Što je novo na blogu?

Postaje li Balkan novi poligon za političku, ali i vojnu ekspanziju Izraela?


Danasnji clanak na tportalu pod nazivom "Što Izrael planira s Balkanom?" na linku http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/82194/sto-Izrael-planira-s-Balkanom.html
potaknuo je moj kratki osvrt na cijelu problematiku Izrela, Turske i Bliskog Istoka.

Vrlo snazan naslov zapravo je iscenirana obavjestajna PR prica iz Turske. Zasto je to tako? Tesko je nagadjati, no kada to izjavi Hajrudin Somun, urednik najprodavanijih turskih novina na engleskom jeziku Today Zaman onda se zapravo treba zapitati, sto Turska zeli sa Balkanom?

Obicno ovakve price budu servirane kako bi opravdale zemlju iz koje dolazi da se naoruzava. Primjerice, zanimljiv je podatak da zadnjih nekoliko godina Grcka najvise izdvaja dijela BDP-a za vojsku. Ona granici sa Turskom.

"Kada je makedonski premijer Nikola Gruevski u siječnju posjetio Izrael, Lieberman mu je rekao da Makedonija mora biti spremna kako se Balkanu ne bi dogodilo ono što se događa u Africi ili Sjevernoj Americi.

Ministar vanjskih poslova tvrdi da će upravo Balkan biti sljedeća postaja za globalni džihad i regrutaciju islamskih aktivista. Kaže da je džihad na Balkan uvezen preko aktivista iz Saudijske Arabije i Irana koji namjeravaju regrutirati muslimane iz Bosne i Hercegovine te Albance s Kosova i Makedonije."

Ovo nije novost, pocetkom 90-tih godina kada je rat zahvatio bivsu Jugoslaviju pocela je masovna ekspanzija Islamistickih ekstremista i muđahedina u Bosnu iz Afganistana, Sirije, Irana i Iraka sa svrhom obrane muslimana od srba. U tom ratu, Srbija je uz Rusiju dobila jos jednog mocnog saveznika, ali ovaj puta vrlo tihog saveznika a to je Izrael. Danas u tom predijelu BiH nakon ogromnog zla sto su Srbi napravili i dalje postoje vehabije. Vehabizam je konzervativni pokret u Islamu koji se utemeljio krajem 17. i početkom 18. vijeka. Njegov duhovni izvornik je Muhammed 'Abdulwahab, tzv. reformator Islama, porijeklom iz Saudijske Arabije. Vehabizam u suštini se zasniva na redukcionističkim i izvornim idejama o islamu te kroz iste ima vrstu interpretacije islama koja se razlikuje od drugih islamskim smjerova kao što su sunizam, sufizam i šiizam.

Cinjenice stoje da je u Sarajevu jedno od najvecih veleposlanstava Islamske Republike Paksitan, dok u Zagrebu ima samo konzulat. S druge strane Zagreb ima jednu od najvecih veleposlanstava SAD-a sa vrlo snaznom podruznicom CIA za ovo podrucje kojoj je teritorij rada BiH.

Izjava iz Turske da Izrael ima eskpanzionisticke ciljeve na Balkan je u krajnju ruku smjesna i neutemeljena. Svaki vojni analiticar analizom nacina ratovanja Izraela te njegove opreme vrlo ce jasno zakljuciti da Izrael svojom opremom i obukom vojske pokazuje izrazito defenzivnu strategiju te nema nikakvih namjera napustiti teritorij Izraela. To se moze zakljuciti na temelju sluzbenih boja IDF-a pa cak i konceptu oklopnih vozila poput Merkave koja je prilagodjena pustinjskom/urbanom ratovanju.

Za usporedbu, SAD ima vise pustinjske opreme nego woodland za svoju vojsku, iz razloga sto 80% vojske ratuje na pustinjskom teritoriju i ratuje izvan teritorija SAD-a (osim nacionalne garde koja je konstantno na teritoriju SAD-a).

Postoji opravdana sumnja prema vehabijama u BiH, i naravno Izrael tu upozorava, no SAD je prisutan u regiji kroz Hrvatsku kao NATO clanicu te novonastalu drzavu Kosovo. Takodjer bitno je napomenuti kako Izrale nije clanica NATO-a a Turska je.

Ovakav clanak iz jakog medija iz Turske nije slucajno serviran javnosti, vec je smjeli pokusaj skretanja pozornosti sa pravog puta. Turska je vrlo ostro reagirala na incident sa brodom koji je isao prema pojasu Gaze u kojem su stradali putnici i vojnici IDF-a, time je prvi puta clanica NATO-a priprijetila drzavi Izrael. Od tada su se ozbiljno zahladili odnosi izmedju Turske i Izraela, a i zadnje spekulacije kako Izrael planira napad na Iran definitivno ne idu u prilog prijateljstvu ovih dviju zemalja.

Nije pitanje sto ce Izrael na Balkanu, pitanje je sto to Tursku zanima.