Što je novo na blogu?

Fanovi i njihovi brandovi


Nedavno sam naisao na zanimljivu studiju na mashable.com o interakciji izmedju fanova i Facebook fan stranica. Prema njihovom istrazivanju, izgleda da je Facebook najbolja opcija za tvrtke. Ova studija se odnosi na gradjane SAD-a, koji imaju nesto drugacije navike od nas hrvata, no zanimljiva je posebice jer govori i o trendovima koji bi mogli vrlo lako preci i na nase prostore. Iz osobnog iskustva, mogu reci da su se hrvatski korisnici Facebooka puno vise opustili i sada su vise angaziraniji na fan stranicama brandova koje "Lajkaju".

Vise nema toliko negativnih komentara, koliko konstruktivnih prijedloga i razgovora medju drugim korisnicima Facebooka, odnosno fanovima. Nasi korisnici, kojih ima 1.400.000 postali su puno zahtjevniji, i vec su zasiceni standardnih trikova "community managera", poput trazenja lajkova i slicno. Sada ulazimo u drugu fazu Facebook korisnika, oni zele biti fanovi nekog branda, no od njega zele i poseban pristup obzirom da im daju povjerenje i "lajk". Poseban pristup moze biti, posebna ponuda, prodaja, podrska ili jednostavno drugaciji nacin komunikacije.

Ukratko,56 % od 1.491 ispitanik (stariji od 18 godina) kaze da ce preporuciti onaj brand ciji je fan na Facebooku. Za tvrtke, bitno je da ce njih 51% vjerojatno kupiti njihov proizvod.

17% ih ulazi u interakciju sa brandom na njihovoj fan stranici a samo 13% ih dijeli statuse brandova ciji su fanove s drugima.

No da ne duljim previse, cijelu studiju mozete pogledati i ovdje: