Što je novo na blogu?

"Lajk" ce biti dovoljan


Kao uvertiru u predavanje o drustvenim mrezama, odlucio sam se posvetiti ovom "fenomenu" posebice jer nisam dobio repliku od @jutarnji (twitter), a zanimalo me je zasto to rade. Mnogo se pricalo i pisalo o popularnom "lajku" , postao je standardni dio naseg vokabulara. Tele2 ga je koristio za svoju promociju, pa je "Lajknuo" cijelu marketinsku kampanju.

Danas je i Papa "lajknuo" facebook, stoga ako cemo karikirati, svijet je mogao nastati i ovako:
No da se vratim na temu, "Like" opcija je prva opcija Facebooka, vec svi znaju da je Mark Zuckerberg krenuo upravo sa time, usporedbom dviju fotografija (studenata) i opcijom "Like". "Like" je sasvim ok, za fotku, za neku izjavu ili nesto trece, jer jednostavno dajes do znanja da ti je nesto "ok".

No u marketinske svrhe, "Like" postaje isforsirana opcija sa jednim jedinim ciljem i to mnogi klijenti kojima upravljaju razne "community managment agencije" ne razumiju, "Like" opcija nije za vas dragi klijenti, nego za agencije/davatelje usluga, kako bi vam sto bolje prezentirali njihov "uspjeh" u upravljanju vasim on-line kanalom (Facebookom). A to je zapravo ovo:

Stoga, "imamo 5 ulaznica, Like ce bit dovoljan", kako tocno pridonosi Jutarnjem listu? Kratko i jasno, nikako.   Imamo mi jos toga:

Ovih 100 korisnika Facebooka sto su kliknuli "Like" u nadi da cete ih odabrati da dobiju ulaznicu, jednostavno su popularni "Lajkeri" na facebooku, ti ce "lajknuti" od velikog potresa na Haitiju do teroristickog napada u Rusiji.
Tim "lajkom" vi kao korisnik, odnosno klijent ne dobivate nista povratno, osim sto si agencija ili netko nabuildava statistiku vase fan stranice, kako bi:
a) koristio to kao referencu
b) prezentirao vam uspjesnost "vodjenja" fan stranice

Mali besplatni hint:
Bilo bi puno korisnije da se u ovakvom slucaju napravi zasebna e-mail adresa, u koju se primaju e-mailovi korisnika koji zele kartu/uslugu/nesto, pa ih jos obavjestite u najavi kako bi njihovu e-mail adresu zadrzali za komuniciranje u nadolazecem periodu vremena (newsletter), pa tako imate ime i prezime osoba koju su zainteresirani, koji zele komunicirati s vama i zele kartu, a vi ih mozete povremeno (ne SPAM, kazem povremeno) obavjestavati o svojim novostima i slicno.

Tako vi imate benefit od toga, a "lajk" neka dodje spontano. Ovo je u rangu "duck face" fotki i onda komentarom, Lajknite me! Big fail.