Što je novo na blogu?

[TEST] Citroen C-Zero

Nakon najave vikenda sa Citroenom C-Zero, red je da s vama podijelim dojmove. Kao sto sam vec pisao, Citroen C-Zero je mali gradski elektricni automobil razvijen od strane Mitsubishija i napravljen je u Japanu. Zapravo radi se o francuskoj verziji Mitsubishi i-MiEV. U ovom vjerojatno najvecem blog postu na ovom blogu, osvrnut cu se na tehnicke podatke, bateriju o kojoj sam dobio i strucni komentar dipl. ing. kemije a kao follow up, cekam i kratki komentar stanja elektricnih vozila u Sloveniji. Cijeli test se svodio na nekoliko faza, prva je bila punjenje u Institutu Hrvoje Pozar na Savskoj cesti u Zagrebu gdje je dostupna standardna punionica za elektricna vozila, zatim punjenje kod kuce, te na kraju jedan veliki test voznje C-Zero na Sljeme sa 4 odrasle osobe.

Dizajn i unutrasnjost C-Zero


Citroen C-Zero je zapravo jako privlacan automobil, moze se zakljuciti da ce se mnogima svidjeti, posebice pripadnicama ljepseg spola. Na prvi pogled s prednje strane primjecuje se kako je C-Zero nesto uzi, a prijatelj koji ima Smart-a, rekao je kako mu se cini da je i uzi od Smarta.

Ipak s druge strane, ima dovoljno mjesta za dvije odrasle osobe naprijed i iza na straznjoj klupi. Prednjom stranom uocljiv je zanimljiv oblik vjetrobranskog stakla te privlacni farovi .

Zadnji dijelom lijepo su se smjestila zadnja svjetla koja pomalo djeluju futuristicki i bas pristaju cijelom izgledu C-Zero. Vanjski retrovizori su veliki i pregledni a prilikom zakljucavanja automobila, automatski se uvlace. 

Video vanjskog izgleda:


Unutrasnjost me je pomalo razocarala. Posebice u dijelu instrument table. Naime kako jesam geek, i volim geekovske automobile, ocekivao sam da cu imati vise “gadgeta” u samoj unutrasnjosti, pri tome se referiram na Toyotu Prius koja ima velik zaslon osjetljiv na dodir u kojem mozete pratiti potrosnju,punjenje i slicno.


C-Zero ovdje ima atraktivan pokazivac nacina voznje, brzinomjer a sto se tice pokazivaca kapaciteta baterije, mnogi su pomislili da je ovo hibrid jer ima isti kao i kod benzinskog motora.CD/Radio je vrlo jednostavan no dolazi sa dodacima poput USB-a koji iznimno cijenim i koji prepoznaje vanjske uredjaje te Bluetooth koji jednostavno radi i na njega se moze spojiti bilo koji smartphone.

Osim toga, unutrasnjost djeluje jako dobro, puno je skrivenih pretinaca, materijali izrade su dosta kvalitetni,mozda mala zamjerka preplasticnim vratima,no kako se radi o elektricnom automobilu tezine preko 1100kg mora se uzeti u obzir da se negdje mora i uskratiti za ukupnu tezinu C-Zero. Primjerice tkanina na sjedalima mi se jako svidjela a sjedala su udobna u voznji. 

Ostalo sto se tice unutrasnjosti sam opisao u videu:


Tehnikalije C-Zero (pogon+baterije)

Citroen C-Zero pogoni elektro motor snage 64 konja koji moze C-Zero tezak preko 1100 kg dovesti do brzine od 100 km/h u 15 sekundi, top brzina je 130 km/h. Sam raspon snage i okretnog momenta je dobro napravljen, od 0 do 2.000 okretaja u minuti C-Zero ostvaruje nemalih 180 Nm okretnog momenta a od 3.000 do 6.000 okretaja u minuti ostvaruje snagu od 64 konja.

Sto se tice baterije, zamolio sam prijatelja Jeromea Le Cunffa koji je dipl. ing. kemije da prouci tehnologiju baterija i napise svoj komentar koji u cijelosti prenosim:

Citroen C-Zero opremljen je Li-on baterijom koja se sastoji od 88 50 Ah ćelija (ukupne energije od 16 kWh). Normalno se može puniti na 220 V i onda puno punjenje traje 6 sati, ali u punionicama bi se moglo dostupnim jdnofaznim priključkom sa 125 A na 400 V napuniti 80% kapaciteta baterije u samo 30 minuta. Slična tehnologija se koristi i u našim mobitelima i ostalim gadgetima uz bitnu razliku, ovakvi sustavi zahtjevaju napredne sustave upravljanja baterijom (BMS – battery management system). Baterija od ćelije, modula do kompleksnog sustava sa naprednim BMS-om i praćenjem temperature 

Odabir ove tehnologije jedini je logični izbor iz više razloga, od svih komercijalno dostupnih baterija lakše su i manje za istu količinu uskladištenog naboja. Isto tako ne pate od „memorijskog efekta“, tj. smanjivanja kapaciteta zbog nepravilnih ciklusa punjenja.


