Što je novo na blogu?

Predstavljam projekt bezveze.com


Moj dragi prijatelj Nenad Motika (pratite ga na twitteru @nmotika) na zanimljivoj web adresi www.bezveze.com pokrenuo je jos zanimljiviji projekt. Radi se o spoju zdrave prehrane i zdravlja, sto u zadnje vrijeme mnogi zanemaruju. Da previse ne duljim i ne ulazim u detalje, najbolje je da prenesem prvi blog post koji je napisao i da ga pozdravim sto je dosao u blogosferu:

Debljina je bezveze

Većina onih koji me znaju pomislit će da je naslov smislio netko drugi. Ali nije

O čemu se ovdje radi?
Noćas nisam mogao spavati. Zašto, to ni sam ne znam, ali znam da kad ne mogu spavati onda počnem razmišljati o stvarima o kojima inače rijetko razmišljam. Od smisla života i ciljeva u životu do ideja za daleka putovanja preko svih onih “običnih” svakodnevnih briga. Noćas sam konkretno razmišljao o članku koji sam pročitao tijekom dana o tome kako istraživanja pokazuju da povišene vrijednosti CRP-a i Fibrinogena u krvnim nalazima znatno povećavaju rizik od prvog srčanog udara u tridesetima. S obzirom da već 2 godine te dvije vrijenosti imam povišene (i nitko mi od naših doktora koji su nalaze gledali nije našao za shodno reći kojim rizicima se možda izlažem) počeo sam se brinuti. Mislim, nisu to jedini rizični faktori koje imam, ali kad se dodaju na ostale (trigliceridi, povišene vrijednosti jetrenih proba, masna jetra i povišeni trigliceridi) onda stvar postaje alarmantna.

Iz te brige se rodila ideja da nešto poduzmem, a to nešto je radikalna promjena životnog stila koju ću radi veće motivacije pratiti javno putem ovog bloga. Usput ću provjeriti da li je blog kao medij još uvijek zanimljiv čitateljima, isprobati neke ideje koje imam i na koje su me motivirali neki tweeteraši pa ćemo svi zajedno vidjeti do kud će cijeli projekt doći a i konačno ću iskoristiti domenu koju čuvam već 11 godina bez neke ideje što da s njom napravim. A dobro zvuči

Kako blog nebi bio samo dosadno ponavljanje prehrane, dnevnih rutina i aktivnosti, dodat ću i neke druge sadržaje koji će ga, nadam se, učiniti zanimljivim za praćenje. 

Što možete očekivati na blogu:
- možete pratiti napredak u ostvarivanju ciljeva koje sam si zadao (o tome malo ispod)
- promjene i prilagodbe ciljeva
- recenzije usluga i pripravaka s kojima ću se tijekom idućih mjeseci sresti (ambulante u kojima ću vaditi krv, pripravci koje svi spominju da pomažu u mršavljenju ili poboljšanju nečega – metabolizma, krvne slike, restorani sa zdravom hranom …)
- recepte za zdravu hranu (najveći problem u misiji mršavljenja većini ljudi predstavlja prehrana, kako se hraniti redovito i zdravo uz sve obveze koje imamo – posao, putovanja, blagdani…)
- motivaciju onima koji se odluče na slične korake
- dijeljenje stvari (prvenstveno knjiga) kao nagradu za čitanje i sudjelovanje u kreiranju sadržaja
- sve ostalo što mi padne na pamet

Kako će se sve to uklopiti ostaje za vidjeti. Većinu ideja sam smislio dok mi se nije spavalo, pa možda neke neće držati vodu na duge staze. Blog će se mijenjati i dorađivati sukladno reakcijama na njega. Slobodni se komentirati postove, blog ili predlagati nove ideje.

Sad malo konkretnije

Od kud krećem? 

Krećem sa 32 godine i 133 kg (jutrošnje stanje vage). Sutra ću napraviti krvne pretrage i objaviti zanimljive parametre koje želim promijeniti.
Kamo želim stići?

Kratkoročno (koliko godina dana može biti kratkoročna) 1.1.2013. želim imati 95 kg i dobre nalaze krvi. Dugoročno, nakon ostvarenja tog cilja ne želim preći 100 kg.

Do sada sam par puta uspio skinuti kilažu (nikada doduše ispod 100kg), ali nisam uspio zadržati novu kilažu. (Srećom, nisam se nikada vratio na više kilograma nego što sam imao u početku.)

Kako ću to postići? 

(Opet) kratkoročno: promjena prehrane i životnog stila. Trenutno se ne hranim nimalo zdravo, ne pazim što jedem niti koliku količinu hrane unosim u sebe. Malo se krećem i omiljena rekreacija mi je gledanje TV-a i šetanje po shopping centrima. Sigurno nisam usamljen u tome Stoga, prvo moram početi paziti na količinu i vrstu hrane koju jedem, prestati piti zašećerene sokove i kave, alkohol a nakon toga moram naći načina da mi prehrana postane uravnotežena, da unosim dovoljnu količinu hrane i da se ne prejedam. Drugo, moram se početi baviti nekom aktivnošću: da li će to biti šetnje po prirodi, cardio sprave u teretanama ili kombinacija toga vidjet ćemo.

Naravno, svakodnevno ću pratiti promjene na kilaži (znam da nije dobro, ali meni je to veća motivacija jer sam nestrpljiv) a povremeno ću vaditi krvne nalaze kako bih pratio pomake i mogao pravovremeno reagirati.

Sve ovo lijepo zvuči, otprilike znam što trebam napraviti, a najteže će biti to provesti. Stoga od onih koji me poznaju očekujem motivaciju, a od ostalih da prate, sudjeluju, komentiraju, share-aju… Možda vama ili nekome vama bliskom moja iskustva pomognu u promjenama nekih drugih životnih navika: pušenja, konzumacije alkohola i slično.

Uglavnom, do čitanja

Sto reci, nego sretno Nenadu i ne zaboravite - Debljina je bezveze :)