Što je novo na blogu?

Social media revolution u Zagrebu


Social media revolution,naziv je dogadjaja u Zagrebu koji jednostavno nisam mogao propustiti. Dolazak Scotta Goodsteina, strucnjaka za drustvene medije i web gurua kampanje predsjednika Obame sigurno je bila izvrsna prilika cuti kako je sve to izgledalo 2008. godine kada je Facebook bio dostupan sveucilistima a Twitter tek u beta fazi.

Scott Goodstein  odrzao je izvrsno predavanje sa prakticnim radionicama medju sudionicima sto je dalo dinamiku cijelom danu, a vrijeme je zbilja brzo proletilo. Poruka cijelog dana ako bi je isao sumirati je zapravo jednostavna, drustveni mediji nisu trend vec evolucija. Ujedno, fleksibilnost je kljuc uspjeha bilo kakvog poslovanja, a to Scott je to pokazao na primjeru iPhone aplikacije za Obaminu kampanju koja je napravljena u 22 dana.  Ova aplikacija je imala iznimno viralno djelovanje jer su mnogi mladi je instaliravali na svoje iPhoneove koji su tada poceli strelovito rasti u SAD-u, a trik sa ringtoneom bio je jos bolji. Naime svaki puta kada bi nekome zazvonio iPhone, u toj fazi, svima je zvonio sa ringtonovima iz kampanje.

Twitter, Scott iako nije toliko aktivan twitteras, iznimno hvali twitter kao komunikacijski servis te je dosta iznenadjen kako twitter u Hrvatskoj ima manju skupinu korisnika od Facebooka. Ono sto je bitno naglasiti a sto mnogi krivo interpretiraju a posebice je to naglasio Scott Goodsetein, naime nisu drustvene mreze ucinile Baracka Obamu predsjednikom, no cijeli komunikacijski i marketinski mix jesu.  Cilj je bio pozvati gradjane na akciju, da se ukljuce u stvaranje bolje Amerike.

Zanimljvo je kako su za primanje volontera u kampanju dosta pridavali paznje profilima osoba koje su se javljale, stoga ako si imale los ili nereprezentativni Facebook profil, jednostavno nisu bile primljene.

SMS

SMS mnogi smatraju "mrtvim" no upravo je na sms kampanji Scott Goodstein "doktorirao". U 2008. godini 262 milijuna Amerikanaca je koristilo mobitele, mladi su posebno ovisni o sms porukama, stoga sve je krenulo s e-mail prikupljanjem brojeva,a  gradjani su se predbiljezavali na info listu kampanje.  Tu je bila i ekskluziva, te su mnogi putem sms poruka dobivali obavjesti prije sluzbenih priopcenja.

Sve je na drustvenim mrezama

Scott nam nije otkrio tajne, jer tajni zapravo nema. Zdrav pristup drustvenim mrezama, dobar plan i iskren nastup kljuc su uspjeha. Cilj je da se on-line zajednica zeli aktivirati, samo joj treba dati sve potrebne alate, zele pomoci i zele sudjelovati. Scott je mnogo puta rekao, slusajte sto ljudi zele. Mnogi to ne rade, plasiraju svoje poruke bez da cuju sto zapravo zajednica/trziste zeli.Jako me impresionirala ekipa iz Vlade Crne Gore koja vodi Facebook profil Predsjednika Vlade Igora Lukšića. Zacudilo  me kako imaju kvalitetnu dvosmjernu komunikaciju na drustvenim mrezama, zapravo usudio bi se reci da je to jedan od najboljih primjera u regiji. A Predsjednik Vlade Igor Lukšić cak i odgovara na upite fanova te je konstantno aktivan.


Vratimo se na Barracka Obamu, on je imao prvi profil na drustvenim mrezama poput AsianAve.com, BlackPlanet.com, MiGente.com a ostale komunikacijske kanale drustvenih medija mozete pogledati na ovim profilima:


Hvala ekipi sto me pozvala te naravno Scottu na izvrsnom danu.