Što je novo na blogu?

Sukob SAD-a, Izrael i Irana


Prije nekih godinu dana sam pisao blog post pod naslovom USA vs Iran u kojem sam usporedjivao moguce ishode sukoba Irana i SAD-a. Povod je bila tajna operacija Izraelskih sigurnosnih sluzbi i priprema za moguci zracni udar Izraela na nuklearne ciljeve. Zbog toga je Izrael pripremio posebno opremljene zrakoplove F-16 sa doletom do Irana. Danas stvari izgledaju sasvim drugacije, SAD nema namjeru ulaziti u vojnu kampanju u Iranu, posebice to nije u cilju demokratskog predsjednika Obame koji ima godinu dana do reizbora i ima puno vise domacih problema nego vanjsko politickih. I sam predsjednik Obama je svjestan da ukoliko udje u vojnu kampanju protiv Irana da ce ga ista kostati demokratskog birackog tjela i novog mandata u Bijeloj kuci. S druge strane tu je Izrael, moderna Sparta, zemlja sastavljena od vojnika spremna na obranu zidovskih interesa preventivnim napadom na Iran. Njima je potrebna samo tiha podrska SAD-a u cijeloj kampanji.

Situacija s Iranom danas postaje iznimno ozbiljna a s time bi se slozio svaki vojni analiticar, naime ponavlja se ista situacija kao s Irakom. Yukiya Amano, sef UN-ove IAEA (Medjunarodne agencije za atomsku energiju) izjavio je zabrinutost za Iranski nuklearni program. Da vas podsjetim, i UN-ova monitoring komisija za oruzje u Iraku imala je isto ozbiljne indicije da Iran ima kemijsko oruzje za masovno unistenje, sto se ispostavilo sasvim krivo nakon vojne kampanje i svrgavanja Saddama Huseina. Hans Blix, svedski diplomat s velikim iskustvom koji je bio vodja te komisije kasnije je u svojoj knjizi otkrio kako UN-ova komisija nije otkrila nista u Iraku,a da su SAD i Engleska samo trazile povod za napad na Iran. To sam dodatno pojasnio i u blogpostu Inside Iraq http://www.zeljkoriha.com/2010/07/inside-iraq-hans-blix.html

Vjerujem i dalje da ce se do daljnjega odgadjati direktan vojni sukob s Iranom iz par razloga, u usporedbi s Irakom, Iran ima duplo vise stanovnika (78 mil naspram 30-tak mil koliko ima Irak), Iran je i puno veca zemlja (18-ta na svijetu) a takodjer Iran i ima cvrsto vodstvo te drugaciji vojni sistem. Naime do sada niti jedna zemlja, pa cak ni SAD nije imala otvoren sukob sa zemljom poput Irana (osim naravno 2. svjetskog rata) u kojem Iran ima oko 900.000 pripadnika vojske te 90.000 paravojnih postrojbi. Takodjer ima rezervu od 11 milijuna vojnika te ima jednu od najvecih baza za mobilizaciju na svijetu.

Nazalost, Izraelska vojna propaganda je krenula:

Nukelarne sile

Trenutno se na ekskluzivnoj listi vojnih nuklearnih sila nalazi 9 zemalja:

SAD
Rusija
UK
Francuska
Kina
Indija
Pakistan
Sjeverna Korea
Izrael (tnx @vanfranco :) ).

I prije godinu dana sam se pitao, ima li  na ovom popisu  mjesta za Iran? I dalje sam uvjeren da ima. Naime iznimno je licemjerno sto su upravo SAD i Izrael veliki protivnici Iranskog nukelarnog programa. SAD je jedina vojna sila koja je upotrijebila nuklearno oruzje napadom na civilni objekt (Hiroshima i Nagasaki) a Izrael s druge strane nije trazio niciju dozvolu za razvoj nukelarnog oruzja 80-tih godina proslog stoljeca. 

Glupo je tvrditi kako Iransko nuklearno oruzje moze nastetiti svjetskom miru, Iran nikada nije niti nema politiku ekspanzije na druge zemlje u okolici, posebice jer granci sa islamskim zemljama. Takodjer, Iran nikada nije pokazao afinitete da se jace angazira oko Palestine i udje u sukob s Izraelom. Izrael je svjestan toga, i zato mu je trebalo vise od godinu dana da dobro razmisli da li da napadne Iran ili ne. 

Vjerujem da Izraelu to nije u interesu, posebice jer i ako odredi zracne napade na nukelarna postrojenja u Iranu, svjestan je da ce time probuditi svu snagu Hamasa i Hezbolaha koje vecim djelom financira Iran, Sirija i Egipat i time ugroziti vec dosta los polozaj u regiji. Izrael nema dovoljno vojne niti politicke snage da sam udje u Iran, uz nedostatak podrske SAD-a u vojnom smislu, ostale clanice NATO-a ce samo gledati cijeli sukob i pokusati ga kontrolirati kroz toboznje mirovne misije UN-a.

Da bi se svjetski mir odrzao, po mom misljenju, potrebno je da Iran odradi svoj program, udje u listu nuklearnih sila i jasno da do znanja sto zapravo zeli s time. Zapravo sto zeli je iznimno jasno, Iran nakon devastiranog Iraka zeli preuzeti dominantno vodece mjesto na bliskom istoku i postati lider u regiji, takodjer nuklearnim oruzjem zeli smanjiti potrosnju na trenutnu vojsku koju posjeduje i osigurati si miran zivot i mirna naftna polja. Jednostavnim rijecnikom, osigurati se od SAD-a i njegovog pohlepnog sirenja vlastitih interesa.

Medijima bi sugerirao da pogledaju poziciju Kine i Pakistana o cijeloj prici, a posebice i Rusije koja je dobila novo/staro vodstvo u obliku Putina a i financirala Iran u vojnom obliku.

Danas Iran ovako izgleda: