Što je novo na blogu?

Posjet Pape Benedikta XVI. u Zagrebu - pogled na sigurnosni dio posjeta


Tko nije primjetio, ovaj vikend Zagreb je posjetio Papa Benedikt XVI. u tu prigodu sam dao dva komentara za RTL televiziju i nesto informacija o osiguranju Pape. Ukoliko bi usporedjivali osiguranje Predsjednika Busha u Zagrebu i Pape, sa sigurnoscu cu reci da je osiguranje Predsjednika Busha bilo puno stroze i intezivnije. S druge strane, domace sigurnosne sluzbe diplomirale su na ovom osiguranju, odnosno polozile test svih sigurnosnih sluzbi. Nakon ubojstva Osame Bin Ladena, Hrvatska je prva zemlja koju je Papa posjetio, sto je vrlo znacajno u sigurnosnom pogledu.

Ovo je bio veliki test za Hrvatsku, za koju nije tajna da ima dosta nepovoljne sigurnosne procjene prilikom posjeta stranih drzavnika. Ono sto su gradjani vidjeli na cesti, tek je zadnji krug "obrane", te ukoliko je on morao reagirati (na svu srecu nije), znacilo bi da najmanje 80% osiguranja nije odradilo svoj posao. Sto se tice sigurnosne procjene, procedura je zapravo jednostavna, ukoliko strani duznosnik odlazi u neku zemlju, obavjestajne sluzbe su prve koje rade procjenu, tu u prvi plan ide standardna statisticka slika zemlje (pljacke, ubojstva itd..), zatim ide onaj gospodarsko-socijalni pa vojni i mnogi drugi. Primjerice sve se uzima u obzir, placa policajaca, izgled temeljne obuke, sprema, vojni sustav, place drzavnih duznosnika, korupcija... Hrvatska je tu problematicna upravo zbog toga sto u zatvoru drzi bivseg premijera, sto je policija podplacena i nedovoljno obucena te ima problem i sa samim zakonom o policiji. Unatoc svemu tome, Hrvatska policija je na najvisem nivou obavila posao sticenja Pape.

Domenico Giani

Kroz pomno pracenje dolaska Pape i njegovog osiguranja, odmah po dolasku na Zagrebacki aerodrom primjetio sam da je uz Papu i njegov glavni tjelohranitelj Domenico Giani.

(Domenico Giani sa lijeve strane na fotografiji)
Domenico Giani je jedan od top tjelohranitelja na svijetu kojem se svi iz struke vecinom dive te prate njegov rad. Poznat je i po rusenju zene u Katedrali koja je zeljela doci do Pape:

Stoga, iako je Papino osiguranje, odnosno Svicarska garda predala osiguranje Pape Hrvatskoj policiji, i dalje je tu bio glavni tjelohranitelj Domenico Giani koji zapravo ne napusta osiguranje Pape. Ovo je bila izvrsna koordinacija osiguranja.

Mercedes S-Guard

Sto se tice prijevoza, uz popularni "Papamobil" , koji je zapravo Mercedes ML430 posebno napravljen za Papu, Papa Benedikt XVI. se vozio i u domacem automobilu za koji nisam uspio utvrditi ciji je zapravo, jer nisam vidjao niti Predsjednika niti Premijerku da ga koriste. Radi se o posebno napravljenoj S klasi, zapravo tvornicki blindiranom vozilu od s strane Mercedesa, oznake S-Guard, zapravo oznacava najvisi stupanj zastite.

Video prezentacija Mercedes Benz S-Guard:

Naglasio bih ukoliko mediji nisu, Papu je vozio Hrvat, ne njegov vozac. Naime praksa je da Papu vozi osoba od povjerenja zemlje u koju je dosao.  Koliko mi je poznato, nas najbolji vozac koji je imao cast voziti i Papu Ivana Pavla II.

Ukoliko govorimo o potencijalni sigurnosnim izazovima za domace sluzbe sigurnosti, zapravo od trenutka kada je avion sa Papom Benediktom XVI. usao u nas zracni prostor krenulo je i intezivno osiguranje. Ako cemo pricati o pravilima struke, Papa Benedikt XVI. bio je najsigurniji u Apostolskoj Nuncijaturi, sva mjesta na kojima je bio u transportu, te otvoreno obracanje na Trgu Bana Jelacica i Hipodromu, bila su najriskantnija.

Obzirom da je Papa Benedikt XVI. i svjetovni vodja, odnosno zeli imati odnos sa vjernicima, sticena kolona u pravilu se vozi puno sporije od prakse i preporucene brzine. Upravo zbog toga sto se Papa vozio sporije, bilo je vazno da je ruta kojom se vozio potpuno zasticena,i drago mi je da su gradjani suradjivali s policijom, a i ne zanemarivo je da je cijelom rutom iz zraka pratio helikopter. Zanimljivo je kako smo ipak vidjeli da na Mercedesu S-Guard je imao zatvoreni prozor iako je u nekim zemljama i tu imao praksu spustenog prozora kako bi imao kontakt s vjernicima.

International Bodyguard Association

Zelio bih naglasiti da vise ne bavim aktivnom zastitom VIP osoba, no kvalitetno suradjujem sa uredom International Bodyguard Association u Hrvatskoj koji sudjeluje u edukaciji buducih tjelohranitelja prema Europskim tandardima. Velika je razlika izmedju istocnih i zapadnih skola tjelohranitelja, i IBA je ta koja nudi adekvatna znanja za sticenje osoba u urbanim okruzenjima i posebice u Europskim zemljama. Sve o uredu IBA-e u Hrvatskoj procitajte na http://www.ibacroatia.com/. Takodjer Svicarska garda, zaduzena za sticenje Pape prosla je IBA obuku, te su svi njezini pripadnici clanovi IBA-e.

Ja sam ostao u aspektu konzultanskih usluga oko osiguranja http://www.zeljkoriha.com/p/security-services.html.

Hvala kolegama na podacima koje su mi dali tokom reportaza, te naravno izvorima u MUP-u. Izvrstan posao je obavljen, i ponavljam, nase sluzbe su pokazale da unatoc losijoj opremi i financijskim mogucnostima, i dalje obavljaju posao na nivou.

(Fotografije by jutarnji.hr)