Takve baterije u praksi mogu raditi između temperatura od -20 do +60 oC, što zapravo ovisi o elektrolitu u bateriji, što isto znači da se boljim sastavom elektrolita i izolacijom može još više povećati raspon temperatura u kojima te baterije mogu raditi. Bez obzira na razvoj kod niskih temperatura pada kapacitet i izlazni napon baterije jednostavno zbog utjecaja na elektrokemijsku reakciju.

Električni automobili reklamiraju se kao ekološki zbog tih „nula emisija“. Pitanje je što je sa proizvodnjom i odlaganjem takvih baterija. Li-on baterije od svih punjivih baterija imaju najveći utjecaj na smanjenje sirovina (Litij je slabo zastupljen metal) i efekt staklenika, ali proizvodnja Ni-MH baterije kumulativno traži najviše energije. Zasad je broj električnih i hibridnih automobila da bi njihov utjecaj po pitanju emisija CO2 bio bitan u odnosu na klasične automobile. Ono što se uvijek naglašava kao glavna prednost ovih sustava je u tome što je „prljavi“ izvor energije negdje fiksno i lakše se kontrolira a pokretni sustav (auto ili bilo koje drugo vozilo) ne zagađuje okoliš. Pozitivno je što su Li-on baterije jako pogodne za reclikliranje, vrlo se lako može iz njih dobiti vrijedni metali potrebni za izradu novih, kao i elektroliti i dosta dobro reducirati preostali otpad. Na sve to će uskoro nas kao i sve druge zemlje EU uostalom obvezati Direktiva o baterijama (2006/66/EC)Sada dolazim do onoga sto vas sve zanima, punjenje baterija i koliko to kosta. Potpuno prazan C-Zero (koji nije bio niti kod mene na testu a i sumnjam da cete ga imat praznog) se puni na standardnom izvoru elektricne energije (220 V, 16A) oko 6 sati. On ce u tom punjenju potrositi izmedju 12 i 14 kn,ovisno o tarifi. S time u teoriji prolazi 130-150 km. Ukoliko postoji vanjski izvor struje koji daje 400 V DC-a i 120 A, C-Zero se moze napuniti u cca 30-tak minuta na 80% kapaciteta.


Ono sto se meni dogodilo a sto buduci korisnici trebaju pripaziti je da paze na ukupan broj trosila koja su ukljucena dok pune C-Zero, pa je tako jedan obican fen uspio izbaciti napon cijelog stana jer osim sto sam punio C-Zero, takodjer sam imao ukljucen Televizor, Liniju, nekoliko rasvjetnih tijela, hladnjka, perilicu za pranje rublja i racunalo. 


Stan ima limit na 25 A, C-Zero uzima 16 A pa sad morate paziti koliko vam je ostalo za ostala trosila. Naravno, C-Zero ce se vecinom puniti preko noci gdje je ukljuceno manje trosila. Jos jedna stvar je iznimno vazna, kako C-Zero vuce 16 A struje, iznimno je vazno a da ga direktno ukljucite u izvor struje (uticnica) a ukoliko ste u ne mogucnosti, da nabavite vrlo kvalitetan produzni kabel jer on ima tendenciju zagrijavanja pod opterecenjem. Kasnije cu se osvrnuti na autonomiju same baterije u voznji.

Video punjenje C-Zero:


Voznja Citroena C-Zero

Najvaznija stvar dolazi zapravo poslijednja :) Kako je voziti Citroen C-Zero,zapravo mnogi su me pitali, kako je voziti elektricni auto? Na prvu rekao bih cudno, na drugu, rekao bih, ne zelim vise voziti automobil sa benzinskim/diesel motorom.

Video voznje C-Zero:

Rekao sam da ima 15 sekundi do 100 km/h, kakav je dojam u voznji? Obzirom na konstantnu pokrivenost okretnog momenta i snage, dobiva se dojam jednolicnog ubrzanja koje doslovno lijepi za sjedalo. Takav osjecaj sam imao u svojoj MX-5 1.8 od 140 konja. S druge strane C-Zero dosta dobro lezi u zavojima, a zagrebacke ceste (citajte rupe) vrlo uvjerljivo upija.

