Što je novo na blogu?

Komentirao sam za PoslovniPuls - Evo kako će jedan PR propust ozbiljno naštetiti ugledu Velebitskog pivaKoliko su u šoku bili predstavnici udruga G.A.S., underground hip hop VG i Punk protiv pedofilije, toliko sam iskreno bio u šoku i ja…
Iako ne uživam pivu, niti je pijem, znam da je Velebitsko pivo dobilo poseban značaj u posljednjih nekoliko godina.
Radi prijatelja sam morao mijenjati lokacije okupljanja i restorane koji su posluživali Velebitsko pivo, a sam marketing Velebitskog piva bio je najbolji mogući, word of mouth, pivo je jednostavno dobro. Vjerojatno bi ovakav imidž Velebitskog piva ostao da se javnosti nije ukazao Karlo Starčević – vlasnik i direktor pivovare Ličanka koja proizvodi spomenuto pivo.
Ne želim sada pretjerano ulaziti u njegove osobne stavove, oni su po svim civilizacijskim normama jednostavno pogrešni, no da li mu je sve ovo trebalo? Vjerujem da nije.
Da je kojim slučajem njegova tvrtka zaposlila vanjsku PR agenciju ili PR osobu zaduženu za odnose s medijima i upravljanje sponzorstvima, ovo vjerojatno nikada ne bi izašlo u javnost. Da je uz to gospodin Starčević odlučio platiti neku vanjsku agenciju koja bi se pozabavila istraživanjem tržišta i zapravo odgovorila na pitanje tko to kupuje njegovo pivo i čini ga bogatim, sigurno bi razmislio prije nego što bi uputio ovakav odgovor Udrugi G.A.S.
Ovaj slučaj samo pokazuje kako mnoge domaće tvrtke u većini slučajeva ne razmišljaju o vlastitoj reputaciji i slici koju stvaraju u javnosti. Do nedavno, Velebitsko pivo je bilo pivo alternativaca, pivo koje je bilo “cool”. Mnogi su ga pili da budu drugačiji od mainstreama pivovara koje dominiraju domaćim tržištem. Gdje je Velebitsko pivo danas? Od tih istih korisnika, ono je bojkotirano.
Postoji cijeli niz proizvoda koje koristimo bez da znamo tko su pravi vlasnici proizvoda i koji su njihovi osobni stavovi. Kada bi ih saznali, vjerujem da mnogi nikada više ne bi koristili mnoge renomirane marke, posebice ako bi imali čvrste ekološke ili društvene stavove. Koliko se kampanja u svijetu vodi protiv proizvođača obuće jer njihove tvornice iskorištavaju djecu u Kini? Ipak, i dalje se njihovi proizvodi kupuju i reklamiraju.
U sustavu u kojem postoji odjel odnosa s javnošću, na gore spomenuti e-mail vjerojatno bi odgovorila osoba zadužena za sponzorstva, vjerojatno bi bio pozitivan i vjerojatno bi i dalje Velebitsko pivo uživalo ugled koje je imalo do sada. Ovako, ugled “Velebitskog” je nepovratno narušen, iako bi sada mogli reći da je svaki PR dobar PR, pa tako i ovaj članak, no iskreno sumnjam. Sumnjam da će punkeri koji se bore protiv pedofilije tek tako prijeći preko svojih stavova radi “običnog” piva
Dragi vlasnici i direktori tvrtki, ukoliko čitate ovo, zapitajte se, da li imate PR i da li vam je potreban?
Imamo i sličnih primjera u svijetu…
Prisjetimo se slučaja glazbenika Davea Carrolla i aviokompanije United Airlines. Iako su mu uništili gitaru vrijednu 3.500 dolara i oglušili se na njegove žalbe, on ih je svojom pjesmom i YouTubeom oštetio za 208 milijuna dolara.

Evo, već je ekipa pokrenula Fan stranicu naziva “Say NO to velebitsko” http://www.facebook.com/pages/Say-NO-to-velebitsko/257352677641254

Izvorno za Poslovni Puls