio sam napisati nesto o problemu za koji mislim da je vec dugo vremena prisutan na nasem trzistu i nije mi potpuno jasan.

Sve je krenulo od rada s nekoliko marketing/PR agencija kroz zadnjih recimo, 2 godine, i ono sto se uvijek pojavilo bilo mi je zapravo vrlo interesantno, a najvise se pojavilo u PR segmentu,ili ajmo reci PR 2.0 segmentu, odnosno drustvenim mrezama i slicno.

Klijent je uvijek u pravu

Kako sam radio i u velikoj korporaciji koja koristi iste takve agencije za sprovodjenje planova, mislim da sam vidio i jednu i drugu stranu price, pa mi je zapravo cudno kakav danas agencije imaju stav prema svojim klijentima.

Klijent je uvijek u pravu, da, zasigurno je, no ne bas uvijek, zar ne?

Primjerice, ukoliko su vas unajmili da vodite marketing kampanju, odradite PR i slicno, onda je dovoljno da vam klijent kaze smjernice u kojima se treba kretati ta kampanja, bilo kakvo drugo mjesanje zapravo odmaze. I to je ono sto se zapravo dogadja. I polako sam otkrio da iritira, jer se vrlo cesto dogodi da kao tvrtka unajmite marketing agenciju za neki projekt i onda im konstantno govorite sto trebaju radit. Prvo pitanje koje se odmah namece, zasto to onda ne radite sami? Ustedjeli bi novce a nebi gnjavili druge oko sebe.

Tako je isto i sa PR-om, unajmi se PR koji je tu da savjetuje i pomaze u provedbi neke PR strategije, ali onda se konstantno uplice u sam rad PR-a, te se govori sto se mora a sto ne mora raditi.

Stoga, na kraju price, dobijemo klijenta koji se razocarao u agencije, jer im je konstantno "morao" pricati sto da rade, pa izmjenjivati a na kraju on je uvijek imao bolje ideje nego agencija koju je unajmio. No da li je to zapravo tako?

Ajmo malo usporedbe. Ako idem doktoru, kardiokirurgu, imam problem sa srcem i odluci se na operaciju, da li bi mu zbilja (da je moguce) tokom operacije sugerirao sto treba radit i kako treba radit, ili mu jednostavno moram vjerovat?

Ok, ajmo ne toliko drastican slucaj, automobil ste odveli na popravak. Vase znanje o mehanici je u rangu znanja o kardiokirurgiji, odnosno 0. Ali da li zbilja stojite u radioni i sugerirate mu sto treba zamjeniti, na koji naci i slicno?

Zasigurno ne, osim ako to radite pa onda vrlo cesto trazite nove mehanicare :). Stoga, ako vjerujete mehanicaru da je kvalificiran i educiran da rijesi vas problem, ako vjerujete doktoru da je tu da rijesi vas problem, zasto onda ne vjerujete agencijama da sprovedu vasu ideju ili plan u djelo. Niti vi morate znati kako ce to oni napravavit a niti vam je mjesto da se mjesate u to.

Na taj nacin izbjegavate dosadne i copy&paste kampanje a i poticete kreativnost koju placate. Dovoljno je samo da kazete osnovne smjernice i sto zelite. Kao sto i doktoru kazete da vas nesto boli i da zelite ozdravit, ne petljate se u njegov posao,a ako niste zadovoljni, uvjek postoji drugo misljenje.

Vjerujete, ovo zvuci kao kampanja predsj. Obame, no istina je, vjerujte da ce posao biti obavljen, posebice u ova vremena kada posla nema, stoga nema ni prostora da se nesto lose napravi.

Poruka agencijama, tu ste da im pomognete i da napravite posao, ne da ih slusate. Treba nauciti klijenta da on vas mora slusati, kao sto slusa doktora, odvjetnika ili mehanicara a ne obratno.

A vjerujem da uz istinu ovo je jedan od bitnih elemenata dobrog PR-a, slusajte svoju PR osobu a nemojte joj govoriti sto i kako da radi.