Što je novo na blogu?

Izbori 2.0


Parlamentarni Izbori u RH samo sto nisu krenuli, odnosno sto se tice on-line zajednice, oni su krenuli. U ovom tekstu cu se osvrnuti na politicke stranke u Hrvatskoj koje su usle u izbornu kampanju putem drustvenih mreza. Uzeo sam primjere aktivnih stranaka koje komuniciraju s glasackim tjelom i primjenjuju tehnike politickog komuniciranja za koje bih rekao da su primjerene za demokraciju 21. stoljeca. Prije nego sto se osvrnem na domace stanje, skrenuo bih vam paznju na ne tako daleke susjede koji aktivno koriste drustvene mreze u komuniciranju sa gradjanima. Ne necu se osvrtati na kampanju Barracka Obame, niti na generalne izbore u Ujedinjenom Kraljevstvu, uzet cu primjer iz zemlje koja je nekada pripadala Jugoslaviji. Prenosim objavu sa sluzbenih stranica Vlade Crne Gore od 01.06.2011.:

"Podgorica, Montenegro (1 June 2011) – Government of Montenegro has launched its official Twitter page: @MeGovernment. The page will be used to communicate Government of Montenegro news, updates and other information of relevance to the international public.

The decision to start-up a Twitter account came from Government’s growing interest in the social media and perception of its ever-increasing impact in today’s world.

You can follow the Government of Montenegro on Twitter by clicking on this link. When posting on Montenegro we will be using the hashtag #Montenegro."

Vlada Crne Gore odvazila se i krenula u Twitter komunikaciju, a njezin Premijer Igor Luksic pokazuje primjer modernog i dinamicnog politicara koji vrlo aktivno komunicira na svojoj fan stranici http://www.facebook.com/igorluksic .

Takodjer impresioniralo me kada je snimio video odgovor koji danas prakticira Kukuriku koalicija prema svojim Facebook fanovima:


Ovim uvodom krecem u pregled domacih stranaka aktivnih na drustvenim mrezama.

Izbori 2.0

Kukuriku koalicija

Kukuriku koalicija koristi drustvene mreze u punom zamahu, vrlo kvalitetno i moram priznati da po prvi puta vidim dosta dobru strategiju u komuniciranju na  internetu tokom kampanje (osim nekih prijasnjih kampanja).

Kukuriku koaliciju mozete pronaci na Facebooku http://www.facebook.com/kukurikukoalicija


A osim Facebooka vrlo kvalitetno koristi i twitter:

Koristeci hashtag #Plan21 aktivno sudjeluju u komunikaciji oko Plana21 sto je vrlo pohvalno obzirom da na trenutnom Hrvatskom internet prostoru i nemaju neke konkurencije:


Twitter su implementirali na svojim javnim nastupima a kako dinamicno odgovaraju na pitanja sam i ja iskusio vec 2 puta, gdje moram priznati da im ne dam bas previse mira. :)


Primjerice nedavno sam imao nekoliko pitanja oko vanjsko politickog plana i dobio sam odgovor u video obliku od g. Mimice.Kada bi rezimirao, Kukuriku koalicija koristi puni potencijal drustvenih mreza i to na najbolji moguci nacin, dvosmjerna komunikacija. Osim sto su pojedini politicari iz stranke aktivni na drustvenim mrezama, i zajedno  kao koalicija funkiconiraju izvrsno.

HSLS

Nacin na koji je Darinko Kosor - predsjednik HSLS-a usao u izbornu utrku, vrlo je zanimljiv, a po meni i pomalo bizaran. Osim sto je pokrenuo Facebook fan stranicu naziva "THE Kosor" http://www.facebook.com/thekosor


Pod Info je napisao:

"Nije Jadranka, Darinko je! Bliže se izbori i svi sad nešto govore no nitko ne odgovara.
Darinko Kosor odgovara na sva vaša pitanja, čak i ona najteža!

Postavljajte pitanja na našem Zidu i lajkajte ona na koja najviše želite čuti odgovor.
Pitanja s najvećim brojem glasova ćemo drugi dan odgovoriti.

Raspalite!"


Takodjer Darinko Kosor je relativno aktivan na twitteru gdje aktivno ulazi u komunikaciju http://twitter.com/#!/darinkokosor

Oglasivacka kampanja na Facebooku im je vrlo dobra, no pitam se da li je THE Kosor ipak dosta dobar naziv za kampanju, svjestan sam da je trenutno u RH tesko nositi prezime Kosor, no ipak ovakav nacin mi nije bas primjeren. Sve u svemu vidjet cemo kako ce glasaci reagirati.

Hrvatski Laburisti

Laburisti na celu sa Dragutinom Lesarom odlucili su drugaciju taktiku, prebacili su svu komunikaciju na predsjednika stranke g. Lesara sto su i twittnuli:


Dragutin Lesar je aktivni korisnik Facebooka  i Twittera i mozete ga pronaci na:

Laburisti vrlo vjesto koriste drustvene mreze, odnosno Draguti Lesar, gdje aktivno komentira i odgovara na upite gradjana.

ZAKLJUCAK

Da, pitate se gdje je HDZ? Nema ga, iz jednostavnog razloga sto biracko tjelo HDZ-a nije na internetu, mozda je ovo bilo okrutno, no to je realnost. Stoga Hrvatskim internet prostorom dominira Kukuriku koalicija, a i Ladonja koja je ipak locirana u Istri i fokusirana samo za taj prostor. Laburisti su dosta aktivni no osjeti se da nemaju financijska sredstva kao Kukuriku koalicija. 

Za sada politicko komuniciranje je vrlo korektno, Kukuriku se ozbiljno bacilo u posao odgovora i komunikacije s korisnicima Facebooka i Twittera. Ovime stvaraju prednost pred onom neodlucnom populacijom koja koristi drustvene mreze i u prosjeku su napredniji internet korisnici. Osobno se nadam da ukoliko osvoje izbore da ce nastaviti ovakvu komunikaciju kao sto to radi Vlada Crne Gore i da ce time raditi na svojoj bazi starih i potencijalno novih biraca. Nazalost Predsjednik Josipovic je stao sa koristenjem twittera a tu i tamo koristi Facebook.