Što je novo na blogu?

Blindirani BMW, Hrvatska, premijer i narodZadnjih tjedan dana opet se medijski skrece paznja na totalno nebitnu stvar, na jedan automobil o kojem se prica danima. Zanimljivo je sto su se zaboravile velike afere i malverzacije koje su puno vece od jednog BMW-a.
Obzirom da mi je to struka,kako sam studirao van Hrvatske htio bih malo prenijeti svjetsku praksu. Naime svi drzavni duznosnici moraju biti zasticeni, obzirom na vrlo jednostavno pravilo, ukoliko se koordiniranom akcijom, primjerice smaknu predsjednik i premijer, drzava unutar 24h postaje vrlo slaba.

Velika prekretnica u koristenju sticenih vozila (popularno blindiranih), bila je nakon atentata na Kennedya kada su za americke predsjednike zabranili koristenje otvorenih vozila. No to je Amerika, mi smo ipak zemlja velicine kvarta u NYC-u. Ako cemo gledati strukovno, nas predsjednik, premijer i predsjednik sabora su sticene osobe te se moraju voziti u sticenim vozilima. To im moramo pruzati mi, porezni obveznici, obzirom da su to drzavna vozila u koristenju. To su vozila koja koriste titule a ne osobe na toj funkciji. Predsjednik Mesic je bio naslijedio staru BMW 7-icu jos od pokojnog predsjednika Tudjmana koja je bila vec jednom na reparaciji, stoga je dobio nova vozila tek nedavno. Vijek trajanja takvog vozila je u pravilu 5-7 godina maksimalno, te nakon toga sam materijal koristen za zastitu postaje neupotrebljiv i gubi smisao zastite.

Tu se i tehnologija promjenila, prije 10-tak godina, i vise , za zastitu vozila (blindiranje), koristile su se celicne ploce (slicne kao za oplatu tenka ili oklopnog vozila), sto su dodatno otezavale vozila, stoga je i stara BMW 7-ica imala preko 4 tone, te je bila od celika. Danas se koriste laki komopzitni materijali, poput kevlara koji minimalo otezavaju vozilo kako bi sto manje opteretilo i sam pogonski agregat.

Postoje dva nacina prerade specijalnih vozila, jedna je da to napravite u maticnoj tvornici ukoliko za to postoji mogucnost, i to je najbolji nacin, to vecinom nude luksuzne marke poput BMW-a, Mercedesa, Jaguara i slicnih, druga varijanta je skuplja a znaci da kupite vozilo i dodatno ga saljete u specijaliziranu tvrtku koja provodi blindiranje. Ta varijanta je i losija od one tvornicke.Danas je takva struka napredovala, stoga se prelazi sa luksuznih limuzina na SUV-ove, koji su po samoj konstrukciji jaci, cvrsci, visi te nude pogon na sva cetri kotaca.U ovom svjetu, najbolji modeli su Range Rover, Chevrolet Suburban, Toyota Land Cruiser i Hummer. Mislim da bi se cak jeftinije proslo da su uzeli jedan Range Rover koji je puno bolji po svim karakteristikama od BMW 7-ice, no pitanje je dali bi onda Tomic imao zarade u tome.


Jedna od tvrtki koje rade takav posao i specifikacija BMW 7-ice:

E sad, hrvatsko pitanje, naime nije sve u vozilu, vozac mora biti visokokvalificiran i educiran, vecinom tjelohranitelj koji je sposoban voziti takvo vozilo te u slucaju napada izvuci sticenu osobu. Uz to, ono cega kod nas nema je to da i prateca vozila moraju biti blindirana, jer ako nisu onda gube smisao pratnje. Dobrom koordiniranom akcijom se vrlo lako moze onesposobiti pratnja, te sticena osoba ostaje sama u automobilu koji tada gubi smisao. Takvo vozilo ne stiti vas od smrti, ono vam daje 5-10 sekundi takticke prednosti da se maknete iz opasne situacije.

Cjena takvog vozila je nevazna ukoliko ona spasi zivot te omoguci normalan rad drzave, stoga rasprave oko cjene su nebitne, ono sto je bitno je zasto je to stranka napravila. Takodjer, govori i o nasoj maloj zemlji,jer ako uzmem primjer iz osobnog iskustva, Republike Vanuatu, njihov predsjednik i premijer se normalno secu gradom, idu na posao, nemaju zastitu niti blindirana vozila. A koliko znam Vanuatu trenutno ima veci BDP nego RH. Sto vam to govori?

Zasto je jedna stranka (vodeca) kupila takvo vozilo, mozda nikad necemo znati, no ovakva situacija postoji samo u Hrvatskoj, da stranka kupuje vozilo premijeru. Dali to govori o sigurnosnim problemima u samim strukturama drzave? Dali to znaci da premijer ne vjeruje obavjestajnim i sigurnosnim sluzbama te sam kupuje vozilo za svoju zastitu bojeci se unutarnjih mogucih atentatora? Ovo nam moze biti indikativno da je drzava pod kontrolom frakcija koje drze vojsku, policiju i obavjestajne sluzbe i kojih se sam premijer boji.