Što je novo na blogu?

Social media outsourcing da ili ne?Za Poslovni Puls, pisao sam na temu outsourcinga, odnosno da li outsourcati drustvene medije ili ne. Pa clanak prenosim u cijelosti.

Od kada se pojavio termin outsourcing krajem 90.-tih godina uzrokovan velikim rastom IT kompanija i samih ICT tehnologija, mnoge kompanije su se počele baviti upravo tom granom poslovanja- outsourcingom. Definicija outsourcinga je zapravo vrlo jednostavna, outsourcing je prema wikipediji “contracting out of a business function”.

Jednostavnije, najbolje je to pojasniti na primjeru: do sada se jako često outsourcala IT podrška, stoga umjesto da tvrtka plaća nekog sistem administratora za cca 5.000 kn mjesečno što direktno tvrtku košta puno više (otprilike 8.000kn sa svim davanjima), ona može imati i izvrstan profesionalan IT support za cijenu od 5.000kn + PDV i time uštediti.

Prenesimo to na djelatnost kojom se bavim, odnosi s javnošću i social media marketing. Mnoge tvrtke su odlučile vrlo rano biti prisutne na društvenim medijima, no nisu znale da je to kompleksan posao koji zahtjeva dodatne resurse (vrijeme, ljude..), a u kadrovskom smislu za kvalitetan rad zasigurno još jednu osobu – community managera. Tada su ili jednostavno stale sa on-line aktivnostima ili su nastavile to raditi no vrlo loše, a tome smo svjedoci svaki dan. Neke tvrtke povezuju twitter račune s facebookom kako bi ubrzale proceduru, no zapravo rade si više štete nego koristi.
Problem je također što je outsourcing prouzročio i dosta negativna iskustva koja su kompanije osjetile sa velikim brojem loših outsourcing tvrtki, a to se događalo prema tipičnom scenarijiu – outsourcing tvrtke su preuzele previše klijenta i više nisu mogle kvalitetno raditi podršku svima, što je u poslovanju nedopustivo, a to je rezultiralo dugim čekanjem i sporim odazivom prema klijentima. Tada su se tvrtke uplašile outsourcinga i izgubile povjerenje u ovaj način suradnje.

Ista stvar se događa i sa outsourcingom PR i social media usluga. Veliki problem koji sam uočio je nedostatak komunikacije između klijenta i osobe koja je outsourcana. Da bih to spriječio, odavno sam osmislio princip rada koji i danas prakticiram. Biram klijente prema preporuci, a glavni i osnovni uvjet suradnje je jasna i direktna međusobna komunikacija. Bez nje, jednostavno se ne upuštam u komunikacijska savjetovanja, niti predlažem prisutnost na društvenim medijima. U praksi, od klijenta tražim brz kontakt sa svim glavnim odjelima tvrtke, od odnosa s javnošću do marketinga, supporta i prodaje, bez njih ne mogu kvalitetno obavljati planove koje zajedno dogovorimo.

Naravno, nikada outsourcing osoba neće biti kao osoba koja svaki dan dolazi u tvrtku i radi u njoj, no ukoliko je komunikacija redovna i jasna, outsourcing osoba može postati prividan član te radne zajednice i znati puno toga korisnog, a detalji su najvažniji. Upravo to je ključ uspjeha dobrog outsourcinga.

Stoga, social media outsourcing da ili ne?

Rekao bih da i to veliko da. Ne zato jer sam do nedavno radio in house social media, pa sam prešao na „drugu stranu“ i sada radim outsourcan, već zato jer je outsourcing social media usluga zasigurno najbolje rješenje za tvrtku koja:

a) nema mogućnosti zaposliti kvalitetnu osobu za taj posao,

b) ima osobu koja se bavi komunikacijom i PR-om, no ona ne razumije društvene medije,

c) jednostavno nema kapaciteta i vremena objediniti on-line prisutnost.

Prednost outsourcanih community managera leži u tome što oni 24h dnevno „žive“ na društvenim mrežama, pišu, komuniciraju, komentiraju, dijele i stvaraju on-line sadržaje. Moraju biti „out of the box“ thinkers, spremni na promjene, aktivni i otvoreni za nove ideje. Kao nova grana komunikacijskih poslova pa čak i PR-a, oni se tek formiraju u profesionalce, i da bi bili profesionalci, oni ovaj posao rade od jutra do mraka i ne staju u 16:00 kao svi drugi, njihov posao se nastavlja konstantno. Stoga u ovakvom okruženju puno bolje je svoj on-line dio prepustiti profesionalcima, kao što se to do nedavno puno radilo sa PR-ovcima i marketingašima, jer na kraju dana, svi moraju raditi zajedno.

Zaključak je da bi svaka tvrtka trebala ozbiljno razmotriti da napravi kvalitetan outsourcing i izabere tvrtku koja će joj pružiti upravo takvu kvalitetnu uslugu.