Što je novo na blogu?

Hrvatska ima 19.000 twitterasa


Davor Runje iz tvrtke Drap, objavio je na WMF-u u Rovinju tocan broj twitter korisnika u Hrvatskoj. Za one koji ne znaju, Davor Runje je cool lik koji je zasluzan za virtualnu varijantu Životinjskog carstva koje smo toliko skupljali u mladosti i na Facebooku. Takodjer zasluzan je i za socialsense (http://www.socialsense.me/) on-line alat za analizu interakcija na drustvenim mrezama. Davor i ja takodjer predajemo na Web::Edukacija  o tajnama Twittera i Facebooka.

U Hrvatskoj je 19.050 korisnika Twittera a aktivno ih je 7.100. Aktivni korisnici su oni koju su u zadnjih 30 dana napisali barem jedan tvit. Sto se tice Facebooka, mjerenje je lakse, danas imamo 1.445.000 aktivnih Facebook korisnika iz Hrvatske.
Top 10% ih ima vise od 660 tvitova, top 5% vise od 1.750 tvitova  a 1% ima vise od 9.000 tvitova.

Za ovaj blog post, Davor Runje je izjavio:

"Napisali smo software koji analizira međusobne veze i aktivnosti korisnika, te na taj način nalazi korisnike za koje smatra da je najveća vjerojatnost da su iz Hrvatske. Za svakog potencijalnog korisnika generira se stranica s najvažnijim tvitovima i vezama zbog kojih je software to zaključio. Dvoje operatera je ručno prošlo kroz svaku takvu stranicu i potvrdilo ili opovrgnulo da je korisnik iz Hrvatske. Također smo izbacili sve botove koji automatski tvitaju. Ova baza podataka nam otvara do sada nevjerojatne mogućnosti praćenja i analize aktivnosti hrvatske tvitosfere. Planiramo napraviti istu stvar i za ostale zemlje regije."

Netokracija.com i Drap su takodjer napravili i ovaj cool video prikaz: