Što je novo na blogu?

Geolokacijski marketing - jeste li napravili check in? :)


Kada o necemu pisem, volim krenuti ptvo od sebe, osobno iskustvo je najvaznije.Pa prije nego sto vam ispricam zasto je geolokacijski marketing/servis dobar, prvo priznajem da sam u pocetku Foursquarea u bio i sam vrlo skeptican. Nisam vidio smisao u geolokacijskoj drustvenoj mrezi, no kao i svaki tvrdi orah, i ovaj je ubrzo pukao. Sve vise i vise prijatelja te poznanika je pocelo koristiti Foursquare, pa sam ga odlucio isprobati. Dostupan je za svaki smartphone, od iPhonea do Androida, Symbiana i Windows Phonea te BlackBerrya.

Pravu snagu geolokacijske mreze iskusio sam na putu u inozemstvo, nema boljeg nego naci se u nekoj ulici, pozeliti nesto pojesti, upaliti Foursquare i vidjeti gdje su obliznji restorani. Onda tek postaje zabavno. Naime korisnici sami mogu dodati komentare/fotografije vezano za neku lokaciju. Pa sada prije nego sto narucim u nekom restoranu, pogledam da li postoje Foursquare komentari vezani za ponudu i uslugu. Jedan takav restoran me je izgubio kao potencijalnog korisnika jer sam procitao komentare i ustao se te otisao na drugu lokaciju.
Druga prednost geolokacijske mreze je sto u nekom mjestu u gradu mozete vidjeti gdje su vam prijatelji, tako sam se slucajno nasao sa prijateljom s kojim se nisam vidio nekoliko mjeseci a taj dan smo se slucajno nasli u istoj ulici.

Ok, ovo je kako vi kao obicni korisnici mozete koristiti Foursquare, ne kosta nista, vrlo je praktican i jednostavan za koristiti.

Pitate se gdje je marketing u svemu tome?


Moze se reci da je Konzum tu krenuo prvi. Naime osim sto mozete dobivati razne badgeve, natjecati se s prijateljima tko ce biti mayor neke lokacije, tu su i Loyality specials, gdje vas neka lokacija nagradjuje s time sto ste njihov korisnik.

"Check-in at our supermarket 5 times and we'll give you a 50 kn coupon redeemable at online.konzum.hr web shop & mKonzum iPhone, iPad, iPod & BlackBerry app. This time we'll come to your place!

Unlocked on your 5th check-in
"

Tako sada imate razne popuste, kafici nude pice dobrodoslice, kavu free, saloni nude popuste.Sve je moguce, a ono najbitnije je da napokon tvrtke imaju jednostavan sustav kako nagraditi onoga tko je stalna musterija.Time se vracamu proslost, kada su lokalni kafici znali tko su stalni gosti i nagradjivali ih picem, otvorenim racunom ili necim trecim. Uz to, sada se lako moze pratiti koliko ljudi dolazi na neku lokaciju, koristi Foursquare a cak moze i pratiti s koliko je prijatelja bio.

Svaki check in se moze podijeliti na drustvenim mrezama, stoga i ostali mogu vidjeti novu lokaciju koju je netko posjetio. Cesto se vodi rasprava oko restorana ukoliko se na primjerice twitteru vidi da se netko checkirao u nekom restoranu, nakon toga krecu pitanja "da li je ok hrana?", "kakve su cijene?" itd..

Naravno, Foursquare sam uzeo kao primjer jer ga najvise koristim, tu su i Facebook Places i Google Latitude te Gowala.

Ovo je samo kratki uvod, kampanje na geolokacijskim mrezama su vrlo opsezne te ukljucuju i off line i on line marketing kako bi se najbolje iskoristile.

Sve o Foursquareu na www.foursquare.com