Što je novo na blogu?

ROI na društvenim mrežama (ROI in Social Media)

ROI , odnosno popularni Return of Investment standardna je terminologija u ekonomiji u kojoj investitor/korisnik mjeri na koji nacin i u kojoj mjeri mu se vratila investicija. Da ne ulazim u previse teorijskog objasnjavanja ROI-a, o istom mozete pronaci i na wikipediji - Wikipedija ROI.

ROI je postao popularan u SEM (Search Engine Marketing) kampanjama, u kojima posebice Google AdWords pokazuju vrlo mjerljiv ROI, odnosno koliko ste dobili klikova/posjeta za neku kolicinu novaca. Popularni Google Analytics cak omogucava dodavanje raznih goal-ova kojima mjerite ako imate primjerice webshop koliko ste necega prodali i koliko ste ulozili u marketing.

Kada se dotaknemo ROI-a i drustvenih mreza, tu tek dolazi do problema, mnogi novi community manageri te tvrtke koje nude takve usluge, jednostavno izbjegavaju ROI. Oni koji dolaze iz SEM-a, SEO-a i ostalih net marketing grana, oni vole ROI, no dolaze do velike prepreke, ROI je tesko mjeriti na drustvenim medijima. Danas se susrecemo sa najvecom pogreskom community managmenta/consultinga, a to je broj fanova na faceboooku, vecina smatra to glavnim ROI-jem, platili su X novaca na oglasavanje i pridobili X fanova. No pitanje je da li je to zapravo tako? Vec sam pisao o pogreskama communitya i varijanti "lajkni mi ovo ili ono", no kako zapravo pratit dobar ROI jedne social media kampanje.

Budimo realni, tesko cete moci nakon mjesec dana Facebook kampanje i cca 4000 fanova povecati svoju prodaju. Prodaju cete povecati prodajnim aktivnostima i kampanjama. Stoga ROI na drustvenim medijima je vrlo nezahvalan ali kljucan za strategiju cijele kompanije.

Postoji jedna vrlo jednostavna formula za izracun ROI-ja na drustvenim mrezama:

ROI = (revenue - investment) + targeted engagement (new clients) / investment * 100

Naisao sam na par varijanti a ni ova nije losa:

ROI = (revenue - investment) + customer engagement and idea generation / investment * 100

Tu i drugi dolaze do zakljucka ROI-a na izvrsnu Old Spice social media kampanju, koja je Old Spiceu donijela 2700% Twitter followera,  800% Facebook fanova, 300% vise posjeta webu i na kraju rezultirala boljom prodajom Old Spice proizvoda.

Stoga, ROI je moguce pratit, bitno je samo kvalitetno komunicirat sa klijentom sto tocno zeli. Drustvene mreze su najbolji alat za branding, za PR a na kraju i za samu prodaju nekog proizvoda. Cak i ako nesto lose radite, pocinje se pricati o vama.

Ono sto cini kvalitetnu on-line komunikaciju odnosno social media kampanju je dobar komunikacijski plan i definiranje ROI-a.