Što je novo na blogu?

Social commerce


Ukoliko imate Fanpage, i aktivni ste na drustvenim mrezama, sto prvo gledate kao relevantan podatak uspjesnosti na drustvenim mrezama? Popularne "lajkove" i komentare, zatim ukoliko ulazite u dubinu, onda iscitavate na Google Analyitcsu koliko je posjeta na vasu web stranicu putem drustvenih mreza, te njihovu kvalitetu. No, to nije sve, ako pogledamo dublje, mjerenja mogu biti puno veca i tocnija.

Nedavno sam naisao na podatak da 30% od aktivnih fanova na fan stranici ima nekakav oblik komunikacije sa brandom koji podrzavaju, sto je sa onih 70%? Takodjer, zaprepastilo me da samo 9.6% fanova se vraca na aktivnu komunikaciju na fan stranici, 90.4% fanova samo posta na neciju fan stranicu i nikada se ne vrati procitati odgovor.

Iz osobnog iskustva, posto sam imao servisne usluge na Facebooku, ukoliko imate bilo kakav oblik supporta putem drustvenih mreza, fanovi se vracaju, no cesce postaju neki status/pitanje kada imaju neki problem nego kada su zadovoljni. No to je ipak pravilo bilo gdje, rijedje hvalimo a cesce kritiziramo (Hejteri svuda oko nas :) ).

Pravila dobre Fan stranice su zapravo vrlo jednostavna:
1. Pristunost
2. Aktivnost
3. Dijeljenje

1. Prisutnost
Da, budite pristuni, slusajte sto community ima za reci, tako da izaberete najbolje moguce vrijeme za plasiranje svoje poruke. Ukoliko "spamate" nitko vas nece slusati.

2. Aktivnost
Nije to "rocket science", aktivni ste cijeli dan jel tako? Komentirate, pisete, retvitate, lajkate, budite aktivni i kao brand cijeli dan, zivite on-line zivot i komunicirajte.

3.Dijeljenje
Dijelite, slike, video, komentare, misljenja, angazirajte se.

Jos bih dodao, budite zabavni, nitko ne voli ustogljene korporativne poruke i komunikacije, biti zabavan znaci biti pristupacan, pa tako uz ceste kritike, dodje i koja pohvala. Nitko ne ocekuje od branda da bude perfektan, odnosno ocekuje, no ukoliko brand nije perfektan, onda je to vrlo zabavno i "cool".

Stoga social commerce je zapravo ono radi cega su mnogi na drustvenim mrezama, tvrtka na kraju dana mora raditi s profitom i mora nesto prodati, bitno je samo na koji nacin prodajete svoj proizvod.  Zato sam uvijek tvrdio, nije kljuc u broj fanova, primjerice brand od 50.000 fanova je "popularniji" od onog koji ima, 1000 fanova, cak i ako nista ne prodaje? No ako onaj od 1000 fanova, ima upravo one ljude koje je zelio na svojoj fan stranici, i njih 100 svaki mjesec nesto kupi od njega, onda je njegovih 1000 puno vrijednijih u smislu financija nego ovih 50.000.

Naravno, Facebook shop, posebna ponuda, popusti, nagrade, sve to motivira fan-a da kupi nesto i tako ostvari dodatni profit.

Moj osobni primjer je dealextreme.com na kojem vecina ekipe kupuje, kada sam otkrio Facebook fan page http://www.facebook.com/DealExtremeFans koji ima posebne popuste za fanove, pa sada vise kupujem na Facebooku nego na njihovom web-u.

I na kraju, sjetite se racunati ROI kakav god on bio :) .http://www.zeljkoriha.com/2011/03/roi-u-drustvenim-mrezama-roi-in-social.html