Što je novo na blogu?

Kupovina fanova nije kupovina fanovaU zadnje vrijeme pojavila se serija blog postova o "Kupovini fanova" na Facebooku, a zapravo radi se o tome da to nije kupovina fanova. Pa mi je u kratkoj razmjeni twittova doslo na pamet da napisem kratki blog post o kupovini fanova koja to zapravo nije. Sve je krenulo kada je Filip Višić na svom blogu napisao kako su "kupili" 200.000 fanova na Facebooku, no zapravo kada procitate blog post onda cete vidjeti da se tu ne radi o raznim servisima za kupovinu fanova na kile, vec uspjesna kampanja na Facebooku.

Stoga, krivi izraz "kupovina fanova" rezultirao je da sada mnogi pisu o kupovini fanova no zapravo misle o oglasavanju. Stoga ponavljam jos jednom, da se zapamti, pa slusajte pazljivo- Kupovina fanova nije advertising kampanja!
Kupovina fanova je izraz koji se koristi kada uzmete neki domaci ili strani servis koji vam "garantira" da cete dobiti XY fanova, i to za jednokratan iznos, da li po fanu ili po "paketu".

Pa ajmo ponovit osnove, da bi vasa Facebook fan stranica rasla, morate napraviti par common sense stvari:
1. Implementirat na web koji je web vaseg branda
2. Kreirat off-line/on-line kampanju
3. Zapocet sa Facebook oglasima
4. Mozda imat super cool viralnu kampanju za koju su svi culi (primjerice nedavna od Woohoo.hr kampanja u kojoj je Igor trazio Anu na Facebooku - http://www.netokracija.com/igor-trazi-anu-krivi-put-woohoo-facebook-16826)

I mnoge druge kreativne ideje, appovi, igrice itd..

Stoga, kupovina fanova oglasivackim kampanjama na Facebooku je glup izraz kao da kazemo da imamo Google AdWords kampanje i ogovorimo o tome kako kupujemo klikove. Tehnicki onda bi sve stranice na Gemiusu kupovale klikove.
Uz to, kupovina fanova razlicitim servisima, vi dobivate random ljude/botove koji nicemu ne sluze i time gubite izvrstan sistem Facebook oglasavanja u kojem primjerice mozete targetirati Marka Markica iz Zagreba koji ima 21. godinu, curu, slusa AC/DC i bavi se biciklizmom.

Ili je mozda kampanja jumbo plakatima zapravo kupovina kupaca u ducanu?

Ajmo sada kao prvasici, kupovina fanova nije izraz za oglasivacke kampanje na Facebooku. Vi ne kupujete ljude i fanove, vec kreirate kampanje i dobivate fanove/klikove.

I ono sto Facebook kaze za oglasavanje:Hvala :)