Što je novo na blogu?

Društvene mreže i PRPostoji mnogo "how to" blogova, web stranica koji su za community managere kao biblija. Poput popularnog mashable.com i drugih siteova oni biljeze izvrsne posjete i nude kvalitetne sadrzaje. Osobno ne zelim pisat jos jedan tips & tricks kako da svoju tvrtku dobro postavite na drustvenim mrezama.

Necu to pisati jer se ne smatram nekim "strucnjakom" u pisanju how to sistema. Misljenja sam da je svaki pristup individualan i u svoju ruku poseban. S druge strane PR je zanat koji sam naucio, a marketing alat koji sam prisvojio i jos ucim. Na drustvene mreze gledam kao jedan alat koji daje mnoge mogucnosti kompanijama, ukoliko ih dobro iskoriste.

Jedno je sigurno, reklama i samo reklama ne prolazi, niti u realnom zivotu niti u virtualnom. Nitko se ne zeli druziti s nekime tko se samo hvali kako je najbolji, i koji vam svake sekunde zeli nesto prodati, zar ne? Tako je i na drustvenim mrezama, stoga pristup mora biti potuno drugaciji i to je napravilo mnogo problema PR-ovcima u kompanijama.

PR, marketing, human resource ili sluzba za korisnike?

Prvi problem koje tvrtke ne primjete je da obicno daju upravljanje drustvenim mrezama krivim ljudima. Ukoliko je to PR-ovac, on ce pristupati PR-ovski, vrlo sluzbeno i ustogljeno, sto community ne voli. Ukoliko je marketingas, on ce reklamirati, a to isto ne valja. Ovisno o djelatnosti, mozete imati i dobru sluzbu za korisnike.

Dobar primjer toga je sigurno @VodafoneUK

oni izvrsno koriste drustvene mreze kao kvalitetan i dobar support svojim korisnicima, ali i potencijalnim, sto u pravilu znaci i dobar marketing. Domacih primjera ima puno, od Bneta, HT Telekoma (na mom primjeru se pokazalo kako dobro upravljaju time), Amis Telekom, Bon Bon i drugi.

Ako govorimo o drugim djelatnostima, onda su problemi drugaciji. No na primjeru stranih kompanija tesko je dobiti kvalitetan primjer/how to za domace tvrtke.

Hrvatska ima malo twitter korisnika no oni su utjecajni, vecinom lideri u svom segmentu, a za PR-ovce tu su one click away razni mediji. I to je snaga twittera. Ako cemo o Facebooku, mogucnosti su puno vece, no i rizici su veci. Posebice ukoliko ste banka pa vam se dogodi slucaj kao sa Splitskom bankom, gdje je nespretno odradjen briefing zaposlenika.

PR

Da, cijelu pricu okrecem na PR, jer su to odnosi sa javnoscu, javnost koja moze biti vas korisnik, javnost koja moze biti novinar ili potencijalni kupac. No standardno PR obracanje ne funkcionira, stoga community manageri koji se brinu za reputaciju tvrtke moraju vrlo usko raditi sa PR osobama u kompanijama, a ukoliko se radi o davatelju usluga, Sluzba za korisnike mu isto mora biti dostupna bez ikakvih prepreka.

Naime, vrijeme je novac, a u drustvenim mrezama, vrijeme znaci i reputaciju. Nemojte si dopustiti da twitteras ceka satima na vas odgovor ili pak na facebook upit da se odgovor daje nakon nekoliko dana.

Drustvene mreze nisu bauk, domace tvrtke uspjesno mogu sloziti twitter racun, Facebook fan stranicu, Flickr album, Youtube kanal te tumlbr blog. Sve to koristi vasoj reputaciji i naravno dobroj poziji na Internetu.

Block and report as spam

Na drustvenim mrezama nema toliko pristojnosti koliko u relanom zivotu. Mozda bi na ulici i poslusali nepoznatu osobu kako vam pokusava prodati naocale ili knjige, cisto iz pristojnosti. Na drustvenim mrezama uz razne predivne opcije, to vise nije potrebno. Dovoljan je jedan klik da izgubite potencijalnog kupca i dobijete mozda potencijalnog hejtera kojih ima sve vise i vise.

Zdrav pristup, je kljuc svega. Primjerice na moj nedavni slucaj sa HT Telekomom, tocnije T-Mobileom, moglo je zavrsiti i drugacije, mogao se T-Mobile postaviti prema meni korporativni i jednostavno me ili ignorirati ili ne pokusati pomoci. Tako bi izgubili korisnika i dobili velikog protivnika takvog nacina rada. Ovako su dobili zadovoljnog korisnika koji ce produljiti ugovor i jos aktivirati dodatnu uslugu.


Community managment

Mnogi to smatraju novi trend, prodavanje magle ili nesto slicno. I ja sam borac da se neke stvari rasvijetle, posebice te community spike koje idu samo na stetu kvalitetnim ljudima koji to rade posteno i dobro. Ista stvar se dogodila i s PR-om kada je dozivio uzlet u Hrvatskoj, no nakon nekoliko godina stvari su se iskristalizirale, i sad se zna tko dobro radi PR, a tko ga ne zna raditi.

Cilj ovog mog blog posta, je zapravo bio slijedeci, ukoliko citate to a radite u tvrtci koja joj nije prisutna, poradite na tome da budete prisutni. Najgore je da se o vama prica a vi to ne znate. Uz to, definirajte ciljeve. Odmah cu vam reci da ciljevi poput XY broja fanova nisu neki ciljevi. Cilj neka vam bude da nekom Peri Pericu pomognete ili od njega dobijete preporuku za svoj proizvod. I nemorate krenuti savrseno, svi ce oprastati ljudske pogreske koje se dogadjaju kad svi dolaze u neki novi svijet, na kraju krajeva, sam mogu posvjedociti da je ekipa na drustvenim mrezama vrlo inteligentna i tolerantna, stoga postujte ih i dobit cete njihovo postovanje.

PR mora biti prisutan konstantno, posebice radi moguceg miniranja konkurencije, placenih novinara koji imaju zanimljiva pitanja i slicno. Svaki dan na drustvenim mrezama moze biti krizni u PR smislu, stoga treba se dobro pripremiti i za takve situacije.

Jednostavno krenite, mi cemo vas dobro docekati.