Što je novo na blogu?

Civilno društvo i javne institucije – partneri u sve većoj transparentnosti putem razrade i primjene mjera sprječavanja sukoba interesa


U jednom od svojih wannabe politickih ispada na Twitteru rekao sam ono iza cega i danas stojim a sto sam morao dodatno obrazloziti svojim ukucanima. Kada bih preuzeo javnu funkciju odnosno duznost, primjerice duznost ministra, predsjednika, saborskog zastupnika i slicno, prvo bih javno rekao tko u mojoj blizoj i daljnjoj obitelji radi u drzavnoj upravi, odnosno tko je na placi poreznih obveznika. Ta brojka bi bila ista na pocetku mog mandata i na kraju mog mandata, izricito bi zabranio da u tijeku mog javnog djelovanja za porezne obveznike itko od moje blize i daljnje obitelji dobije posao u javnoj tvrtci ili drzavnoj upravi.

Koliko god to zvucalo pretjeranim, smatram da netko mora poceti od sebe, smanjiti ovo u sto se uvukla zemlja od svega 4.5 miliona stanovnika. Sukob interesa vise nitko ne percipira problemom, i tome se mora stati na kraj.

Tako dolazimo do dvodnevnog seminara na temu "Civilno društvo i javne institucije – partneri u sve većoj transparentnosti putem razrade i primjene mjera sprječavanja sukoba interesa“ u organizaciji Transparency International Hrvatska.

O samom projektu:

Cilj projekta „Civilno društvo i javne institucije – partneri u sve većoj transparentnosti putem razrade i primjene mjera sprječavanja sukoba interesa“ je uključivanje organizacija civilnog društva u prevenciju sukoba interesa u reformi javne uprave. U ovom projektu, inače petom s problematikom sukoba interesa koji provodi Transparency International Hrvatska, najmanje 50 članova nevladinih udruga i najmanje 50 predstavnika medija će kroz edukaciju unaprijediti svoja znanja potrebna za praćenje sukoba interesa kod javnih dužnosnika. Također, na edukacijama će najmanje 250 javnih dužnosnika biti upoznato s načinima preveniranja sukoba interesa.

U sklopu projekta je postavljena internet stranica www.sukobinteresa.hr, tiskana brošura i predviđeno ukupno 15 radionica koje će se održati tijekom 2012. godine po slijedećem rasporedu:

23. i 24. travnja Zagreb

24. i 25. travnja Karlovac

25. i 26. travnja Varaždin

26. i 27. travnja Bjelovar

19. i 20. lipnja Pula

20. i 21. lipnja Rijeka

26. i 27. lipnja Vukovar

27. i 28. lipnja Osijek

28. i 29. lipnja Slavonski Brod

3. i 4. srpnja Gospić

4. i 5. srpnja Zadar

5. i 6. srpnja Šibenik

3. i 4. rujna Sisak

6. i 7. rujna Split

11. i 12. rujna Dubrovnik

Edukacijama u sklopu projekta namjeravamo ojačati kapacitet nevladinih udruga kako bi učinkovitije mogle pratiti anti-korupcijske politike, s posebnim naglaskom na prevenciju sukoba interesa. Javni službenici će, također jačanjem kapaciteta, poboljšati učinkovitost i transparentnost svog rada.

Konačni cilj projekta je smanjivanje rizika od pojavljivanja sukoba interesa kod javnih dužnosnika čime će se povećati objektivnost njihova rada i povećati povjerenje građana u njih i institucije u kojima rade.

Partner TIH-a na projektu je Transparency International Bugarska. Odabrali smo upravo ovu nevladinu udrugu zato što smatramo da Bugarska, kao zemlja koja je pristupila Europskoj Uniji u posljednjem valu proširenju, ima vrlo sličan put i iskustva kao Hrvatska pa možemo mnogo naučiti.

Konačni cilj projekta je smanjivanje rizika od pojavljivanja sukoba interesa kod javnih dužnosnika čime će se povećati objektivnost njihova rada i povećati povjerenje građana u njih i institucije u kojima rade.

Sigurno cu posjetiti seminar kako bih dobio sto vise znanja o smanjenju rizika pojavljivanja sukoba interesa koji je nazalost u Hrvatskoj postao svakodnevnica, i nitko je ne percipira kao problem.

Prijaviti se mozete, seminar je za javne dužnosnike, predstavnike medija te predstavnike nevladinih organizacija.

Kontakt podaci:

dzupcic@transparency.hr
broj tel 01 4830 653