Što je novo na blogu?

Lažni James B. Foley na Twitteru i Facebooku (US Ambassador to Croatia)


Jutros se oko 08:30 na Twitteru pojavio James B. Foley, veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj. No prema izjavi postanoj na sluzbenoj Facebook fan stranici Americkog veleposlanstva u Zagrebu, Twitter i Facebook racuni nisu sluzbeni komunikacijski kanali Veleposlanika B.Foleya.

Izgleda da je netko zelio iskoristiti jucerasnji pokusaj "razgovora" na engleskom jeziku izmedju Premijerke Kosor i Veleposlanika Jamesa B.Foleya i malo se zabaviti na drustvenim mrezama. Link na susret- http://www.youtube.com/watch?v=FtZmSmlpJ0Y Necu uopce ulaziti u preformans nase Premijerke :). 

Sluzbena izjava Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu na Facebooku:Sve je izgledalo dosta sluzbeno, od samog profila:


Do pocetnih twittova:


A cak je kreirao i Facebook profil:


Domaci politicar Radimir Cacic rado je usao u razgovor na twitteru sa "veleposlanikom" Foleyem:Nedavno smo imali slucaj da Tatjana Juric angazira odvjetnika kako bi stala na kraj "fake" profilima na drustvenim mrezama koji su joj napravili puno problema.

Jos twittova "veleposlanika" Jamesa B.Foleyea:Ovaj slucaj je vrlo ozbiljan, posebice za onu osobu ili osobe koje su ovo napravile. Naime sigurnosni sustav SAD-a, posebice nakon 11.09. je na vrlo visokoj razini, a obzirom da je Veleposlanik najviseg diplomatskog ranga (ispod Ministra vanjskih poslova i Predsjednika drzave), ovo je vrlo ozbiljno kazneno dijelo, kako po Hrvatskim tako i po Americkim zakonima.

Problem je sto doticna osoba ili osobe nisu bas previse razmisljale o posljedicama, naime vrlo je moguce da Americke sigurnosne sluzbe imaju pristup Twitterovim i Facebookovim serverskim logovima, stoga nece im biti tesko naci IP adresu s koje su ovi profili napravljeni, kao i e-mail adrese koristene u registraciji.

Malo sam istrazivao i otkrio da u SAD-u se moze dobiti preko 30 godina zatvora ukoliko se oponasa drzavnog sluzbenika. A ovo je jos veci prekrsaj, jer na kraju krajeva u doba terorizma, ovo se moze smatrati teroristickim cinom.

Ovo je i propust Twittera i Facebooka koji su dokazali da nemaju dobar sustav kontrole, posebice ako netko pise da je Veleposlanik neke drzave, i smatram da bi na tome trebali jos poraditi.

Steta nije velika, no napravljena je u pocetnih par sati. Jer su mnogi, ukljucujuci i mene povjerovali da se radi o pravom veleposlaniku (ako je predsjednik na twitteru, zasto ne bi bio i veleposlanik), iako kad bolje razmislim, bio bi to verificirani account od Twittera.

Sve u svemu ne bih bio u koži onih koji su to napravili, ovo je preslo dobar humor, a i posljedice za njih mogu biti vrlo velike.