Što je novo na blogu?

Komentar na tragediju u Zagrebu- Zaštitar si pucao u glavu na Savskoj cesti u Zagrebu


Jucer me je sokirala vijest da se zastitar ubio nasred Savske ulice. Link na clanak- http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2010/08/09/0304006.html

Naime dvije stvari su me dosta potresle, prva, sto je zastitar naoruzan u blindiranom vozilu u radnom vremenu imao 1.10 promila alkohola u krvi, i druga sto je prijetio policajcima da ce se ubit a oni nisu postupili i sprijecili ga u nakani.

Jucerasnji dogadjaj nije samo odraz socijalnog stanja u zemlji, vec i veliki problem koji se skupljao kroz 19 godina neovisnosti, a to je neadekvatna educiranost i standard kako u policijskom tako i u zastitarskom poslu.

"Obitelj: Klečeći je molio policiju, no bili su bešćutni" - http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2010/08/11/0024006.html?pos=n0

Nazalost Obitelj u ovom slucaju nije i ne moze biti objektivna, i da, policija je u 50% ovog tragicnog dogadjaja kriva. Zdrav razum nalaze puno drugaciji slijed ove nezgode nego sto se to jucer dogodilo, i dogodilo se samo zato jer zastitari nisu dovoljno placeni, utrenirani niti kontrolirani i samo zato sto policajci sa tecajem do godinu dana nisu policajci.

Ovaj puta necu kritizirat, nego cu ponudit protokol koji se trebao dogoditi.
Kada su dosli na mjesto nesrece u kojoj je sudjelovao zastitar sa blindiranim vozilom trebali su:

1. Utvrditi stanje alkoholiziranosti vozaca
2. Ukoliko je (a bio je) zastitar u alkoholiziranom stanju, trebali su mu oduzet vatreno oruzje
3. Trebali su obavjestiti sefa smjene zastitarske tvrtke
4. Sef smjene je trebao obavjestiti sindikalnog predstavnika sindikata zastitara
5. Nesretnog zastitara su trebali sprovesti u bolnicu ili postaju na trijeznjenje
6. Zastitaru se trebalo pomoci, u smislu lijecenja ili sankcija u novcanom smislu, ne mu dati otkaz

Takvim postupkom izbjegla bi se jucerasnja tragedija.

Ono sto je jos zabrinjavajuce je to sto policajci nisu shvacali zastitara pod utjecajem alkohola, ozbiljno. Iako je imao vatreno oruzje i prijetio da ce ga uporabit protiv sebe. Nad ovim cinom bi se trebao i Sindikat MUP-a RH i sam Ministar Karamarko zabrinuti kakve to zapravo "strucnjake" u policijskim redovima ima. Ujedno niti su vjerojatno imali zastitnu opremu niti su osposoboljeni za brzo vadjenje vatrenog oruzja.

Jucerasnja tragedija je mogla proci puno gore, mogao je zastitar prvo presuditi policajcima a onda sebi. Onda bi vjerojatno imali 3 zrtve lose politike, lose drzave i losih socijalnih uvjeta.

Kroz svoje postove, ukazivao sam na uzasne uvjete policije te njihovu losu edukaciju koje sve vise i vise kostaju glave njih samih, te apleirao na vodstvo da se nesto promjeni.

Neke od tema:

Hrvatska je usla u mracno razdoblje statusa zemlje 3. svijeta. Ovakva policija i zastitarstvo, korumpirana vlast i ostali segmenti drustva govore o stanju drzave. Od OS RH do MUP-a RH, porezni obveznici ne znaju sto placaju i tko ih "cuva". Kao sto niti klijenti koji unajmljivaju zastitarske tvrke ne znaju sto dobivaju placenim novcem.

Apeliram jos jednom,javno kroz ovaj blog na MUP RH, umjesto za nove automobile i odmore, ulozite novce za place policajaca, za njihovu adekvatnu obuku i opremu. Profesionalizirajte ih, olaksajte im papirologiju te ih napravite ucinkovitima u borbi protiv zlocina.

Apeliram na razne vlasnike i direktore zastitarskih tvrtki, ulozite u svoje zastitare, platite ih na vrijeme, platite ih s voljom i platite ih u skladu s radom koji obavljaju. Oni su tu radi vaseg profita i zadovoljstva vasih klijenata.

Moja iskrena sucut obitelji poginulog zastitara, nije se ubio sam, ubila ga je Hrvatska.