Video rezimi voznje:


Na Sljeme sa C-Zero

Jedan od vecih stres testova je bio u nedjelju kada smo odlucili nakon slikanja i pokazivanja C-Zero pred Vladom RH na Markovom trgu, otici na Sljeme sa prijateljima, cilj je bio vidjeti kako se ponasa pri velikim opterecenjima.

Nazalost, iako je C-Zero bio skoro pun i pokazao autonomiju od cc 70-tak kilometara, dolazak na vrh uz iznimno stedljivu voznju (drzanje rad motora u ekonomicnom radu) je bio vrlo napet. Na vrh smo dosli sa 3 (od ukupno 16) crtica koje oznacavaju kapacitet baterije. Ono sto je bilo puno zanimljivije, je naravno spustanje. 

C-Zero pri brzini od nekih 60-tak km/h kada otpustite gas, potpuno puni baterije, pa je dolazak do Sestinskog Lagvica rezultirao dobivanjem jedne crtice struje, i povecanjem autonomije prema racunalu od 16 km. 
Ono sto nas je odusevilo je susretljivost osoblja u restoranu Sestinski Lagvic, naime kada sam ih zamolio da li se mogu nakratko prikljuciti na uticnicu kako bi dopunio auto, prvo su bili skepticni ali kada sam im pojasnio da mi treba 16A struje i da zapravo trosi kao nekoliko TV-a ili hladnjaka, prikljucili su C-Zero u kuhinji te naravno, u tom trenutku C-Zero je postao zanimljiv svima zaposlenima u Sestinskom Lagvicu

Sve u svemu, nadam se da ce mnogi restorani, hoteli i druge slicne lokacije biti “elektricno” friendly na goste koji dolaze s ovakvim automobilom. Hvala jos jednom Sestinskom Lagvicu na punjenju, i mogu reci da je to prvi restoran na Sljemenu koji je enviroment i electrical car friendly,stoga moje preporuke, hrana je takodjer izvrsna.

Zakljucak

Obicno testovima pisem zakljucak, prvo bih s vama podijelio jos jednu zanimljivost, naime postoji Citroen tipka na sredisnjoj konzoli, naravno morali smo je pritisnuti da vidimo sto je, ono sto je bilo zanimljivo da je ta tipka pozvala Citroenov help service koji nam se prvo obratio na francuskom jeziku a zatim na tecnom engleskom, naime Citroen nudi pomoc za C-Zero ukoliko negdje ostanete bez struje ili u kvaru. Zahvalio sam se ljubaznoj gospodji a ona nas je upozorila da ne stiscemo ovaj gumb bez veze.


Ok,zakljucak, je sljedeci, da li bih ga kupio?

Da, kupio bih ga kada bih zivio u razvijenoj zemlji koja nudi poticaje za kupnju elektricnog vozila, pazi na okolis i nudi adekvatnu infrastrukturu za punjenje automobila, ovako, obzirom da se nalazimo u zemlji 3. svijeta, nazalost moramo samo gledati kako je to u Sloveniji regulirano i okolnim razvijenim zemljama. Sto se tice troskova, pitao sam Citroen koji mi je odgovorio:

CITROËN C-ZERO u ponudi je na hrvatskom tržištu od prosinca 2012. godine.

Kako bi ga približio ekološki osviještenim kupcima na hrvatskom tržištu, CITROËN je osmislio financiranje u suradnji s PSA Financial i UniCredit Leasing Croatia. CITROËN C-ZERO u ponudi je s mjesečnom ratom od 3.000 HRK (bez PDV-a) putem financijskog leasinga u trajanju od 60 mjeseci. Nominalna kamatna stopa iznosi 7,50% (promjenjiva, vezana uz tromjesečni EURIBOR), jednokratna naknada zaključenja ugovora iznosi 1,25% od kupoprodajne cijene vozila, minimalno učešće 25%, a efektivna kamatna stopa 8,51%.

Uskoro, CITROËN HRVATSKA ponudit će novi oblik prodaje koji obuhvaća kupnju vozila i najam akumulatora, električna ponuda postaje dostupna svima, čime će se znatno smanjiti prodajna cijena.

Vezano uz redovito servisiranje, svakih 20.000 km potrebno je promijeniti filter klime što s radom iznosi cca 550 kn s PDV-om te svakih 40.000 km ulje za kočnice što iznosi cca 200 kn s PDV-om).

Sada ide zahvala, prvo vama koji ste to procitali, zatim Energetskom institutu Hrvoje Pozar i e-mobilnost.hr , Citroenu Hrvatska i na kraju, restoranu Sestinski Lagvic koji nas je napunio. Nadam se da imati prilike jos koji elektricni automobil isprobati.