Što je novo na blogu?

Zasto volim svoj Sony Ericsson Xperia X10 smartphoneDa, znam, ovaj naslov smrdi na placeni oglas, no zasigurno vec 2 mjeseca razmisljam o pisanju istog. Mnogo toga mi se dogodilo u zadnjih par mjeseci, prvenstveno mi je drago da me tehnoloska zajednica pocela uvazavati, posebice na podrucju smartphone uredjaja. To znaci da nisam uludo potrosio 3 godine rada, pisanja i istrazivanja o smartphone platformama, da nisam uzalud pisao "besplatno" dok su mi se drugi smijali zasto to radim, jer mi nitko to ne placa. I tako je rodjen www.mobile-place.info. No to sam vec pricao, ovaj puta pricam zasto neki smartphone. U same smartphone uredjaje zaljubio sam se ne tako davne 2000. godine kada sam vidio prve Nokija Communicator modele a otkrio pravu snagu i pomoc kada sam poceo radit.


Mailovi, kontakti, kalendar, sve na jednom mjestu, mogao sam biti u gradu, obavljati sastanke i dalje raditi svoj posao. To je za mene bilo otkrivljenje. Onda prvi HTC-ovi uredjaji, pa prvo kuhanje ROM-ova, pa prvo przenje ROM-a i na kraju prvo unistavanje HTC-a :). I tako dolazimo do danasnjeg dana. Kao sto vidim mnogi vole moje komentare, cesto dajem savjete za kupnju smartphonea pa mislim da je posteno i pristojno da napisem sto koristim trenutno.

Obzirom na masu testnih uredjaja, kako imam dva aktivna broja, koristim Nokiju E72 i Sony Ericsson Xperia X10. U to, Nokija N900 mi je uvijek u blizini, jer sam u nju jednostavno zaljubljen. Treca sim kartica je poluaktivna i koristim je za testne uredjaje koje mijenjam iz tjedna u tjedan. Kada testiram uredjaj, volim ga koristiti aktivno minimalno 2 tjedna kako bi sto bolje prenio svoje dojmove a na kraju i donio sud o uredjaju. Misljenja sam da u manje od 7 dana nitko ne moze dobiti pravi dojam o uredjaju kojeg testira i kojeg treba prezentirati ljudima koji ga nikad nisu koristili.

Drugi dio mog posla koji je u zadnje vrijeme uzeo sve vise maha je community managment, sto znaci koristenje visestrukih twitter aplikacija i koristenje vise twitter accounta. I tako dolazim do Sony Ericsson Xperia X10. Ovaj puta necu vas gnjavit sa tehnickim podacima i ostalim sitnicama koje mozete procitati i u testu- http://mobile-place.info/home/content/view/584/30/
vec moje visemjesecno koristenje tog smartphonea.

Xperia X10 je top model Android smartphonea iz Sony Ericssona, mnogi mu zamjeraju sto i dalje ima Android 1.6 operativni sustav, no iskreno, u svakodnevnom koristenju, i sam Android 1.6 je vise nego dobar. Taj trend imanja zadnje verzije OS-a je vec posebna tema za raspravu. Ono sto zamjeram R&D odjelu Sony Ericssona je njihovo spavanje. Smisao R&D odjela neke tvrtke je da ide ispred svog vremena a ne da kaska za trendovima. Mislim da je zbog toga Sony Ericsson izgubio mnogo potencijalnih kupaca Xperije X10, unatoc tome sto je Xperia X10 sasvim dobar smartphone.Kada sam dobio X10, u isto vrijeme sam imao HTC Legenda, Legend sam dobio pukom srecom na press konferenciji i kao ljubitelj HTC-a,odlucio sam si ga ostavit, no sve je poremetio X10. Naime kao veliki outdoor tip, od voznje cabria do bicikla i boravljenja u prirodi, ono sto mi je X10 pruzio a niti jedan drugi smartphone osim BlackBerrya, E72 i iPhonea nije, to je iskoristivost uredjaja vani. Danas su to mnogi zaboravili, ljudi se skrivaju u hladu, pokrivaju ekrane i okrecu od svijetla kako bi vidjeli nesto na svojim uredjajima. To je nazalost problem i HTC Legenda, gdje je meni bilo neprihvatljivo trazit poziciju kako bi procitao e-mail u gradu dok se vozim na biciklu.

Iako X10 nema multitouch, ima jako dobro rijesen TFT ekran i taj ekran prikazuje sliku pod direktnim suncem bez problema. Tu me je dobio.
Sam Android sustav je predivan, mnostvo aplikacija no koristenje onih bitnih radi vise nego dobro. Koristim Seesmic, Foursquare, XDA developers app, Skype, K9 mail i nesto widgeta. Oni mi pomazu da radni dan prodje bez problema.

Upravo zbog toga, opravdavam ovaj pomalo PR-ovski naslov. Volim ga zato jer mogu bez problema obaviti posao. Jednostavnim rijecnikom, mogu napraviti dosta kvalitetne fotografije, mogu slusati MP3 dok sam na biciklu, mogu twittati sa nekoliko racuna, mogu se foursquarati, mogu pregledavati svoj omiljen XDA-developers forum, mogu pisati e-mailove, pregledavati dokumente i to sve pod direktnim suncem, u lijepom suncanom danu na brodicu, autu na semaforu (iako se to ne smije) ili na biciklu. Vjerujem da upravo zbog toga, iPhone ima svoje korisnike.

Da me pitate koji smartphone danas da uzmete? Moj odgovor bi bio, koju platformu zelite takav uredjaj uzmite. U Symbianu tu su sigurno N8 i E7, u Androidu tu su X10, Milestone, Desire i novi Galaxy S. Windows Phone 7 jos nemamo a cak i iPhone4 (eto priznajem) dolazi u kategoriju pozeljnih smartphonea.

Ovaj tekst nije placeni PR, nije narucen i nije usluga Sony Ericssonu sto su mi dali Xperiju X10. Zelim samo podijeliti korisnicki dojam dugomjesecnog koristenja ovog uredjaja, koji ima mana, naravno da ima, od dosta slabe jednodnevne baterije do kasnjenja Sony Ericssona sa updateom, no na kraju, svi imamo mane, zar ne?