Što je novo na blogu?

Sada i osobe sa invaliditetom pod terorom Zagreb Parkinga


Svi vec znamo a neki su i osjetili samovolju ZG Parking sluzbe, a posebice Pauk sluzbe koja ponekad radi u vrlo sivoj zoni zakona. Danas taj teror je osjetio clan moje obitelji, 90% invalid na donje ekstremitete i dijabetičar.

Stoga prenosi opis dogadjaja:

Dana 4.11.2010. godine iza 11 sati parkiran je automobil na parkingu Garden malla, Zagreb, Oporovečka 17 . Obzirom da je vlasnik 90% invalid na donje ekstemitete parkirao je automobil na mjesto predviđeno za osobe sa invaliditetom.

Oko 12 sati izlazi iz shopping centra i primjecuje da nema njegovog automobila na mjestu gdje je ostavljen. Vidno uzbuđen, u strahu od otuđenja vozila , moli suprugu koja je bila s njim u kupovini, da zove policiju jer je dobio nagli porast šećera u krvi. Supruga zove 92 i prijavljuje krađu vozila. Djelatnica policije preuzima podatke o vozilu i predlaže provjeru kod Zagreb parkinga te sama zove Zagrebparking i javlja supruzi da je vozilo u Strojarskoj.

Supruga vodi razgovor sa djelatnicom policije i objašnjava da je vozilo registrirano na osobu sa invaliditetom sa svim potrebnim dozvolama i da joj ništa nije jasno. Nakon toga oboje odlaze u Strojarsku javnim prijevozom. Važno je napomenuti da su u vozilu ostale u torbici sve osobne stvari vlasnika, dakle novac i dokumenti.

U Strojarskoj djelatnik Zagrebparkinga predočava fotografiju vjetrobranskog stakla na vozilu a na kojoj nije vidljiva oznaka propusnosti te se pravda da oni rade prema pozivu policije. Uz to dopušta izlazak vozila sa njihovog parkirališta uz potvrdu o odgodi plaćanja usluge prijevoza ( premještanja) vozila uz uplatnicu na 500,00 kn.

Djelatnik policije upućuje ga u Heinzelovu ukoliko ima kakav prigovor i izdaje Obavezni prekršajni nalog sa uplatnicom na 700,00 kn jer je prema njima (policiji) kriv što je parkirao vozilo na mjestu koje je prometnim znakom rezervirano za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom.

Važno je napomenuti da je na stražnjem staklu vozila nalijepljena oznaka invalidnosti ( ona okrugla) a oznaka propusnosti invalidskih oznaka koju izdaje Grad Zagreb temeljem Rješenja o invalidnosti bila na podu vozila.

Najizglednija situacija je da je vlasnik vozila ( osoba sa invaliditetom) prilikom izlaska iz vozila rukavom zimske jakne zakačila prethodno istaknutu potvrdu te se ona našla na podu. Naime prilikom izlaženja iz doticni se prihvaća jednom rukom za vrata vozila a drugom za volan i ima ograničen zakret gornjim dijelom tijela.

Osim toga mogla je pasti i prilikom vožnje na „pauku“.

Slika prikazuje samo prednje vjetrobransko staklo automobila. To je predočeno a može biti i od bilo kojeg automobila.

Na parkiralištu Garden malla nalazi se barem 15-tak mjesta za invalidne osobe i u trenutku izlaska iz centra a i prilikom dolaska na parkiralište nisu bila sva popunjena. Prilikom izlaska na dva susjedna mjesta za invalidne osobe, uz mjesto na kojem je trebalo biti i ovo vozilo, bila su vozila bez okruglog znaka invalidnosti i bez istaknute potvrde o pristupačnosti.

To na žalost nije moguce dokumentirati jer u trenutnoj stresnoj situaciji supružnicima nije palo na pamet to fotografirati mobitelom. Bili su u soku od samog postupka ZG Parkinga.

Ovime se postavlja nekoliko pitanja:
1) da li policija prema registarskoj tablici zna da je osoba invalid temeljem provjere na licu mjesta ( naime pri produženju registracije postoj pogodnosti za invalide )
2) Ukoliko to ne radi, pitanje je zašto?
3) Da li smo mi kao građani dužni snositi posljedice nekoordiniranosti policije i Grada Zagreba koji izdaje naljepnice i potvrde.
4) Koliko ima invalida u Zagrebu i da li Zagreb ne može o tome obavijestiti policiju?
5) Zasto policija ne sankcionira one vozace koji imaju naljepnice za invalidnost a zapravo to nisu?
6) Zasto sada zbog nekoordiniranosti policije i Gradske službe taj vozač ima trenutno pogoršano zdravstveno stanje i tko ce mu to nadomjestiti?
7) Zasto prometna policije patrolira po parkiralištima trgovačkih centara?
8) Ne bi li policija trebala hvatati krivotvoritelje invalidskih oznaka a ne kažnjavati prave invalide koji su već i svojim zdravljem odnosno bolešću hendikepirani?


Meni je jos jedno pitanje doslo na pamet, a to je, da li je parking Garden Malla, privatni parking ili parking pod nadleznosti ZG parkinga?

Takodjer, zasto je ZG parking uklonio vozilo sa parkinga a nije ga policija samo kaznila za neistaknutu oznaku?

U kojim slucajevima Pauk sluzba odvozi automobil a u kojima ne?