Što je novo na blogu?

Restoran Mu - osim sto ne zna raditi beefsteak ne zna ni komunicirati!

Vjerujem da svi vi koji posjecujete moj blog znate neke osnovne termine marketinga i PR-a. Jedan od najvaznijih principa danasnjeg marketinga je Word of Mouth marketing, odnosno preporuke. Drustvene mreze su upravo bazirane na ovakvom nacinu marketinga. Obzirom da sam ljubitelj dobrog mesa, tocnije steakova, kao i mnogi ljubitelji dobrih steakova tesko nalazimo kvalitetno mjesto za nas uzitak, posebice u Zagrebu. Razlika izmedju domaceg mesa i primjerice Argetinskog ili Americkog je to sto mi nazalost moramo jesti juneci ramsteak a ne govedji, no pravi steak napravljen je od zrelog i starog mesa, odradio je svoje dozrijevanje ili u poptuno suhim uvjetima ili u pacu poput ulja.

Takodjer i velicine steaka su iznimno vazne,  tako u zemljama koje imaju tradiciju dobrog steaka, mozete pojesti komade mesa od 500 g, 800 g, 1200 g ili 1800 g. To je pravi steak. No da ne duljim, ovo je blog post o tome kako ne komunicirati. Naime primjera je bilo slicnih i prije, imamo nedavni primjer FedEx-a i kriznog komuniciranja - http://www.zeljkoriha.com/2012/01/dobar-primjer-kriznog-komuniciranja.html te naravno onaj los a to je komuniciranje Velebitskog Piva - http://www.zeljkoriha.com/2011/10/komentirao-sam-za-poslovnipuls-evo-kako.html

Restoran Mu

I tako je Marko Rakar nedavno posjetio restoran Mu i napisao blog post pod nazivom-  Restoran Mu (muke po beefsteaku), dio posta prenosim:

"Jučer sam bio ponovno u Restoranu Mu, o njemu sam pisao već ranije još daleke 2007. i recenzije ni tada nisu bile dobre. Iz raznih razloga ove godine sam bio tamo tri puta i bojim se da je ovo jučer fakat bilo posljednje."

"Jučer je fakat bilo loše. Dakle ponovno sam dobio prepečeni new york strip, uopće nismo dobili steak noževe a krumpir u foliji je bio hladan (ne topao, ne mlak, nego hladan kao da je izvađen iz frižidera). Eh, i na poslugu smo čekali 28 minuta, jest da je restoran bio pun ali 28 minuta je too much."

"Ukratko, svima koji misle ići u Restoran Mu preporučam da ga zaobilaze u doista širokom luku, nema nijednog suvislog ili opravdanog razloga da ih se smatra steak restoranom. "


Cijeli blog post mozete procitati na ovom linku: http://mrak.org/2012/03/17/restoran-mu-muke-po-beefsteaku/

Takodjer razvela se kvalitetna rasprava oko steakova u Zagrebu i na twitteru, gdje su twitterasi poceli sugerirati gdje se zapravo moze pojesti dobar komad steaka. Pa tako izdvajam @nmotika @ivvanna @perobrk @ivospigel @mrak @GoranAPP i mnoge druge.

Sve je to dosta nastetilo restoranu Mu ne i u tolikoj mjeri kao komentar osobe iz Restorana Mu na blog post od Marka Rakara:

"Poštovani Znalče!

