Što je novo na blogu?

Hrvatska, zemlja 3. SvijetaJedan od moj prvih pollitika.com postova, prenosim ga i na blogu. Nije se puno promijenilo od kada je ovaj tekst napisan 18.08.2008. godine. (http://pollitika.com/hrvatska-zemlja-3-svijeta) 

Prvo da pojasnim pojam zemlje 3. Svijeta

The term Third World arose during the Cold War to define countries that remained non-aligned or neutral with either capitalism and NATO(which along with its allies represented the First World) or communism and the Soviet Union (which along with its allies represented theSecond World). This definition provided a way of broadly categorizing the nations of the Earth into three groups based on social, political, and economic divisions. Although the term continues to be used colloquially to describe the poorest countries in the world, this usage is widely disparaged since the term no longer holds any verifiable meaning after the fall of the Soviet Union deprecated the terms First World and Second World. While there is no identical contemporary replacement, common alternatives include developing world and Global South.

Naime sto se dogodilo sa Hrvatskom od njezine neovisnosti do danas?

Prva vlast koja je dosla, ona ratna, kako bi odrzala rat, te omogucila oslobodjenje od velikosrpske agresije, potrazila je pomoc vani, trazila je interesne skupine kojima bi bio interes pomoci Hrvatskoj, za uzvrat su obecali sve i svasta. Tako se polako slagala „elita“ koja je uvijek bila na vlasti, koja je omogucila rodjenje rijeci i osobe tajkun. Osobe koje su kupovale za kunu, prodavale i obogacivale, te osobe su bile direktno u vezi sa vladom RH, te im je omoguceno to iz samih redova politickih duznosnika.

Kako su ti tajkuni zeljeli zadrzati monopol na trzistu od samo 4.5 mil. Ljudi, oni su zamolili vladajuce da postave rigorozne uvjete za vanjske investitore. Sto se dogodilo, primjer iz nase povijesti, ne tako daleke 1996. godine, VAG koncern (Volkswagen-Audi Group) je zelio otvoriti na novom trzistu tvornicu za sklapanje modela A3, kada su dosli pregovarati sa vladom RH, otkrili su ogromne namete, poreze i uvjete koji su im ovi nametnuli, naravno polakomila se vlast koja je do jucer bila kruha gladna, te su htjeli „dignuti“ lovu na „bogatima“, no VAG nebi bio bogat da ne pazi na svaki euro, pa su umjesto Hrvatske, svoje pogone otvorili u susjednoj Madjarskoj i Ceskoj, koje su se pokazale vrlo prijateljski nastrojene prema vanjskim investitorima, tamo je politicka elita znala da ce im oni pomoc za smanjenje nezaposlenosti, donijeti prihod iz poreza i obogatiti drzavu za jos jednu ekonomsku stavku.

Ne ono sto je Vlada RH sustavno radila je politiku propasti drzave,ali financijsko stjecanje za nekolicinu. Ono sto je praksa zemalja u Africi vec 100 godina. Hrvatska se tako da pokrije troskove vladajuce elite, zaduzivala, zaduzivala se kod koga se stigla, i tako se vanjski dug mjenjao iz sata u sat, odnosno vrtoglavo se penjao. Tu i tamo su nesto prodali, „privatizirali“, kako bi vratili dio duga ili otplacivali kamate, da pokazu EU i ostalima, da je ovo ozbiljna zemlja koja vraca svoje dugove.

Sto se dogodilo?

Dogodila se financijska kriza na koju nitko nije racunao, posebice ne „strucnjaci“ u Vladi, odjednom ono sto se prodavalo,nitko nije zelio kupit, a sad vec „fine guzice“ naviknute na lagan i fin zivot, nisu zeljeli mjenjati svoj life style, pa da pokazu svoju kreditnu sposobnost, oni su jos vise zaduzili drzavu te dignuli namete na jadnom i siromasnom narodu kako bi mogli zadrzati polozaj i vracati dugove. Jer da, oni se boje MMF-a,opako se boje, jer bi MMF otplatio dugove i kupio drzavu, a prema drzavi bi se postavio kao i svaki vlasnik kompanije, skresao bi troskove te ucinio da drzava radi u profitu. To jednom Polancecu , Sukeru ili Friscicu nije u interesu, kako da muljaju onda da „rade“ kad ih netko gleda.

Kao i svaka Africka zemlja koja se nadje u tom zatvorenom/zacaranom krugu, tako je i hrvatska dozivjela ogroman sok, Premijer je dao ostavku, pobjegao na jahtu, jer je vidio da je vrag uzeo salu,sto se uzelo se uzelo, satovi su se kupili, a sad je vrijeme da se ode. Malo me podsjeca na Idi Amin Dada, i ostale predsjednike Ugande, narod siromasan a oni raskosno zive.

I sada jadan hrvat, placa PDV od 23%, placa skolarine, knjige, zdravstvo i nema mirovine. On placa dugove koji su se nagomilali jos od 90-tih godina,kada nisu imali vremena razmisljati o ekonomiji, vec su se pravedno borili na bojistu.
Da, nitko to ne zeli priznati, vjerujem da cete me i ovdje kritizirati, nitko ne zeli priznati da je Hrvatska u 18 godina postala zemlja 3. Svijeta te se rangirala uz bok sa Ugandom, Nikaragvom, Kenijom i ostalim zemljama sa korumpiranom vlascu i diktatorima, jer diktaturu imamo, samo “legalnu”, vecinu u saboru i vladu na istoj strani.

Da, Hrvatska je zemlja 3. Svijeta i to si ponovite i budite svjesni toga, pa onda mentalni sklop okrenite prema prezivljavanju, jer maxADSL, iPhone, novi auto na kredit i ostale stvari su samo mazanje ociju, propaganda da ste uvjereni da vam je super, a BiH primjerice nema vanjskog duga, u Srbiji raste industrija (Fiat, oruzje..), a Slovenija je upravljala EU-om, gdje je tu Hrvatska? Geografski u Europi, pravno-ekonomski i korupcijski na Africkom kontinentu.

Ne vjerujete?

Zapitajte se, koliko vam je placa, koliko vam drzava uzima, za sto vam uzima, pitajte se dali vjerujete da ako nazovete 92 da ce vas policija doci spasit ili samo pune drzv. Proracun na cestama? Pitajte se koliko cekate na “hitnom” prijemu u bolnici? Pitajte se koliko puta ste morali traziti veze i vezice za obicne administrativne poslove a da ne kazem za doktorske preglede i slicno?
Zapitajte se dali turisti dolaze ovdje radi usluge ili lijepe prirode? I Kenija takodjer ima predivne safari parkove koje posjecuje masa turista godisnje.
Zapitajte se dali ce vase djete kad diplomira/zavrsi skolu naci dobar posao?Bez da nekome date u kuverti za taj posao.

Kad bolje razmislite, vidjet cete o cemu tu pricam. Zemlja 3. Svijeta, e sad ili prezivljavat ili se pakovat i ici na bolje, ili mozda slozno kao sto to rade ostale demokratske zemlje, izaci na ulice i srusiti vladu, osuditi je i pokusati spasiti ovaj brod koji tone, jer kapetan je vec otisao na drugu jahtu.