Što je novo na blogu?

Google + - necu lajk, dajte mi plusic :)


Da, ljeto je i ne pisem bas sad cesto jer bih se malo odmarao, no eto cekao sam da se cijela strka oko Google+ napokon smiri pa da "hladne" glave napisem par rijeci i osobnih iskustava. Naime sve do jucer nisam uopce zelio postaviti Google+ profil. Nije da nisam zelio jer mrzim Google ili nesto drugo, vec sam zelio pustiti ljude s kojima komuniciram da vidim kako ce oni reagirati na Google+.

Kao dezurni realista (citaj pesimist), moram priznati da Google+ nisam docekao sa entuzijazmom kao mnogi drugi, Google je dobar u svom nacinu oglasavanja i to koristim svaki dan, kako za sebe tako i za klijente, trazilica je super a SEO tehnike su provjerene. E-mail ti nudi 7 Gb prostora, jednostavan je a ako koristis cijeli Google Cloud (Google Docs, Calendar, Contacts) i jos imas Android smartphone,zivot ti postaje puno laksi.

Ok, Google+ nece imati planetarni uspjeh kao Facebook, razlog je zapravo jednostavan, ljudi vole povrsnost i jednostavnost, cijeli Facebook je nastao na slikama polupijanih djevojaka koje su decki "lajkali". Korisnici se na Facebooku i dalje najvise igraju, a sam marketing uspjesan je jedino uz dobar Facebook fan page, po mogucnosti igru i oglasavanje, a ne smijemo zaboraviti i dobar community management. Stoga, Google+ nije za svakoga, kao sto i Twitter nije za svakoga, sumnjam da ce postati mainstream (tko zna, this time next year cu mozda biti so wrong), no iako se hvale sa 10 milijuna korisnika,zapravo to su Gmail korisnici koji su si otvorili Google + profil.

Google+ kroz terminologiju

Google+ sastoji se od nekoliko elemenata, onaj najbitniji koji je slican Facebooku, zove se Stream (newsfeed).


Uz Stream, tu su Sparks (preporuke), Hangouts (nesto kao chat sa opcijom video razgovora), Photos (kao sto ime kaze fotografije), Huddle (slanje poruka raznim skupinama) i Circles (krugovi, najbitnija stvar kod Google+).

Circles (a nisu u žitu)


Ok, jednostavnim rijecnikom, na Facebooku imate Friend listu, tu listu mozete podesiti tako da radite podliste, Google je to rijesio krugovima, stoga u neke krugove stavite obitelj, u neke prijatelje, u neke poslovne suradnike itd...
Najbitnije je da su krugovi (Circles) vasi, vi ih kreirate, modificirate i brisete. Mozete dodati ljude, mozete maknuti ljude.

Ok, ajmo ne komplicirat, primjerice imate 3 kruga - prijatelji, posao i obitelj. Kada ujutro dodjete na posao, upalite Google+, podesite Circle - posao i u njemu tokom radnog dana dobivate sve relevantne informacije za posao kojim se bavite - mediji, kolege, konkurencija itd.. Na vecer od kuce, u Streamu podesite prijatelje i obitelj te pregledavate sto su pricali, komentirali i slicno.

Google+ 

E da, najbitnije, nema vise lajka, sad je tu plusic popularni +1. Stoga ukoliko vam se svidja neki post ili neki komentar, samo kliknete +1.


Google+ ikone:


Google+ ima i svoje ikone, ako krenemo od gornjeg reda s lijeva tu su Circles, Hangouts, Home, Photos, Profile, Sparks.


Koliko Google+ postaje vazan govori i zadnji podatak da su u Googleu poceli ozbiljno razmisljati o verificiranju profila poznatih osoba, nesto slicno sto radi Twitter, jer poznatima je Google+ postao zanimljiv.

Koliko ce Google uspjeti ovisi o samom Googleu, trenutno ne moze konkurirati Facebooku koji je zapravo izmislio modernu društvenu mrežu. Vjerujem da ce tu Google iskoristiti svoje potencijale i prednosti, primjerice Google+ profil i linkovi pomazu SEO-u, a sam profil sluzi za bolje SEM targetiranje (slicno kao double click). Stoga vidjet cemo. Do tada si dajemo plusice! :)