Inače, New York strip steak je ramstek i na sreću nema masnih žilica nego samo žilice pa zna koji put biti i žilaviji nego što bi trebao za razliku od bifteka koji nema žilice u sebi. Inače ta masnoče o kojoj Vi pričate nije specifična za simentalska goveda koja se uzgajaju u Hrvatskoj već za goveda kao što su black ili red angus goveda ili najpoznateije govedo je Kobe ili Wagyu govedo koje u svojoj strukturi mesa ima najviše masnoće (tzv. marbling) odnosno mramornu strukturu koja daje sočnost. Srednje pečen steak se peče na jačoj vatri iz razloga da vatra napravi koricu na steaku da sočnost tj. krv ne bi izašla van i na taj način ostali svi sokovi u steaku a ne da bi se masne žile koje nepostoje rastopile i dale sočnost. Da ste pročitali u karti, osim što piše 400g, uz New York strip /boneless/ steak piše i ramstek bez kosti.
Što se tiče noža koji nije za steak, nažalost moram vam napomenuti da u postavi stola postoje uvijek dva noža. Jedan za steak a drugi (sa slike) služi za mazanje ili tzv. bistro nož. Vi ste se odlučili uzeti krivi a i da ga nije kojim slučajem bilo na stolu mogli ste zamoliti osoblje da vam ga donese, jer osoblje u steak house Mu je jako profesionalno, i oni bi vam ga donijeli osim ako vam je maca papala jezik pa niste mogli pitati. Drugi put napišite na ceduljicu pa ju dajte konobaru…
Osoblje restorana Mu naviknuto je na gužvu i 28 minuta za naručiti srednje pečen steak težak 400g. i dobiti ga u tom vremenu više je nego dobro i u svim standardima steak house-a i alla cart restoranima, pogotovo što ste i napomenuli da je bila gužva. Subotnji ručak je i poznat po ležernijem pristupu i obično gosti preferiraju da ih se poslužuje u tim vremenskim razmacima. Slijedeći put napišite na tu istu cedulju da vam se žuri i budite sigurni da će vam osoblje i tu želju ispuniti. Inače slijedeći put odete u neki fast food npr. McDonalds ali nemoj te naručiti nešto van standarda kao što je cheesburger bez krastavaca jer će te i tamo čekati minimalno 10 minuta za to.
Krumpir koji je kako kažete bio hladan, ja vjerujem da je došao topao za stol, ali vi ste udarili po steaku a krumpir u foliji se poslužuje s hladnim vrhnjem pa vam se vjerojatno ohladio za stolom.
Moj savjet vam je da se pustite pisanja jer vam slikanje puno bolje ide jer slika koju ste objavili pokazuje savršen srednje pečen steak ( dobro pečen s obje strane a srednje krvav u sredini). Pošaljite mi vaš mail pa ću Vam poslati par videa iz Peter Luger Steak House-a pa da vidite što je korica na steaku i kako steak izgleda iz unutra.
Kad tako kritizirate nekoga onda morate više znati o materiji o kojoj pišete jer u protivnom ste smiješni. Znati o steakovima nešto više nije isto i voljeti papati steakove….
P.S.
napisali ste da ste bili tamo tri puta ove godine… nemoj te više ići u Mu jer tamo ništa ne valja. Idite u onaj restoran od kuda vas šalju da vidite što ima novoga i koliko ima gostiju u Muu."

Kao i u slucaju Velebitskog piva, ovo je skolski primjer kako se ne smije demantirati negativni komentar, posebice ne na blogu. No da previse ne kritiziram, vjerujem da je svatkome od vas jasno da ovakav komentar nije nimalo primjeren jednom restoranu, a posebice ne kao odgovor na kritiku. 

No da previse ne komentiram negativno, sto bi se zapravo u ovakvom slucaju trebalo napraviti da ste kao vlasnik restorana naisli na ovaka komentar?

Prvo i osnovno, dovoljno je ljudski prihvatiti vasu gresku, znate, kupac je uvijek u pravu, pa makar bio i u krivu. Nista vas ne kosta da ponovno pozovete nezadovoljnog gosta i obecate mu da ce ovaj puta probati pravu poslasticu. Takodjer pregledate malo sto se o vama prica na drustvenim mrezama i pozovete sve koji su negativni ili skepticni da okusaju vasu ponudu i da ih pokusate argumentirano razuvijeriti.  Imati restoran znaci da ste u usluznoj djelatnosti a to znaci da morate biti spremni raditi uslugu. 

Ovo je samo primjer da restorani u Zagrebu nisu usli u 21. stoljece, a kada Hrvatska udje u EU u koju svi zele uci, mnogi ce staviti kljuc u bravu. Gosti u Hrvatskoj jos ovakve stvari mogu trpiti, gosti iz EU ovakve stvari ne trpe vec desetljecima. 

Restoran Mu je ovime izgubio puno gostiju, posebice prema Google-u:


Takodjer pokazao je da nije spreman raditi za goste nego za sebe.

Ako tko ima kakvu preporuku za dobar steak u Zagrebu, molim vas, twittnite :) @zriha 

Ili ostavite komentar :)

Ilija Brajkovic iz tvrtke Akcija, takodjer je komentirao ovaj slucaj te ga prenosim linkom

http://akcija.com.hr/drustveni-mediji/kako-se-nositi-s-kritikama-na-internetu/

i komentarom s kojim se slazem: "Nije se lako nositi s kritikama, ali s kritikama na internetu morate biti jako oprezni."