Što je novo na blogu?

Ostavka?Ovaj tekst objavio sam na pollitika.com 24.06.2009. http://pollitika.com/ostavka , Ivo Sanader dao je ostavku 01.07.2009. Mnogi su mi rekli da sam ili imao dobru informaciju ili predvidio sto ce se dogodit. Ja bih rekao da sam samo to ocekivao puno prije, kao sto ocekujem jos nekoga na ovom mjestu da istu stvar napravi.

Sto to zapravo znaci, vi kao gradjani, radnici, vi kada ne zadovoljite na svom poslu, dobivate otkaz. Kada zelite promjeniti svoj posao, ili se ne slazete sa necime u tvrtci u kojoj trenutno radite, vi dajete otkaz.
S druge strane, ostavku bi dali da ste predsjednik sportskog drustva, da ste tajnik udruge,ili da ste premijer vlade. Ostavka je znacajnija u toliko sto kada dajete otkaz, vi automatski ostajete bez posla, ostavka vas ne ostavlja bez posla (naprotiv, neki ministri zavrsavaju u saboru), vi samo prestajete obnasati duznost koja vam je dana na povjerenje.
Prvo cu krenuti s primjerima oko nas, sa drzavama u kojima su druznosnici davali ostavke, kako bi mogli na njihovim primjerima, mozda vidjeti zasto bi nasi ministri i premijer trebali ili mozda nebi trebali dati ostavku.

Velika Britanija
Britanska ministrica unutrašnjih poslova Jacqui Smith namjerava podnijeti ostavku, rekao je u utorak izvor blizak visokoj dužnosnici laburističke vlade. Ukoliko dođe do ostavke, Smith će biti najviše rangirana dužnosnica kabineta koja je pala žrtvom skandala oko zloupotrebe putnih troškova. Britanci su bjesni nakon što su mediji otkrili da su se mnogi parlamentarni zastupnici okoristili njihovim novcem da bi, primjerice, očistili jarak oko kuće.

Cini li vam se ovo poznatim? Hm, dali je netko isao u Veronu koliko znam, na neke ruckove? A da ne kazem da je netko slao sluzbeno vozilo po svojeg ljubimca. Kod nas na ovakom primjeru bi svi ministri trebali dati ostavku, no ne daju je.

Latvija
Ministar zdravstva Ivars Eglitis objavio je priopćenje u kojem kaže da odlazi jer ne želi primijeniti odluke o rezovima u zdravstvenom sektoru zbog kojih bi mnogi ostali bez zdravstvene zaštite. Ti bi rezovi mogli voditi i u zatvaranje bolnica i značili bi nezaposlenost za stotine ljudi.

Hrvatski ministar zdravstva se drzi svoje fotelje kako bi u narodu rekli kao “pijan plota”, dali bi trebao dati ostavku, odlucite sami?

Spanjolska
Ministar pravosuđa Mariano Fernandez Bermejo podnio je u ponedjeljak ostavku, izložen kritikama oporbe jer je uhvaćen u lovu bez dozvole i u društvu sa sucem koji istražuje korupcijski skandal konzervativne Narodne stranke (PP), javljaju španjolski mediji

Neki ministri su cak ljetovali ne plativsi boravisnu taksu, cak su to u javnosti priznali. Predsjednik sabora je cak i ribario bez dozvole, i smijao se gradjanima pred kamerama. No ipak, nas bivsi ministar unutarnjih poslova je ipak napravio pravi lov, otisao je u lov sa bjeguncem.

Madjarska
Mađarsku je globalna recesija osobito teško pogodila, a Gyurcsanyeva je popularnost pala na najnižih 18 posto: toliko malo potpore nije imao nijedan mađarski premijer od pada komunizma, javlja dpa.
Na kongresu svoje mađarske socijalističke stranke (MSZP) u Budimpešti nepopularni je premijer govorio o potrebi šireg društvenog konsenzusa kad je u pitanju rješavanje krize.
"Nadam se da sam tomu ja jedina prepreka. Ako jesam, sad ću je maknuti", rekao je Gyurcsany.
Najavio je da će parlament o ostavci obavijestiti u ponedjeljak, i zatražio je izvanredne stranačke izbore kojima bi se za dva tjedna izabrao novi stranački čelnik te budući premijer.

I za kraj, premijer cak daje ostavku, stavlja svoj narod i svoju drzavu ispred svojih osobnih ambicija i zelja te daje ostavku. Boze moj, nitko mu ne moze zamjerit ako covjek prizna da ne zna napraviti posao te odstupa od duznosti i daje priliku nekome sa boljim idejama. Svi smo ljudi, od krvi i mesa.

Ima takvih primjera koliko zelite, u svim normalnim i demokratskim drustvima, ostavka je nesto normalno, dolazi do toga kad netko kiksa na poziciji koju obnasa. Ostavka je najbolja moguca i moralna solucija koja dolazi kao poslijedica greske koju ste napravili na nekoj poziciji, veliki ljudi priznaju svoju gresku, jos veci se i ispricaju nakon toga.

U nasem sustavu,imamo samo ovaj primjer:
Nakon sjednice Vlade ministar turizma Damir Bajs obratio se novinarima, ali samo izjavom, odbijajući odgovoriti na dodatna pitanja koja bi razjasnila dublje motive stavljanja mandata na raspolaganje premijeru.
- Politika se sastoji od političkog i osobnog dijela. Osjetio sam osobno potrebu da svoju poziciju u Vladi provjerim kod premijera. On je na kraju moj mandat dao na provjeru tako da je odbio stavljanje mog mandata na raspolaganje i ja sam prihvatio njegovo odbijanje. Zahvalan sam mu na odbijanju ostavke i iskazivanju povjerenja - rekao je ministar Bajs o svome odlasku-povratku.

Ovo je jedini ministar koji je dao svoj mandat na raspolaganje, jedan jedini kojeg ne prate afere a koji je ponudio ostavku. Pitam se sto je sa Kalmetom, Polancecom, Sukerom i na kraju s premijerom.
Pozivam vas na raspravu, da pokusate napisati razloge zbog kojih bi neki ministar trebao dati ostavku, a nije. Takodjer, cisto da pokusamo razjasniti zasto nase demokratsko drustvo nije toliko razvijeno da ostavka postaje dio vokabulara nekog profesionalnog politicara. Na kraju krajeva,svi se moramo pogledati u ogledalo ujutro kada se probudimo.