Što je novo na blogu?

U 2012. godini Synergy Moon team lansira raketu na mjesec


Jeste li culi za Google lunar X prize? A jeste li znali da imamo i svoju ekipu? :) Vjerojatno niste, stoga pisem ovaj blog post kao mali support ekipi Synergy Moon teama i Miroslavu Abrušu-Kišu. Znaci Google je postavio jednostavan zadatak, tj. bolje reci "jednostavan" :),  treba napraviti letjelicu i vozilo koje ce sletjeti na mjesec i napraviti voznju od 500 metara po mjesecevoj povrsini te poslati TV sliku u realnom vremenu. Nagradni fond je 30 milijuna dolara a team koji to napravi do kraja 2012. godine dobiva 20 milijuna dolara.

Bez brige, nije to puno novaca jer su i veliki troskovi, izraditi autonomnog robota za mjesecevu povrsinu te letjelicu nije kikiriki, stoga ekipa dosta ovisi i o privatnim investitorima i sponzorstvima. Neke ekipe su upravo zbog nedostatka financija i odustale. Synergy Moon ekipi nedostaje nekih 100.000 eura, a za uzvrat nude ekskluzivno mjesto na mjesecu, natpis na vozilu koji ce se provozati mjesecevom povrsinom. Gledano s marketing strane, ovo je vrlo dobra prilika.

Danas je Synergy Moon imao presicu na kojoj su objavili:

Tim Synergy Moon (TSM) potpisao je s Odjelom za prijenos tehnologija Sveučilišta u Antofagasti, Čile, dokument o sudjelovanju u razvojnom projektu Moon-Mars (MMARS) u pustinji Atacami u zaleđu toga grada. Faksimil dokumenta (u izvorniku na španjolskom i u prijevodu na engleski je u privitku. U projektu MMARS financira se aktivnost članova tima i prijenos znanja i tehnologije kroz pet godina. Projekt je vrijedan milijun dolara godišnje. U Čileu će se po nacrtima i uz prijenos znanja TSM-a graditi letjelica koja se do kraja 2012. godine treba meko spustiti na Mjesec, te se u sklopu integracije sustava u nju treba ugraditi robotsko vozilo (rover) koji se gradi u Istri i bežična digitalna komunikacijska tehnologija koja se projektira i gradi u Zagrebu. Croatia Airlines osigurat će besprijekorne logističke uvjete za prijevoz osjetljive svemirske tehnologije iz Hrvatske na testiranje i ugradnju u svemirski brod u Čile.

Sponzor tima Synergy Moon tvrtka Aerogels Australia isporučio je Astronomskoj udruzi Vidulini (jezgri hrvatskog ogranka tima koja gradi Mjesečev robot) dragocjeni futuristički izolacijski materijal aerogel koji će se ugrađivati u sve buduće sklopove koji moraju biti otporni na svemirske temperaturne ekstreme, Uzorak tog materijala konfekcioniranoga u obliku Spaceloft predstavit ćemo na uvid prisutnim novinarima.
Tvrtka Interorbital Systems, Mojave, Kalifornija, SAD, članica tima Synergy Moon koja za tim gradi raketu nosač Neptune 1000, objavila je lansirni manifest prvoga lansiranja u orbitu skupine piko i nanosatelita. 
Kopija toga manifesta je u privitku ove obavijesti. Među klijentima čiji će sateliti biti lansirani do kraja godine je i naš tim koji u orbiti testira opremu za ugradnju u Mjesečev robot. To znači da će se do kraja godine u orbitu lansirati i prvi hrvatski satelit! Radni, atmosferski uzorak satelita, na kojemu su dosad testirane tehnologije i softver, bit će izložen na uvid novinarima.
Napokon, ponosni smo na prepoznavanju našega rada i moralnoj potpori koju je timu izrazila premijerka Australije Julia Gillard.

Tim objavljuje i planove testiranja u rujnu:
- obaranje svjetskoga rekorda za WLAN bežičnu digitalnu vezu održavanjem stalne podatkovne i HD video veze s avionom u letu
- izravni HD TV prijenos slike i podataka bežičnom digitalnom vezom za vrijeme skoka padobranom
- pod istim takvim vezama testiranja otporne svemirske opreme u vakuumu i pri niskim temperaturama u stratosferskoj sondi.
Synergy Moon team cini 150 ljudi iz 18 drzava, 20 njih je iz Hrvatske

Ukoliko citate ovo i planirate investirati u marketing, ovo bi bio dobar potez.

Miroslavu i ekipi Synergy Moon-a zelim puno srece i nadam se da cemo uskoro vidjeti povrsinu mjeseca.