Što je novo na blogu?

Portali i blogovi između regulative i cenzure - javna rasprava by #InternetZaSve


Jucer je odrzana javna rasprava "Portali i blogovi između regulative i cenzure" u organizaciji gradjanske incijative #InternetZaSve http://internetzasve.wordpress.com/. Samu raspravu koja je trebala biti o cenzuri, vodili su Jasmin Redjepagic urednik PC Chipa i pokretac inicijative, Toni Gabric urednik H-Altera, Ivo Spigel  clan uprave Perpetuum mobile i pokretac incijative, Marko Rakar nesudjeni savjetnik predsjednika i Damir Hajduk clan Vijeca za elektronicke medije.

Iako su vec izvrsne reportaze prenijeli rep.hr i netokracija.com ja bih samo dodao svoj pogled na cijelu situaciju oko famoznog poreza od 0.5% i Agenciji za elektronicke medije. Naime iako je cijela rasprava krenula u smjeru pojasnjenja od strane Vijeca i g.Damira Hajduka, sto se tocno ce oporezivati, ja bih se osvrnuo na onu cenzorsku stranu Agencije kao i onu regulativnu. 

Naime, sve je krenulo od Agencijske reakcije na clanak Indexa.hr o "šamaranju majmuna" zbog koje je isti dobio zahtjev od Zdenka Ljevka, predsjednika Agencije za elektronicke medije da isti ukloni zbog krsenja Clanka 26. Zakona o elektronickim medijima :
"U audiovizualnim ili radijskim programima nije dopusteno objavljivati priloge koji vrijedjaju dostojanstvo covjeka". 
I sam H-Alter je isti sporni clanak prenio http://www.h-alter.org/vijesti/mediji/strah-od-mijaukanja

Skrenimo mi s nameta od 0.5% koji je obrazlozen vrlo stupidno, naime mi, blogeri, vlasnici portala i on-line medija trebaju placati 0.5% poreza na medijski rad kako bi se sama Agencija financirala neovisno, a to bi znacilo da bi bila neovisna i objektivna. 

No da li je to zapravo tako?

Prihod index.hr-a je u milijunima kn, 0.5% od 1 milijun kn, je pozamasna svota novca, s druge strane, 0.5% od 1000kn koji prosjecan bloger moze zaradit preko AdSensa, je vrlo mali prihod za tako veliku Agenciju.  S druge strane, Agencija iza koje stoji Vlada RH, zeli uloviti velike portale i ubrati jos sto se moze ubrati, no da bi im to proslo, oni izmisljavaju "pravilinik" odnosno "regulativu" u kojem i mali blog o pticama i veliki index.hr moraju platiti 0.5%, za koji nismo sigurni da li ce uvijek ostati 0.5% ili ce porasti kako ce ici kriza ili mozda izborna godina.

Uz to, vrlo je glupo osnovati Agenciju koja bi se trebala financirati nametima direktno od korisnika te Agencije, ako ona za taj isti namet nista ne nudi. Stovise, cak nam je jucer ponudjeno da bi se vlasnici portala, blogova i slicno, trebali udruziti u posebnu Udrugu, strucno tijelo koje bi napravilo univerzalna pravila on-line clanaka (kao da portali vec nemaju Hrvatsko Novinarsko Drustvo), i onda bi ta Udruga pomagala Agenciji. 

Tokom cijele javne rasprave, meni se javljalo ime slicnog drzavnog tijela iz Alana Forda - "Ministarstvo za istrazivanje ruda i gubljenje vremena" . 

Nije mi jasno i dalje sto tocno Agencija zeli kontrolirati, i kako je utvrdila da je clanak Index.hr-a "vrijedjao dostojanstvo covjeka", mogao je vrijedjati dostojanstvo majmuna, no njih nazalost jos do sada nitko ne predstavlja. 

S druge strane, u raspravi se izvukla i rijec Ustavni poredak, Agencija se brine i za to, no ja bih samo skrenuo paznju na "agencije" koje se vec financiraju od djepa gradjana i rade to jako dugo- MUP i SOA. Ne vidim razloga da se jos i Agencija za elektronicke medije brine za Ustavni poredak.

Uostalom, ukoliko vas blog post, clanak ili komentar uvrijedi majmuna, stoku sitnog zuba ili neku trecu skupinu/pojedinca, uvijek ostaju "Institucije pravne drzave",koje vas mogu tuziti, cenzurirati i zatvoriti. Osobno i dalje mislim da je ovo jos jedna Agencija koja je osmisljena zato jer je i svi drugi imaju, no zapravo ne zna sto bi radila. A u predizborno doba, kada je clanove Vijeca za elektronicke medije predlagala Vlada RH (HDZ) Saboru RH  (HDZ), i kada imamo 350.000 nezaposlenih, jednog premijera (HDZ) u zatvoru u Austriji, ovo moze biti jako opasno, posebice na pokusaje cenzure.

Pitanje dana:
Twitter je micro-blogging sustav, da li to znaci da cemo placati 0.5% po twittu od 140 znakova, ili ce se zbrajati ukupan broj twittova pa ce se obracunavati krajem godine?