Što je novo na blogu?

Sjeverna i Juzna Koreja - 3. svjetski rat?

Mnogi koji prate medije, nisu mogli izbjeci vijest da je Sjeverna Koreja u utorak napala otok Yoenpyeong pri cemu su poginula dvojca juznokorejskih vojnika.
Mozda 3. svjetski rat zvuci prenapuhano, no to je upravo ono sto je vrlo moguce u sukobu ove dvije zemlje.

Mnogi vojni analiticari s kojima sam bio u kontaktu slazu se sa takvim cinjenicama, naime, Sjeverna Koreja je vojno nadmocnija od Juzne Koreje, a bilo kakav vojni napad na Juznu Koreju znacio bi ostar odgovor SAD-a.

Iako je danas SAD vojno gledano na koljenima, u prevelikim troskovima i prevelikim vojnim kampanjama, odgovor SAD-a je bio jasan, salje dio 7. flote prema Juznoj Koreji na "vojnu vjezbu". U vojnoj terminologiji u ovakvoj situaciji, zna se da je "vojna vjezba" zapravo diplomatska ostra nota i jasna poruka Sjevernoj Koreji da SAD ne misli ponoviti Korejski rat. Uz to, upucivanjem USS George Washingtona u Juzno Korejsko more je puno vise od "vojne vjezbe" ili ostre note. Naime USS Washington je nosac aviona klase Nimitz i sudjelovao je u svim vaznim vojnim operacijama SAD-a. Ujedno je i glavni komunikacijski centar CIA-e na moru.

Zasto se brinuti?

Kina dijeli granicu sa Sjevernom Korejom, ujedno dijeli i ideologiju, te je uvijek bila cvrst saveznik Sjevernoj Koreji, iako nikada nije pokazivala "zube". Ekonomski gledano, Kini bi bilo od iznimnog interesa da se SAD jos jednom financijski optereti sa vojnom kampanjom u kojoj nema nekog velikog interesa.Sjeverna Koreja ima preko 800 balistickih projektila i oko 6 do 8 nuklearnih bombi.

Angazman Kine u konflikt moze iskoristiti i Pakistan koji ima tenzije u pogranicnom dijelu sa Kinom,a ne zaboravimo da je i Pakistan nuklearna sila. Stoga, lancana reakcija moze biti devastirajuca. Posebice u ekonomskom planu, jer rat povecava proizvodnju, no ozbiljna steta SAD-u moze imati za poslijedicu rusenje NY burze te pad USD-a.

Stoga ovaj konflikt sigurno ne smijemo uzeti olako, i moze utjecati na svaku drzavu, pa cak i daleku Hrvatsku.

Timeline

Slijed dogadaja moze biti ovakav:

1.Sjeverna Koreja je u utorak bacila cca 100-tinjak granata na Yoenpyeong i ubila cetvoro ljudi
2.SAD upucuje klasu Nimitz u teritorijalne vode Juzne Koreje (izvidnica i diplomatska ostra nota)
3.Sjeverna Koreja vojno reagira na zdruzenu vojnu vjezbu Juzne Koreje i SAD-a (provokacija granatama i slicno)
4. SAD odlucno reagira sa zracnim napadom na Sjevernu Koreju uz podrsku Juzne Koreje
5. Aktivacija NATO clanica i upucivanje pomoci SAD-u
6. Kina salje ostru notu i pozicionira vojne snage na granici sa Sjevernom Korejom
7. Pakistan se strateski pozicionira
8. Rusija se aktivira u diplomatskom smislu
9. UN poziva na prekid vojnih aktivnosti
10. Brza sjednica vijeca sigurnosti dize embargo nad Sjevernu Koreju
11. Sjeverna Koreja odlucuje koristiti balisticke rakete
12. Otvoreni konflikt uz koristenje nuklearnih bojevih glava izmedju Sjeverne i Juzne Koreje
13. Izrael napada Iran (koristeci priliku na Istoku zemaljske kugle)
14. Teroristicke celije se aktiviraju

I sada imamo ogromno zariste u svijetu, na Bliskom Istoku i Aziji. Ne smijemo zaboraviti da se bilo kakve konfliktne situacije prate iz cijelog svijeta, i kada dodje do veceg sukoba, mnogi koriste to kako bi nametnuli svoje interese.

Iskustvo je pokazalo to kroz I. i II. svjetski rat, te Vijetnamski i Korejski.

Predvidjanja, gatanja i slicno nisu potrebna, cinjenica je da je Sjeverna Koreja uz Iran i Izrael vrlo sposobna zemlja i vrlo voljna koristiti nuklearno oruzje. U demokratskom drustvu to je malo teze, u totalitarnom, to je puno lakse.

Nadajmo se da to toga nece doci.