Što je novo na blogu?

Problem maloljetnickog nasilja- Istukli mladica jer je imao drugaciju frizuru.

Da, svima je poznat ovaj mladic, on je nazalost u nedjelju smrtno stradao od posljedica tucnjave. A sto je najgore, pregazio ga je automobil, jer su ga napadaci ostavili nasred ceste.

I sada se licemjerno postavljaju pred kamere razni policajci, socilozi, ministar obrazovanja i sporta te govore o statistikama i kako sve rade kako bi to sprijecili. No sto zapravo rade? Ne postoji sila na tom svijetu koja je mogla sprijeciti dvojcu mladica da radi frizure napadnu Miroslava Tunjica i prebiju ga na mrtvo ime.

Zasto?

Zato sto su ta dva mladica odgodjena u drustvu bez morala i cilja. Stoga, svi su krivci. Od 1.450,000 zaposlenih, imamo 1.150,000 umirovljenika i 300.000 nezaposlenih, a ima nas 4.500,000 stanovnika. Mi smo odavno zemlja 3. svijeta (sto ja uporno kao trademark ponavljam), a to danas jesmo, jer ti mladi nemaju osjecaja za poslijedice, posebice jer nemaju od koga osjetiti poslijedice. Policija je na cesti i puni drzavni proracun, sudstvo je sporo, korumpirano sa preblagim kaznama, a zatvora nema. Stoga cega da se tocno netko "boji" u ovoj zemlji?

Da se razumijemo, osobnog sam stava da ne treba strahovlada u drzavi, no da u drzavi treba postojati respect, odnosno trebas postivati drzavu i u neku ruku biti svjestan poslijedica koje mogu doci ako se nedolicno ponasas.

Usporedno, imamo vijest iz Japana, gdje je izgledno da je nas momak skrenuo, te ubio dijete i zenu. Cega ga smrt vjesanjem. Koliko bi dobio u Hrvatskoj? 3-4 godine Lepoglave, pa onda vikend izlaske?

To sve mladi upijaju, njima je bitno pojaviti se na red carpetu, kupiti bmw i "pokazivati" se. Nekad davno, takve sam zvao "vikend borcima", oni koji su prelijeni ici preko tjedna na treninge, ali zato zele lijeciti svoje komplekse na drugima, s druge strane, nemaju dovoljno hrabrosti uci u ring 1 na 1.

No takvo nam je drustvo, ima li premijerka hrabrosti uci u otvorenu debatu 1 na 1? Nema, stoga sto ocekivati od naroda kad je vlada takva kakva je.

Koje je rijesenje ovog problema?

Nikakva socioloska istrazivanja, programi nenasilja i ostalo sranje. Potrebno je ljudima pruzati ono sto je ustavom zajamceno. Pravo na dostojanstven i zdrav zivot. Pravo na rad i na zdravstvenu zastitu. Pravno na ravnopravnost, jednakost i obrazovanje.

Premijerka treba uvesti krizne mjere, treba olaksati poreze privatnicima, treba omoguciti zaposljavanje, pa bi onda roditelji tih mladica radili i zaradili za dostojanstven zivot, gdje bi imali vremena i volje, odgajati tu djecu i usadjivati im moralne vrijednost.

Ja potjecem iz polu YU generacije, gdje mi je oduvijek bilo usadjeno postivati druge oko sebe. Nazalost toga danas vise nema. Nitko nikoga ne postuje.

I da, tuklo se, necu lagati, srednjoskolski dani, pa i osnovnoskolski, uvjek su bili puni tucnjava i obracuna. Istih kao i danas, il si imao drugaciju jaknu, kosu, ili si drugacije pricao. No momci bi te prebili, i dosao bi doma plav. Danas ti vise ni ne pruze mogucnosti da dodjes doma.

Prije bi dosao doma blatnjav, plav i isprebijan, i onda bi te jos otac isprebijao jer ti je palo napamet da se tuces s nekime. To je bio odgoj.

Kazem, nije ni to bilo najbolje, ali barem nije bilo ovoga sto se danas dogadja. Klinci su na kraju samo klinci, bitno je samo kakav uzor imaju. Razlike izmedju ovih danas kod nas, i klinaca po Ugandi sto hodaju sa AK47 i nema. Pitanje je samo vremena. Drzava je odavno rekla laku noc.

Stoga da bi sprijecili da se nikada ne ponovi Luka Ritz ili Miroslav Tunjic, ili Pero Peric?

1. Vlada RH- dajte ljudima da rade
2. Napravite postene i kvalitetne zatvore
3. Postrozite kazne
4. Educirajte policiju
5. Ovlastite policiju
6. Ubrzajte sudske presude
7. Ulazite u obrazovanje

I za kraj, da je bar u susret nesretnom vozacu koji je pregazio Miroslava isao drugi automobil i blendao. Mozda bi cijela ova nesreca kostala samo 2000kn, a ne zivot Miroslava.