Što je novo na blogu?

Moć uvjeravanja: Glas je pocetak i kraj svegaOdrzana je 2. po redu konferencija Moc uvjeravanja a mnogi su je mogli pratiti i putem mojih twittova @zriha pod hashtagom #mocuvjeravanja i naravno ako ste pratili sluzbeni twitter account konferencije @moc_uvjeravanja.

Konferencija je bila vrlo poucna a govornici su bili vrlo kvalitetni. Zapamtila se izjava kreativnog direktora agencije K&K Promotion Kamila Antolovica - "Puno komunikacijskih kanala cini kanalizaciju". Naravno nezaobilazni su bili i Nik Titanik te SiMke koji su saljivim ilustracijama pokazali moc uvjeravanja u Hrvatskoj.

Sto pamtite iz javnog nastupa?

55% govor tijela
38% glas
7% sadrzaj

Komunikacija nije samo verbalna razmjena informacija vec i odnos izmedju ljudi. Tako je krenulo predavanje Gabriele Zienterre vlasnice jednog od najstarijih njemačkih instituta za retoriku, koja je u svom zanimljivom predavanju iznijela nekoliko kvalitetnih savjeta i teorija o retorici i javnom nastupu.  Primjerice saznali smo da je diplomacija umjetnost drugome ne reci istinu a ne slagati ga. Takodjer cesto se susrecemo kako mnogi oko nas govore "ne mogu",no zapravo recite "mogu" no treba mi malo vremena.
Uz to, nas mozak ne razumije rijec "ne", mnogo se testova radilo na mladima i doslo se do zakljucka da mozak ne razumije "ne" to je vise naucen odgovor nego prirodan.Dragutin Lesar je govorio o retorici u politici i zapravo impresionira mnoge nas, te pokazao primjer kako politicar zbilja moze govoriti sto misli i kako misli. Najveci problem koji je vidio kao politicar je kada je ucio o mnogim zakonima, pravilnicima, pripremao se za govore u Saboru, no ljudi koji su ga prepoznali na ulici jednostavno su ga povezivali sa pojavljivanjem na televiziji a ne sa govorima koje je drzao. Uz to rekao je kako mu improvizacije uzimaju najvise priprema.

A sad nekoliko mogucih odgovora na neugodna pitanja prof.dr. Ivana Tante:

1.Dopustite mi da ne odgovorim na vase/to pitanje.
2.Hvala na pitanju, ali izlazi iz teme pa na njega mogu odgovoriti neki drugi put.
3.To je jako dobro pitanje, na njega cu poslije odgovoriti. A prije toga bih htio/htjela reci... - skretanje na drugu temu, ubacivanje druge teme ali i dobivanje na vremenu.
4. Naveli ste nekoliko aspekata u svom pitanju. Odgovoriti cu na onaj koji mi se cini najvaznijim/Dopustite mi da odgovorim na onaj dio koji smatram najvaznijim.
5.To kako vi vidite problem, samo je jedan od nacina mogucih aspekata. Ne treba zanemariti da se sve moze gledati i na drugi nacin/iz kutova.

Bilo je toga jos, a sama radionica je bila iznimno zanimljiva.Naravno bilo je i nagrada, stoga temeljem istraživanja provedenog među 1000 ispitanika iz cijele Hrvatske upriličena je i svečana dodjela nagrada najboljim televizijskim voditeljicama među kojima je titulu najbolje ponijela Daniela Trbović s 18,8% glasova. Slijede je Barbara Kolar sa 11,6%, Mirjana Rakić sa 7,3%, Romina Knežić sa 4,8% te Tatjana Jurić sa 4,4,% osvojenih glasova. Tvrtka Ciceron komunikacije uoči konferencije provela je i istraživanje o najboljim govornicima među poslovnim ljudima. Naslov najboljeg ponio je Nikica Gabrić iz Klinike Svjetlost s nadmoćnih 57,6 % glasova svojih kolega poslovnjaka, a iza njega slijede Tonči Peović iz Zračne luke Zagreb s 18,8%, Gordana Kovačević iz Ericsson Nikola Tesle s 14,1% te Zvonko Biljecki iz Geofoto grupe s 9,4% glasova.

Za kraj sudionicima su legende hrvatskog glumišta, Pero Kvrgić i Lela Margetić odigrali komad iz najdugovječnije predstave s istom postavom na svijetu, legendarnih „Stilskih vježbi“.


Došlo je do pogreške... Nagradu za najboljeg govornika na konferenciji Moć Uvjeravanja dobio je Zeljko Riha a Kresimir Macan je uručivao nagradu... :) By: Sinisa Marekovic