Što je novo na blogu?

Politicke stranke na drustvenim mrezama -spremni za izbore?


Vec se mnogo toga napisalo o predsjedniku Obami i njegovom izbornom uspjehu na internetu. Cak je na slican dobar nacin odradjena kampanja predsjednickog kandidata Vidosevica, a i naravno predsjednika Josipovica ciji rezultat svi znamo a jedino je velik problem sto se komunikacija nije nastavila. Dolaze nam novi izbori, jos ne znamo tocno kada, no vrlo su blizu, pa se svi mi pitamo koja ce strategija nasih politickih stranaka biti na drustvenim mrezama. Kresimir Macan u svom blog postu se pita da li mozemo koristiti Obamine poucke? Link na clanak Ja bih rekao i da mozemo i da ne mozemo, osim sto je takva kampanja zastarjela, ipak bi bila novitet kod nas, a isprobali smo je u predsjednickim izborima. No to je Amerika, mi imamo drugaciji problem i kod nas ce biti mini revolucija a ne parlamentarni izbori.

Ipak nesto se dogadja, iako je SDP Hrvatske vec dosta dugo aktivan i prisutan na twitteru:


i rekao bih jako dobro i kvalitetno, jer na kraju oni su prisutni, a mnogi jos nisu. Upravo tim vodjeni, pojavili su se nedavno i HSLS-ovci:


No problem je sto su se pojavili tek sada, kada je neizvjesno kada ce biti izbori. Tu jos nema neke kvalitetne komunikacije,iako su poceli raditi na tome, a da se HNS ozbiljno uhvatio kampanje dokazuje i nedavno otvaranje facebook fan stranice Radimira Čačića:


Uz njegovu kolegicu Vesnu Pusic koja je dulji niz vremena aktivna na drustvenim mrezama radi predsjednicke kampanje.
Kad smo kod drugih stranaka izdvojio bih i IDS-

Aktivnost postoji, no ono sto korisnici drustvenih mreza cijene je upravo personaliziran pristup, a njega ima najvise u SDP redovima, gdje su saborski zastupnici i gradonacelnik jedni od vrijednih korisnika i clanova twitter zajednice:
Daniel Mondekar
Marija Lugarić


Naravno ima i drugih, no ovo su jedini politicari koje bih izdvojio po aktivnosti u smislu every day komunikacije a ne samo politicke promocije te jednosmjernih monologa. Na kraju krajeva, Marija i Daniel su i izvrsni reporteri iz Saborskih klupa, i redovito nam javljaju sto se dogadja u Saboru.


Naravno,primjetili ste, HDZ nije prisutan, sumnjam da bi ista pametno i napravio da su prisutni. On-line reputacija im je uvijek bila uzasna a sada je najgora u povijesti te stranke. Oni imaju aktivnosti no sasvim drugacije, njihovo glasacko tijelo se ne nalazi na twitteru, facebooku, youtubeu, digg-u i drugim servisima. Njima je lakse podijeliti 1000 stranackih iskaznica mladima sumjivih motiva, koji ce u predizborno vrijeme vjerojatno komunicirati na raznim forumima i buildati ankete kada ce biti potrebno. 

Usporedba sa strancima? 

Ovaj puta nisam zelio uzimati primjere iz nase okoline, ima ih mnogo, od Slovenije pa dalje. Kljucno je da se mnogi tek sada ukljucuju u drustvene medije, posebice se to osjetilo kod HSLS-a koji se pokusava rijesiti negativnog imagea koalicijskog partnera HDZ-a. HDZ je krenuo u kampanju sa komunjarama, drugovima i drugaricama te crvenim i zutim vragovima. Standardno za njih.

I dalje nitko ne koristi puni potencijal drustvenih medija,  prema gruboj procjeni, Facebook ima 1.096.260 potencijalnih glasaca u Hrvatskoj, ako jos uzmemo cca 10.000 twitterasa koji su vecinom kvalitetni opinion makeri dolazimo do vrlo kvalitetnog komunikacijskog kanala.

No i tu nedostaje full package, YouTube, blog, flickr,foursquare...  a posebice nedostaje komunikacija kod mnogih politicara, dvosmjerna komunikacija i konstantna komunikacija.
Kakav god politicki program postoja, prije cu cijeniti one politicare koji su cijelo vrijeme uz svoje birace (makar i virtualno) nego one koji se sjete to samo u izbornoj godini.

Nazalost nemamo dobar izborni sustav, niti predstavnike u parlamentu "by the people and for the people" pa upravo zbog toga imamo razne on-line kampanje i plagijate koji pokusavaju nesto napraviti. Nama nije potreban Obamin poucak, vec domaci Hrvatski poucak. Podsjetio bih da je Hrvatska vrlo mala zemlja, stoga primjena nacionalne kampanje primjerice SAD-a je potpuno neprimjerena za nase prilike. Kod nas se ne bi smjela kopirati Obamina kampanja vec bih me vise zanimao nacin vodjenja kampanje za gradonacelnika NYC-a i za izbor u gradsku skupstinu NYC-a.

Samo za usporedbu, New York (grad) ima 8.391.881 stanovnika, na tu brojku koja zivi na puno manjem prostoru nego 4.500.000 hrvata, ima 51 zastupnik u gradskom vijecu i gradonacelnika sa ovlastima ranga premijera.

Preostaje nam da vidimo kakve ce komunikacijske strategije imati i koje ce alate koristiti.

Ukoliko zelite pratiti politicke rasprave na twitteru preporucam:

#politikahr
#prosvjed
#saborhr

i mnoge druge.

Dodatak, upravo mi se danas javio g.Radimir Čačić putem twitter profila, stoga i tamo je prisutan:
@radimircacic