Što je novo na blogu?

State of the Union - Preživljavanje

State of the Union, redovito je obracanje US predsjednika Kongresu u kojem predsjednik govori o trenutnom stanju drzave te njegovom planu za godinu koja dolazi. Odnosno kako to Ustav SAD-a kaze: "He shall from time to time give to Congress information of the State of the Union and recommend to their Consideration such measures as he shall judge necessary and expedient."

Nazalost, u Hrvatskom Ustavu koji je krojio Šeks i razni "pravnici" ne stoje ovakve obaveze, no problem je sto i nasi politicari nisu educirani da se drze logike "by the people and for the people", mi imamo polu monarhijski/totalitarni rezim s elementima demokracije.

No zasto onda ovaj blog post, nedavno je mrak na svom blogu objavio izvrstan blog post "Kolumna puna optimizma" http://mrak.org/2011/01/03/kolumna-puna-optimizma/ u kojoj je napisao sto bi zelio, i donio malo optimizma u tmurne poglede na drustvo oko nas.
Ja po obicaju nisam pun optimizma, nisam ni pesimizma, vec realno gledam na stanje stvari, odnosno State of the Union, a to je prezivljavanje.

Mladi (u koje i ja relativno spadam), nemaju realni plan za napredak, odnosno ovo je drzava u kojoj se prezivljava iz dana u dan, a to po Ustavu ili ljudskim pravima ili pak zdravoj logici, nije zivot. Necu se osvrtati na politicko stanje u drzavi, jer ga nema, mi imamo kriminalno stanje u drzavi,u kojoj oni koji vladaju, zapravo bi trebali kriminalno odgovarati za svoja djela, no to ne rade, jer vladaju pa u kontroli imaju i pravosudne i policijske elemente. A kako da si sami sude, to u njihovom moralnom nacelu ne postoji. Sude samo onima koje odbace ili koji sami otidju.

Prosjecna placa u RH je cca 5.500 kn, to je brojka koju mnogi sanjaju, to je brojka koju mnogi zele, i to je brojka koji mnogi ne dobivaju redovito, odnosno place im kasne ili je uopce ne dobiju.
Pa ajmo izracunati sto se moze sa 5.500 kn u RH, kao pojedinac:
5.500 kn
- 1.500 kn =prosjecna cijena najma manjeg stana
- 1.500 kn = prosjecnih 1500 km mjesecno - 3 puna tanka od 55 litara (Eurosuper 9.31kn/l)

Znaci bez hrane, pod uvjetom da ima svoj automobil i bez rezija, njega put na posao i stan kosta 3.000 kn, Ostaje mu 2.500 kn za ostalo.
Prosjecna dnevna hrana je 30kn, u prosjecnom radnom mjesecu, gablec ga kosta 600kn.

Ostajemo na 1.900kn:

- 700 kn = prosjecna cijena rezija
- 200 kn = trosak mobitela/razgovora

1.000 kn mu je ostalo za "zivot", za pokoji vikend, kupovinu obuce/odjece ili neceg treceg. Usteda? Jednostavno je nema.

Nedavno sam saznao kako osoba stara do 30 godina uz normalan posao zivi i radi u Svicarskoj, pa sad ajmo kako je to u Svicarskoj (7.318.640 stanovnika, ukupan broj zastupnika u dva doma 246).
Prosjecna placa 6.000 franaka (35.616 kn)
- 2.000 franaka (prosjecan stan i rezije)
- 1.000 franaka (hrana i troskovi zivota)
U razgovoru sam saznao da im u prosjeku ostane 2.000 franaka za stednju, odmor ili nesto slicno. Ne poznaju termin minusa na tekucem racunu, a prosjecan novi automobil kosta 30.000 franaka, koji si prosjecan Svicarac kupi za 5 placa.

Mladi to vide, mladi to znaju, pa si postavljam pitanje, zasto sam ja toliko nesposoban, glup ili neinteligentan da si ne mogu priustiti zivot dostojan covjeka, dostojan 21. stoljeca, u kojem bi ostatak novaca od place koja bi redovito dolazila koristio za dodatnu edukaciju, putovanje, planirao obitelj i slicno?

To je nase stanje drzave, zanemarimo mi naseg premijera u Austriji, kombinacije sa drzavnim frimama i slicno, na kraju, i ja bih rado imao tvrtku za postavljanje WC-a i drage volje to naplacivao 3-4 milijuna kn po WC-u, mozda bih onda imao standard kakav ima Svicarska.
No postoji nesto sto mnogi nemaju, a to je savjest, to je moral, takvi ljudi mogu sebi pogledati lice u ogledalo, bez obzira skupljali boce po kontejnerima ili radili u tvrtkama u kojima nema za place, pa onda bili u minusima i slicno.

Gorivo je poskupilo, i sad se odmah stvaraju rasprave kako je automobil luksuz, da tko moze neka se vozi. Da, automobil je dragi gradjani luksuz, vidio sam da je automobil luksuz u Kirgistanu, Zimbabveu, Nikaragvi i drugim zemljama koje imaju standard kao i mi, imaju korupciju u vrhu vlade i lose uvjete zivota.

Jos nesto o formiranju cijene goriva:

Od 8,30 kuna, koliko je iznosila litra eurosupera 95, u državni proračun se uplaćuje 1,65 kn kroz trošarinu, 60 lipa ide državnoj tvrtki Hrvatske ceste, 60 lipa ide državnoj tvrtki Hrvatske autoceste, 11,6 lipa ide državnoj agenciji za obvezne zalihe, i na kraju u državni proračun ide još i 1,50 kn od PDV. Ukupno direktno davanje državi iznosi 4,46 kn po litri eurosupera 95.

Tako da svi placamo 4.46kn po litri drzavi, ne Ini, ne Mol-u, placamo za satove, slike, putovanja, nove automobile i slicno. Kada bi ovo bila socijalna drzava, onda bi cijenu goriva priblizila socijalnom stanju gradjana, no kako netko tko nikada nije radio a imao placu 35.000kn zna kako zivi netko tko je cijeli zivot ucio i trudio se za 5.500kn, nikako.

Poruka dana:
"Jedino u zemljama 3. svijeta kao sto je Hrvatska, automobil postaje luksuz.".

Stoga, prezivljavajte ili odlucite zivit ali na posten i pravedan nacin. I sretno nam svima u 2011. godini.