Što je novo na blogu?

Posjetio sam Partizansku bolnicu Franja

Nedavno sam posjetio Partizansku bolnicu Franja u Sloveniji. Iako sam u pocetku bio dosta skeptican, prvenstveno jer sam bio potpuno neinformiran o samoj bolnici, posjet doticnom kompleksu ostavio je veliki dojam na mene.

Video sam snimio sa novom Nokijom N8 u HD rezoluciji, i s tehnicke strane, napravila je impresivan video, te sam vrlo zadovoljan fotoaparatom i kamerom, zbilja izvrstan smartphone.


No da ne duljim, neki su mozda culi, neki poput mene nisu, pa da pojasnim. Partizanska bolnica Franja bila je tajna partizanska bolnica u doba drugog svjetskog rata smjestena u Dolenji Novaki pokraj mjesta Cerkno u Sloveniji. Napravljena u 12. mjesecu 1943. godine, bila je jedina tako opremljena bolnica u to doba, i sto je najbitnije u samom srcu nacistickog 3. Reicha.


Na nepristupacnom terenu, napravljen je kompleks od 15 objekata, a na naslovnoj slici u stijeni je bunker koji je sluzio kao strazarsko mjesto za sve koji bi se priblizili bolnici. Unatoc naporima Njemacke vojske da ju otkriju, bolnica nije nikada otkrivena i radila je sve do 1945. godine. Ime Franja dobila je po glavnoj doktorici koja je upravljala bolnicom Dr. Franja Bojc Bidovec. Dok ju je osnovao i sagradio Dr.Viktor Volčjak.

Bolnica je imala kapaciteta za 120 ranjenika no tokom partizanski operacija imala je i puno vise bolesnih za koje se brinula. Zanimljivo je reci kako je bolnica dobila i nagradu Americkog udruzenja veterana pilota 2. svjetskog rata za spasavanje Harolda Adamsa, pilota srusenog nad Slovenijom.

Dojmilo me se pisano svjedocanstvo jednog ranjenika koji je rekao (prenosim) "....dosli smo u sumu i tamo su nas drugovi prihvatili, stavili su nam poveze na oci i nosili na put koji je po mojoj tadasnjoj procjeni bio vrlo dug i tezak". Naime nitko od ranjenih nije vidio put do same bolnice koji je bio vrlo nepristupacan, pun mostova i prijelaza, a time se bolnica zastitila od moguce izdaje.


Preporucio bih ukoliko idete u Sloveniju u Cerkno (skijaliste) ili u blizinu Cerkna, da pogledate ovu izvrsnu gradjevnu, sagradjenu da pomogne ljudima.

Korisni linkovi: